Audioom > Modificaties

Goede modificaties vinden stapsgewijs plaats, zodat je goed kunt horen wat de verschillen zijn en met de oude situatie. Niet elke modificatie is voor iedereen ook een verbetering. Smaken verschillen, ook wat muziekbeleving betreft.
Sommige modificaties lijken een vanzelfsprekende vooruitgang, zoals het vervangen van een “vast” netsnoer door een driepolig Eurocontact (die van computervoedingen) en een betere netkabel, maar als je het verschil niet hoort? dan heb je geld uitgegeven voor niks. Audiofielen zweren dat je de storing van je koelkast en het aanfloepen van de buitenlamp kunt horen in de vorm van een onrustig geluidsbeeld. Maar aan een goed afgeschermd netsnoer, met of zonder netfilter hangt minimaal een prijskaartje van 70 tot 100 Euro. Heb je dat er voor over?

Een modificatie vergroot je muziekbeleving.

Onderdelen vervangen
Het vervangen van onderdelen, zoals condensatoren is weer een ander verhaal. Een netsnoer of luidsprekerkabel kun je nog terugbrengen, terugzetten van een stuk elektronica, kan vaak wel, maar kan geld kosten als je geen goede herstel-afspraak hebt gemaakt en maakt hoe dan ook de fabrieksgarantie ongeldig,
Modificatie is dan ook vooral handig na afloop van de garantietermijn of bij tweedehands-apparatuur

Condensatoren “bypassen”
Bij de meeste apparaten is het goed mogelijk om als eerste stap de condensatoren aan te passen.
Deze verzamelaars en afgevers van spanning zitten in zowat alle elektrische apparaten. Modificatie van de condensator betekent lang niet altijd vervanging. Vaak kan er een nieuwe worden bijgeplaatst die bijna geen spanningswaarde heeft. Dit “bypassen” van de bestaande condensator laat je apparaat in vrijwel originele staat, is snel en dus goedkoop te doen en leidt tot een grote verbetering in dynamiek, detailweergave en openheid van het geluidsbeeld. Bevalt de bypass niet, dan kan hij makkelijk weer ongedaan worden gemaakt.

Tips en tricks

Tweedehands
Als je ongeveer weet wat je zoekt, kost een goede set tweedehands 1/3 van de prijs bij de gespecialiseerde audiozaak.
De Mat
Een dun rubberen plaatje dat op elke cd past, maar niet in elke cd-lade. De Mat laat je cd stabieler draaien en voorkomt strooilicht van de afspeellaser. Voor € 19,95 verkrijgbaar bij Art Speak. Verhoogt de muzikale weergave van de meeste cd-spelers aanzienlijk. Werkt niet bij audio-dvd’s.
Soundcard
Een computer met een professionele geluidskaart kan zich meten met een hoogwaardige cd-speler en is een stuk goedkoper.
IEC-contact
Vervang een vast netsnoer van het platte “scheerapparaattype” door een eurocontact en een goed los netsnoer.
Stroomvoorziening
Verbeter voordat je nieuwe speakerkabels en interlinks aanschaft de stroomvoorziening. Goede netsnoeren met of zonder filter zijn meestal goedkoper en leveren vaak meer winst op.
Demping
Stel je luidsprekers een stuk van de muur en goed gedempt van de vloer op, zodat er geen vermogen “weglekt” in de vorm van trillingen.
Dvd-audio
Een middenklasse dvd-speler met zelfgebrande audio-dvd’s presteert minstens zo goed als een top cd-speler.
Audiomeubel
Stel je componenten naast elkaar op of van elkaar gescheiden in een audio-meubel. Onderlinge beïnvloeding door op elkaar stapelen beïnvloedt de weergavekwaliteit negatief.
Gehoor
Vertrouw in de allereerste plaats op je eigen gehoor. Muzikaliteit is een kwestie van smaak en niet afhankelijk van budget en niet gebonden aan één merk.
Masterbase dempingsvoetjes
Vierkante plaatjes van ongeveer een centimeter dikte die onder de voetjes van audio-apparaten kunnen worden geplaatst en als extra demping onder de spikes van staande luidsprekers. Met ruim een tientje per voetje aan de prijzige kant, temeer omdat reclameplaten uit vergelijkbaar aluminium laagjes worden opgebouwd. De plaatjes werken wel en brengen rust in het geluidsbeeld.
Kleine modificaties
Kleine aanpassingen om de “zwakke punten” uit je audioset te halen tillen je set naar een hoger niveau. Te denken valt aan een vergulde zekering voor de versterker of “bypassing” van condensatoren.
Mooi geluid
Je set laat levensechte instrumenten horen als je bezoekers uit zichzelf zeggen dat je “een mooi geluid” in huis hebt.
Year of the Cat herbeleefd
Van All Stewart uit de jaren zeventig waar mijn oudere broer gek op was. Het leek alsof het nummer zich voor het eerst aan mij ontvouwde, alsof ik het voor het eerst hoorde, in al zijn melodieuze subtiliteit en instrumentale veelzijdigheid. En dat op de radio (Franse cultzender FIP). Dankzij mijn rondom gemodificeerde, hypermuzikale en optimaal geplaatste Linn/Densen/Sony set had ik een nostalgisch kippenvelmoment.
Positieve recensies worden "gekocht"
Audio-fabrikanten bieden zolang apparatuur ter recensie aan, als het oordeel positief is. Recensenten zijn voor hun omzet afhankelijk van het aanbod door fabrikanten. Audiobladen en audiologische sites zijn dus zelden onafhankelijk.
Geen toonregeling
De optimale combinatie van luidspreker en versterker heeft geen toonregeling nodig. Die zit immers ook niet op het Concertgebouworkest. Met andere woorden: de akoestiek hoort door de ruimte bepaald te worden en niet door een audio-instelling.
Audiomodificatie is onafhankelijk en bevat geen advertenties. Wij bevelen daarom graag Adblock Plus aan
Gratis plugin voor Firefox, Chrome, Android, Opera, Safari en Internet Explorer blokkeert bijna alle advertenties op het web: van Google ads tot Facebook en Twitter en verwijdert video advertenties op YouTube en pop-ups.
Advertentieblocker voor elke Internetbrowser
Merkverslaving
“Merkverslaving” kan een dure hobby zijn. Niet alle componenten van hetzelfde merk zijn per definitie immers even goed.