Audioom > Waarom deze site?

In 2007 kocht ik een betere versterker, een middenklasse Densen Beat 100 die wordt geroemd om zijn natuurgetrouwe weergave: muziekinstrumenten klinken als “echte” instrumenten, Ik hoorde onmiddellijk dat mijn cd-speler diezelfde muzikaliteit absoluut niet liet horen. Hij klonk hard en vlak, iets wat me eerder niet was opgevallen. Het ging om het topmodel van Rotel uit 2001 van bijna 2.800 gulden. Mijn Sony-tuner, een SA5ES, die ongeveer een derde van dat bedrag had gekost, bleek even muzikaal als de versterker. Onbegrijpelijk vond ik dat, dus besloot ik mijn licht op te steken bij de audiozaak waar ik de cd-speler (RCD-991) gekocht had.

Onbevredigend
Ik was op zoek naar een verklaring voor het gebrek aan “echtheid” in het geluidsbeeld van een apparaat dat voor mij destijds duur was geweest. In plaats van uitleg en informatie, kreeg ik een verkooppraatje: “men had nog wel een mooie Linn-multiformatspeler staan”. Moest € 3.000 kosten. Ik voelde me onbegrepen en bekocht en verliet de winkel onverrichterzake.

Vervangen
Heb vervolgens een aantal condensatoren en opamps laten vervangen en de cd-speler ging inderdaad beter klinken, maar nog steeds niet zo goed als de tuner.
Ik besloot tot een onzeker experiment: kocht een semi-professionele geluidskaart en bouwde deze in een stille oude computer. Wat bleek: 85 Euro verder speelde de geluidskaart mijn gemodificeerde cd-speler helemaal weg. Deze is voor een goede prijs verkocht, dus ik hield ruim geld over aan mijn probeersel.

Muzikaal
Eindelijk klonken mijn cd’s even muzikaal als het radio-geluid was. Ik had de smaak van modificeren te pakken en dat is inmiddels met mijn versterker, luidsprekers en zelfs tuner gebeurd. Zelfs die kon nog beter. De muzikale resultaten zijn geweldig en dat voor een paar honderd Euro. Zonder de uitgave voor de geluidskaart, was ik daar waarschijnlijk nooit achter gekomen. De reguliere audiohandel vertelt je zoiets niet. Logisch, zij verkopen jou het liefst hun nieuwste producten. Aan reparatie of modificatie valt voor hen vrijwel niets te verdienen. Dat snap ik, maar ik hield aan hun laatste advies om 3.000 Euro uit te geven geen goed gevoel over.

Meer info
Herken je dit? Dan hoop ik dat je op deze site vindt wat je zoekt. Zo niet laat het me a.u.b. weten op: info@tekstuur.nl

Tips en tricks

IEC-contact
Vervang een vast netsnoer van het platte “scheerapparaattype” door een eurocontact en een goed los netsnoer.
Tweedehands
Als je ongeveer weet wat je zoekt, kost een goede set tweedehands 1/3 van de prijs bij de gespecialiseerde audiozaak.
Mooi geluid
Je set laat levensechte instrumenten horen als je bezoekers uit zichzelf zeggen dat je “een mooi geluid” in huis hebt.
Positieve recensies worden "gekocht"
Audio-fabrikanten bieden zolang apparatuur ter recensie aan, als het oordeel positief is. Recensenten zijn voor hun omzet afhankelijk van het aanbod door fabrikanten. Audiobladen en audiologische sites zijn dus zelden onafhankelijk.
Soundcard
Een computer met een professionele geluidskaart kan zich meten met een hoogwaardige cd-speler en is een stuk goedkoper.
Merkverslaving
“Merkverslaving” kan een dure hobby zijn. Niet alle componenten van hetzelfde merk zijn per definitie immers even goed.
Geen toonregeling
De optimale combinatie van luidspreker en versterker heeft geen toonregeling nodig. Die zit immers ook niet op het Concertgebouworkest. Met andere woorden: de akoestiek hoort door de ruimte bepaald te worden en niet door een audio-instelling.
Audiomeubel
Stel je componenten naast elkaar op of van elkaar gescheiden in een audio-meubel. Onderlinge beïnvloeding door op elkaar stapelen beïnvloedt de weergavekwaliteit negatief.
Dvd-audio
Een middenklasse dvd-speler met zelfgebrande audio-dvd’s presteert minstens zo goed als een top cd-speler.
Year of the Cat herbeleefd
Van All Stewart uit de jaren zeventig waar mijn oudere broer gek op was. Het leek alsof het nummer zich voor het eerst aan mij ontvouwde, alsof ik het voor het eerst hoorde, in al zijn melodieuze subtiliteit en instrumentale veelzijdigheid. En dat op de radio (Franse cultzender FIP). Dankzij mijn rondom gemodificeerde, hypermuzikale en optimaal geplaatste Linn/Densen/Sony set had ik een nostalgisch kippenvelmoment.
Gehoor
Vertrouw in de allereerste plaats op je eigen gehoor. Muzikaliteit is een kwestie van smaak en niet afhankelijk van budget en niet gebonden aan één merk.
Masterbase dempingsvoetjes
Vierkante plaatjes van ongeveer een centimeter dikte die onder de voetjes van audio-apparaten kunnen worden geplaatst en als extra demping onder de spikes van staande luidsprekers. Met ruim een tientje per voetje aan de prijzige kant, temeer omdat reclameplaten uit vergelijkbaar aluminium laagjes worden opgebouwd. De plaatjes werken wel en brengen rust in het geluidsbeeld.
Stroomvoorziening
Verbeter voordat je nieuwe speakerkabels en interlinks aanschaft de stroomvoorziening. Goede netsnoeren met of zonder filter zijn meestal goedkoper en leveren vaak meer winst op.
Demping
Stel je luidsprekers een stuk van de muur en goed gedempt van de vloer op, zodat er geen vermogen “weglekt” in de vorm van trillingen.
Kleine modificaties
Kleine aanpassingen om de “zwakke punten” uit je audioset te halen tillen je set naar een hoger niveau. Te denken valt aan een vergulde zekering voor de versterker of “bypassing” van condensatoren.
De Mat
Een dun rubberen plaatje dat op elke cd past, maar niet in elke cd-lade. De Mat laat je cd stabieler draaien en voorkomt strooilicht van de afspeellaser. Voor € 19,95 verkrijgbaar bij Art Speak. Verhoogt de muzikale weergave van de meeste cd-spelers aanzienlijk. Werkt niet bij audio-dvd’s.