Audioom > High end audiomerken

High end audiomerken; kwaliteiten en eigenheden in design en weergave

(op dit moment zijn ruim 500 merken beschreven)

Het begin van de jaren zeventig laat de opkomst van de hifi-stereoweergave in de huiskamer zien. De lage hifi, standaard ja, high-end nog niet. Er is daarvoor nog te weinig aandacht voor bekabeling als kwaliteitsverhogende factor, dat komt pas in de jaren negentig.

De jaren zeventig laten een aantal ontwikkelingen tegelijkertijd zien, die leidden tot de “stereotoren”, zoals we die nu nog kennen en het audiomeubel. Toen werden apparaten nog rücksichtslos op elkaar gestapeld met de nadelige interferentie als gevolg.

Transistoren en compactcassette
De ultracompacte transistorradio deed zijn intrede en de compactcassette van Philips. De compactcassette laat zien dat men in die dagen nog makkelijk compromissen sloot tussen bedieningsgemak en geluidskwaliteit. De consument was nog weinig kwaliteit gewend. Men nam en masse afscheid van de bakelieten buizenradio uit de jaren vijftig, de taperecorder werd weggedaan en de mono-pickup werd opgeruimd. Wie herinnert zich niet de regel op lp’s uit die dagen: “Deze langspeelplaat is in stereo opgenomen, maar kan ook mono worden afgespeeld.”

Losse componenten
In plaats daarvan kwam de keuze voor een aantal losse apparaten: een versterker, tuner met lange golf, korte golf, middengolf en FM, draaitafel en cassette-deck. De basis van de moderne audio-weergave was geboren. Deze periode staat nu bekend als de hifi-boom van de jaren zeventig: hifi-stereoweergave in de huiskamer. Japanse mainstreammerken als Akai. Sony en Pioneer hadden vrijwel het rijk alleen. Terzijde speelden designmerken uit Europa als: Braun de tweede viool.

Meerkanaals kwaliteit
De introductie van de meerkanaals-versterkers aan het begin van deze eeuw houdt wellicht een vreemde paradox in. Ging het huiskamergeluid in de jaren tachtig met sprongen vooruit ten opzichte van de decennia ervoor, meerkanaals versterking is relatief duur ten opzichte van stereo-weergave. Tenzij muziekliefhebbers de laatste 10 jaar vele malen meer zijn gaan uitgeven aan versterkers, zou men aannemen dat de weergavekwaliteit de laatste 10 jaar weer is gedaald. Maar dit is een veronderstelling, geen onderzoek.

Studiomerken
Tegenwoordig zijn er vele honderden audiofiele merken wereldwijd, waarvan een aantal hun roots in de studiowereld hebben en hun werkgebied gaandeweg naar de consument hebben uitgebreid. Dit zijn wellicht de interessantste merken uit onderstaande lijst. Technisch hoogwaardig, met al vroeg oog voor bekabeling als doorslaggevende factor, tot aan de dag van vandaag voorlopers op het gebied van actief aangestuurde luidsprekers en bovenal: allemaal met een no-nonsense filosofie: weergavekwaliteit gaat altijd boven design. En relatief goedkoop vergeleken bij de merken die zich puur op de consument richten. Een muzikant of studiotechnicus laat zich echt geen knollen voor citroenen verkopen, want hij weert veel te goed welke werkelijkheid hij wil horen. Een studiomerk kan een goed bestaand concept ook gerust jarenlang doorontwikkelen en perfectioneren, want is niet onderhevig aan modetrends. Dit maakt gebruik van onderdelen mogelijk die hun kwaliteit bewezen hebben en tegelijkertijd goedkoop zijn, omdat ze hun geld allang hebben opgebracht.

Design en betaalbaarheid
Kijk daarom eens naar merken als: Adam en Samsom, maar ook een veel verkocht Nederlands merk als Millon met een uitgekiende marketingstrategie maakt gebruik van beproefde concepten en is daardoor zeer betaalbaar.
Maar als je design even belangrijk vindt als geluidskwaliteit en er veel geld voor over hebt, ook dan kan onderstaande lijst je dienen, of als je een luidspreker ziet als een meubelstuk: kijk dan eens naar het splinternieuw Nederlandse Eev Audio.

