Audioom > Hulp bij aankoop

Afhankelijk van wensen, muzieksmaak, luisterruimte en muzikale beleving, kunnen wij u helpen bij het samenstellen van de optimale audioset. De één luistert graag naar pop, de ander naar klassiek, de één liever naar de nostalgische warmte van een lp, de ander heeft een live-gevoel bij de koele transparantie van het cd-geluid.

Audiofiel geluid
Streef je naar de rust van het lp-geluid, dan is bijvoorbeeld een buizenverrsterker een goede mogelijkheid. Een “warm” geluid vond je per traditie ook bij Engelse merken, Denen staan voor rust in het geluidsbeeld en een wonderbaarlijke muzikale “echtheid” van de weergave. Japanse merken klinken open, wat soms als scherp ervaren kan worden. Zo lijkt elke cultuur zijn eigen audiofiele filosofie te hebben

Juiste keuze
Voor elke muziekliefhebber en luisteraar zijn apparaten op de markt gebracht in alle mogelijke prijsklassen. Het is daardoor niet eenvoudig de juiste keuze te maken. Wij kunnen daarbij ondersteuning bieden, onafhankelijk van merk of leverancier. Wij gunnen elke muziekliefhebber de beste apparatuur voor elk denkbaar budget. Wij betrekken daarbij liefst ook de tweedehands-markt. Voordelen daarvan zijn dat het aanzienlijk goedkoper is dan nieuwe aanschaf en dat de apparaten zonder noemenswaardig verlies weer te verkopen zijn.

Aankoophulp op maat
Door het invullen van de toelichting op ons Advies aanvraagformulier of een mail te sturen kunt u een indruk geven van uw wensen. Op basis daarvan zullen wij per e-mail een korte suggestie doen.

Op locatie
Voor een advies op locatie, bijvoorbeeld bij u thuis, waarbij we ook naar de akoestiek zullen kijken, dienen wij in goed overleg een prijsafspraak te maken. Ook is het mogelijk om een luistersessie af te spreken in Utrecht. Door aan te geven wat u mooi vindt aan het geluidsbeeld of niet, kan succesvol gezocht worden naar de juiste apparatuur. Voor een bezoek aan huis zal ongeveer 50 Euro + 25 ct. per kilometer gerekend worden, een bezoek in Utrecht komt neer op 40 Euro per uur. In beide gevallen ontvangt u een kort verslag van de bevindingen per e-mail. Met een goed advies bij de hand, kunt u uzelf tijd, geld en wellicht een teleurstelling besparen.

Merken
Hier een nuttige beschrijving van een aantal high-end-merken en hun klankkleur.

Tips en tricks

Mooi geluid
Je set laat levensechte instrumenten horen als je bezoekers uit zichzelf zeggen dat je “een mooi geluid” in huis hebt.
Kleine modificaties
Kleine aanpassingen om de “zwakke punten” uit je audioset te halen tillen je set naar een hoger niveau. Te denken valt aan een vergulde zekering voor de versterker of “bypassing” van condensatoren.
Soundcard
Een computer met een professionele geluidskaart kan zich meten met een hoogwaardige cd-speler en is een stuk goedkoper.
IEC-contact
Vervang een vast netsnoer van het platte “scheerapparaattype” door een eurocontact en een goed los netsnoer.
Dvd-audio
Een middenklasse dvd-speler met zelfgebrande audio-dvd’s presteert minstens zo goed als een top cd-speler.
Audiomodificatie is onafhankelijk en bevat geen advertenties. Wij bevelen daarom graag Adblock Plus aan
Gratis plugin voor Firefox, Chrome, Android, Opera, Safari en Internet Explorer blokkeert bijna alle advertenties op het web: van Google ads tot Facebook en Twitter en verwijdert video advertenties op YouTube en pop-ups.
Advertentieblocker voor elke Internetbrowser
Demping
Stel je luidsprekers een stuk van de muur en goed gedempt van de vloer op, zodat er geen vermogen “weglekt” in de vorm van trillingen.
Merkverslaving
“Merkverslaving” kan een dure hobby zijn. Niet alle componenten van hetzelfde merk zijn per definitie immers even goed.
Positieve recensies worden "gekocht"
Audio-fabrikanten bieden zolang apparatuur ter recensie aan, als het oordeel positief is. Recensenten zijn voor hun omzet afhankelijk van het aanbod door fabrikanten. Audiobladen en audiologische sites zijn dus zelden onafhankelijk.
Tweedehands
Als je ongeveer weet wat je zoekt, kost een goede set tweedehands 1/3 van de prijs bij de gespecialiseerde audiozaak.
Geen toonregeling
De optimale combinatie van luidspreker en versterker heeft geen toonregeling nodig. Die zit immers ook niet op het Concertgebouworkest. Met andere woorden: de akoestiek hoort door de ruimte bepaald te worden en niet door een audio-instelling.
Gehoor
Vertrouw in de allereerste plaats op je eigen gehoor. Muzikaliteit is een kwestie van smaak en niet afhankelijk van budget en niet gebonden aan één merk.
Year of the Cat herbeleefd
Van All Stewart uit de jaren zeventig waar mijn oudere broer gek op was. Het leek alsof het nummer zich voor het eerst aan mij ontvouwde, alsof ik het voor het eerst hoorde, in al zijn melodieuze subtiliteit en instrumentale veelzijdigheid. En dat op de radio (Franse cultzender FIP). Dankzij mijn rondom gemodificeerde, hypermuzikale en optimaal geplaatste Linn/Densen/Sony set had ik een nostalgisch kippenvelmoment.
Stroomvoorziening
Verbeter voordat je nieuwe speakerkabels en interlinks aanschaft de stroomvoorziening. Goede netsnoeren met of zonder filter zijn meestal goedkoper en leveren vaak meer winst op.
Audiomeubel
Stel je componenten naast elkaar op of van elkaar gescheiden in een audio-meubel. Onderlinge beïnvloeding door op elkaar stapelen beïnvloedt de weergavekwaliteit negatief.
Masterbase dempingsvoetjes
Vierkante plaatjes van ongeveer een centimeter dikte die onder de voetjes van audio-apparaten kunnen worden geplaatst en als extra demping onder de spikes van staande luidsprekers. Met ruim een tientje per voetje aan de prijzige kant, temeer omdat reclameplaten uit vergelijkbaar aluminium laagjes worden opgebouwd. De plaatjes werken wel en brengen rust in het geluidsbeeld.
De Mat
Een dun rubberen plaatje dat op elke cd past, maar niet in elke cd-lade. De Mat laat je cd stabieler draaien en voorkomt strooilicht van de afspeellaser. Voor € 19,95 verkrijgbaar bij Art Speak. Verhoogt de muzikale weergave van de meeste cd-spelers aanzienlijk. Werkt niet bij audio-dvd’s.