Audioom > de voordelen
  • Modificatie is een stuk goedkoper dan nieuwe aanschaf.
  • Je vertrouwde geluid blijft behouden, maar krijgt meer detail, precisie en muzikaliteit.
  • De juiste modificatie levert een grote klankverbetering op.
  • Je doet inzicht op in de muzikale kwaliteiten van je apparatuur
  • Je doet kennis op die aanschaf van passende andere componenten makkelijker maakt (bijvoorbeeld: welke versterker presteert optimaal bij de luidsprekers die ik in huis heb?).
  • Je verwerft inzicht in de verkoopmotieven van de audiohandel, waardoor het makkelijker wordt een keuze te maken die optimaal past bij je persoonlijke smaak en gehoor.
  • Je verwerft inzicht in de ideeën van waaruit een producent van audio-apparatuur zijn apparaten bouwt (technisch en klankmatig) Waardoor het makkelijker wordt bijpassende andere apparatuur te vinden.
  • Een modificatie sluit nauw aan bij je muziekbeleving, met name als je apparatuur laat verbeteren, die je van zichzelf al mooi vond klinken.

Samenvattend:
Een apparaatmodificatie bespaart kosten, kan een mooizame zoektocht naar de juiste geluidsapparatuur voorkomen en levert kennis op die het makkelijker maakt om de juiste bijpassende apparatuur te kiezen.

Tips en tricks

Mooi geluid
Je set laat levensechte instrumenten horen als je bezoekers uit zichzelf zeggen dat je “een mooi geluid” in huis hebt.
Merkverslaving
“Merkverslaving” kan een dure hobby zijn. Niet alle componenten van hetzelfde merk zijn per definitie immers even goed.
Year of the Cat herbeleefd
Van All Stewart uit de jaren zeventig waar mijn oudere broer gek op was. Het leek alsof het nummer zich voor het eerst aan mij ontvouwde, alsof ik het voor het eerst hoorde, in al zijn melodieuze subtiliteit en instrumentale veelzijdigheid. En dat op de radio (Franse cultzender FIP). Dankzij mijn rondom gemodificeerde, hypermuzikale en optimaal geplaatste Linn/Densen/Sony set had ik een nostalgisch kippenvelmoment.
Soundcard
Een computer met een professionele geluidskaart kan zich meten met een hoogwaardige cd-speler en is een stuk goedkoper.
Audiomeubel
Stel je componenten naast elkaar op of van elkaar gescheiden in een audio-meubel. Onderlinge beïnvloeding door op elkaar stapelen beïnvloedt de weergavekwaliteit negatief.
Tweedehands
Als je ongeveer weet wat je zoekt, kost een goede set tweedehands 1/3 van de prijs bij de gespecialiseerde audiozaak.
IEC-contact
Vervang een vast netsnoer van het platte “scheerapparaattype” door een eurocontact en een goed los netsnoer.
Kleine modificaties
Kleine aanpassingen om de “zwakke punten” uit je audioset te halen tillen je set naar een hoger niveau. Te denken valt aan een vergulde zekering voor de versterker of “bypassing” van condensatoren.
Gehoor
Vertrouw in de allereerste plaats op je eigen gehoor. Muzikaliteit is een kwestie van smaak en niet afhankelijk van budget en niet gebonden aan één merk.
Dvd-audio
Een middenklasse dvd-speler met zelfgebrande audio-dvd’s presteert minstens zo goed als een top cd-speler.
Geen toonregeling
De optimale combinatie van luidspreker en versterker heeft geen toonregeling nodig. Die zit immers ook niet op het Concertgebouworkest. Met andere woorden: de akoestiek hoort door de ruimte bepaald te worden en niet door een audio-instelling.
De Mat
Een dun rubberen plaatje dat op elke cd past, maar niet in elke cd-lade. De Mat laat je cd stabieler draaien en voorkomt strooilicht van de afspeellaser. Voor € 19,95 verkrijgbaar bij Art Speak. Verhoogt de muzikale weergave van de meeste cd-spelers aanzienlijk. Werkt niet bij audio-dvd’s.
Demping
Stel je luidsprekers een stuk van de muur en goed gedempt van de vloer op, zodat er geen vermogen “weglekt” in de vorm van trillingen.
Masterbase dempingsvoetjes
Vierkante plaatjes van ongeveer een centimeter dikte die onder de voetjes van audio-apparaten kunnen worden geplaatst en als extra demping onder de spikes van staande luidsprekers. Met ruim een tientje per voetje aan de prijzige kant, temeer omdat reclameplaten uit vergelijkbaar aluminium laagjes worden opgebouwd. De plaatjes werken wel en brengen rust in het geluidsbeeld.
Audiomodificatie is onafhankelijk en bevat geen advertenties. Wij bevelen daarom graag Adblock Plus aan
Gratis plugin voor Firefox, Chrome, Android, Opera, Safari en Internet Explorer blokkeert bijna alle advertenties op het web: van Google ads tot Facebook en Twitter en verwijdert video advertenties op YouTube en pop-ups.
Advertentieblocker voor elke Internetbrowser
Positieve recensies worden "gekocht"
Audio-fabrikanten bieden zolang apparatuur ter recensie aan, als het oordeel positief is. Recensenten zijn voor hun omzet afhankelijk van het aanbod door fabrikanten. Audiobladen en audiologische sites zijn dus zelden onafhankelijk.
Stroomvoorziening
Verbeter voordat je nieuwe speakerkabels en interlinks aanschaft de stroomvoorziening. Goede netsnoeren met of zonder filter zijn meestal goedkoper en leveren vaak meer winst op.