Heb je nog merkinformatie, voeg die dan a.u.b. onderaan deze pagina toe.

47 Labs (47 Laboratory)
Ultra high-end van Japans ontwerp dat uitgaat van de audiofiele basis: het eigen gehoor en de kortst mogelijke signaalweg. Een minimalistisch statement dat ook de legendarische B-100 geïntegreerde versterker van Densen kenmerkt. 47 Labs is in basis wel van hoger niveau en het bouwt ook luidsprekers en levert bekabeling. Het is daarmee een fullrange-merk. Net als Densen wordt het merk geroemd om zijn muzikaliteit.
47 labs

AAD Loudspeakers
Amerikaanse luidsprekerbouwer uit St. Louis voor studiotoepassingen. Tot de klantenkring behoren de Abby Road Studio’s en bekende muzikanten.
AAD Loudspeakers

Acapella Audio Arts
Bouwer van hoornluidsprekers die daarnaast een aantal conventionele dynamische luidsprekers en accessoires in het assortiment heeft. De techniek is in 1950 ontwikkeld in Duitsland en het merk komt er ook vandaan.
Acapella Audio Arts

Accent Speaker Technology
Groot formaat luidspreker, ook bekend onder de naam “Nola luidsprekers”
www.nolaspeakers.com

Accuphase
Niet te missen met zijn robuuste uitstraling en champagnekleur. No-nonsense, compromisloze high-end-kwaliteit uit Japan, zowel in stereo als in home theatre producten.
Accuphase.

Accurate Sound Wave (ASW)
Een groot aanbod aan vloerstaande en monitorluidsprekers in de :Cantius, Genuis, Opus en “reference-reeks. De uitstraling is van dit Duitse merk met Engelstalige website is oerdegelijk. Betaalbaarheid, gekoppeld aan kwaliteit komt zowel op de site als in recensies terug. De MAGADIS is het vlaggeschip en kost zo’n 20.000 Euro per paar. De Chelys kost de helft. Dat is in high-endland inderdaad bescheiden.
Accurate Sound Wave.

Acoustic Arts
Full-range Duits audiomerk van high-end audio en home theater producten van versterkers tot cd-spelers tot kabels en luidsprekers, allemaal volledig geproduceerd in Duitsland naar internationale ontwerp- en high-end standaarden.
Acoustic Arts.

Acoustat
Opgericht in de Verenigde Staten in 1972 door Jim Stricker, is Acoustat gespecialiseerd in elektrostatische luidsprekers. Het bedrijf kwam in China terecht, maar is uiteindelijk ter ziele gegaan. Het merk bewoog zich in de markt van elektrostaten en is daarmee vergelijkbaar met merken als Magnepan, Logan, Sound Lab en Quad.
http://www.acoustat.co.uk/loud-speakers-about-acoustat.html

Acoustic Design
De 3-weg Metafphorluidspreker werd tussen 1994 en 1999 gebouwd door Acoustic Design uit Virginia Het zijn 3-weg luidsprekers met vier drivers: een 1-inch titaniumdome tweeter, een 6,1/2-inch multi-laags midrangeconus uit kevlar, glasvezel en latex met gegoten aluminium frame, en twee 7 inch meerlaags: kevlar, glasvezel en latex composietwoofers in gegoten aluminium frames. De units zijn gemaakt door Focal. Het merk bestaat niet meer, maar de zeer robuuste speakers 2 en 5 worden nog wel eens aangeboden op de tweedehandsmarkt.

Acoustic Energy
Het Britse merk maakte naam met de AE1-monitor luidspreker met metal-drivers, design-behuizingen en elegante stands. Acoustic Energy richt zich met hun compacte Aego-serie op een audiofiele doelgroep die zowel prijs stelt op een mix van een optimaal geluidsbeeld en muzikaliteit, gepaard aan design en afwerking.
Acoustic Energy.

Acoustic Research (AR)
Een “oud merk” dat het startpunt vormde voor speaker-ontwerper Henry Kloss, tegenwoordig bekend van het ultra-compacte Tivoli Audio. Onder leiding van Kloss was AR in de jaren vijftig en zestig een belangrijke speler op de luidsprekermarkt. Hun boekenplankmodel AR1 werd fameus in combinatie met een topset van Mark Levinson. Het instapmodel voor op de boekenplank hield zich moeiteloos staande in combinatie met het high-endmerk. Vandaag de dag is Acoustic Research in handen van Audiovox en maakt personal audio als iPod-docking-stations en portable radio’s.
Acoustic Research (AR).

Acoustic Signature
Duits producent van hyper designdraaitafels en accessoires, zelfs voor Rega toonarmen.
Acoustic Signature.

Acoustic Zen
Amerikaans fabrikant van audiobekabeling en een Italiaans mooi afgewerkte tweeweg vloerstaander, een standluidspreker en een subwoofer, dus als complete set ook geschikt voor surroundtoepassingen. De dichtstbijzijnde Europese dealer zit in Dsseldorf
Acoustic Zen.

AcoustTech
De staande hoornluidspreker met bassreflex HT-75 wordt vergeleken met de concurrenten van Klipsch die veel duurder zouden zijn. De gebruikersreviews dateren al uit 2005 en 2006 en een producentensite is niet meer te vinden.

Acuhorn
Prachtig afgeronde Poolse luidspreker voorzien van een eigen breedband-concept: “superleggera”. In de speaker zit slechts één enkele unit, maar het moet audiofiel zeer bijzonder zijn, zo blijkt uit een recensie,
Acuhorn speakers.

Acuhorn
Prachtig afgeronde Poolse luidspreker voorzien van een eigen breedband-concept: “superleggera”. In de speaker zit slechts één enkele unit, maar het moet audiofiel zeer bijzonder zijn, zo blijkt uit een recensie.
Acuhorn speakers.

Acustik Lab
De Zeta 2: een gadget uit 2011 voor desktop gebruik naar ultiem Deens ontwerp.
Een website is niet te vinden.

Acurus
Ter ziele gegaan merk nadat het in 2000 werd overgenomen door Klipsch net als het moederbedrijf Aragon. Acurus maakte betaalbare high-end A/V-voorversterkers, versterkers en home theater-processors. Nu onderdeel van “Indi Audio Labs”. Er zijn drie versterkermodellen op de markt: de A3002, de A2995 en de A2007.
Acurus, accuracy from the US.

Adcom
Bouwer van betaalbare high-endversterkers. Hun vlaggenschip: de GFA-555 is in de jaren tachtig ontworpen door de latere oprichter van Pass Labs. Ze bouwen geïntegreerde versterkers, voorversterkers en tuners. Het merk wordt wereldwijd verkocht.
Adcom.

ADA (Audio Design Associates)
Dit New Yorkse merk claim “The Brand of excellence” te zijn. Aan de prijs zal het niet liggen: hun tuners kosten al 2.000 dollar. Verder is het geheel gespecialiseerd in Multi-channel versterkers, nulti-roomsystemen en akoestische correctie, zgn” TEQ Trinnov room correction””, Het merk ontstond in 1977 als leverancier van audiologische maatwerkoplossingen en lijkt te zijn uitgegroeid tot één van de zeldzame high-end multi-channelbouwers in deze lijst. De uitstraling is zakelijk en modern-industrieel. Geen: stereo-versterkers, geen luidsprekerlijnen in het assortiment. Of er een Europees dealernetwerk is, kan alleen na inloggen of telefonisch worden nagegaan.
ADA (Audio Design Associates).

Adire Audio
Na 10 jaar: einde verhaal. Vooral bouwer geweest van subwoofers zo lijkt het,

ADL
Bouwer van digitale high end, bijvoorbeeld alleskunner “Espirit” voorversterker, DAC en hoofdtelefoonversterker in één. Het is gespecialiseerd in DACs en hoofdtelefoons. Het is voorzien van Furutech-kabels en aansluitingen. Zwitserse precisie en veelzijdigheid dus. ADC is ook onderdeel van dit bedrijf.
Alpha Design Labs.

ADL
Amerikaans producent van studiomonotoren voor de professionele markt en mono eindversterkers voor de consument. Verzending lijkt alleen binnen de VS mogelijk.
Audio Design Labs.

A/D/S of ADS
A/D/S is vooral bekend om haar car-audio, maar produceerde in de jaren 70 en 80 ook middenklasse boekenplankluidsprekers. Veel van de A/D/S-drivers werden gemaakt door Braun, in de jaren 70 bekend om zijn designapparatuur en tegenwoordig vooral vanwege zijn scheerapparaten. In 2007 bracht het merk voor het laatst een boekenplank-luidspreker uit.

Advance Acoustic
Franse versterkerontwerpen geproduceerd in China en daardoor betaalbaar. Ook met cd-spelers en loopwerken in het assortiment en zelfs een docking-station, DAC, luidsprekers en kabels. Een full range audioproducent dus.
Advance acoustic.

Advanced Audio
Canadees maker van buizenmicrofoons voor de professionele markt.
Advanced Audio.

Advent
Net als Tivoli Audio een initiatief van Henry Kloss in 1967. En natuurlijk heeft het merk onder zijn leiding goede luidsprekers geproduceerd, maar het merk werd bekender met zijn cassette-decs, bijdrage aan de ontwikkeling van het Dolby-ruisonderdrukkingssysteem en de eerste beamer-projecties in 1972.
Advent Audio

AER Acoustics
Het merk doet zichzelf tekort met de profilering van “home Theater Speaker Manufacturer” te kort. De productie vindt plaats in China, maar de ontwerpen zijn Italiaans-prachtig. Er is zelfs een vloerstaander bij met een kast uit PVD,
Advance Engeneering Research

Aerial Acoustics
Top luidsprekerbouwer uit het absolute high-end segment op het niveau van Thiel en Martin Logan. De start kwam met de Aerial 10T. Het vlaggenschip is de 20T V2 dat wereldwijd uitstekende recensies heeft gekregen.
Aerial Acoustic.

Aesthetix
Aesthetix bouwt hoog-vermogen stereo-buizenversterkers, voorversterkers en phonotrappen. De Jupiler-serie is hun top-line. Het merk is gevestigd in Los Angeles. Aesthetix beweegt zich met zijn buizenproducten in dezelfde markt als het Oostenrijkse Ayon en het Tjechische Canor. Ayon voorziet in een uitgebreide lijn aan buizen cd-spelers, waar andere merken al geheel zijn overgestapt op audio-streamers en multi-formatspelers.
Aesthetix.

AH!
Nederlandse bouwer van cd-spelers, da-converters en vloerstaande luidsprekers en de “Tjoeb”-line, dus deels voorzien van buizen.. Nauwelijks iets over te vinden. Wel een lovende recensie in Stereophile van de Njoe Tjoeb 4000 CD player met een fantastische prijs-/kwaliteitsverhouding.

Aiaiai
.Deens producent van hoofdtelefoons voor zowel home als studio-toepasssingen, maar de kwaliteit lijkt van semi-professioneel niveau. Design en uitstraling is belangrijk.
Aiaiai.

Airtangent
Producent van uiterst precieze toonarmen zoals de 2001 en 2002..
Airtangent.

Air Tight
Fabrikant van buizenversterkers met verbindingen naar Luxman sinds midden jaren tachtig. Ook producent van phono-elementen. Het merk lijkt alleen in de VS te worden verkocht.
Axiss Audio.

Aiwa
Het merk maakte naam met goede cassette-decks en stond aan de wieg van all-in-one midi-systemen in het begin van de jaren negentig en de walk- en discman, de opkomst van de “personal audio”. Ook was Aiwa nadrukkelijk aanwezig op de markt voor hoofdtelefoons en DAT-recorders. Logisch dus dat de uitvinder van de DAT-recorder: Sony, Aiwa aan het begin van deze eeuw overnam. Daarna is het merk langzaam ter ziele gegaan.
<a href=”Aiwa Corporation.
” target=”_blank”>Akai, All about you.

Akai
Een oude Japanse elektronicagigant uit 1929, vooral bekend vanwege zijn onverwoestbare en basaal uitgevoerde taperecorders. Het bedrijf startte in 1984 de productie van professionele elektronische muziekinstrumenten, waarmee het een concurrent werd van merken als Roland en Yamaha. Tegenwoordig nog steeds producent van betaalbare consumentenelektronica en keukenapparatuur als magnetrons. Het beweegt zich hier op dezelfde markt als Kenwood dat eerder bekend werd als maker van kwalitatief goede mid-price consumentenelektronica als cassettedecks.
Akai, All about you.

AKG
AKG maakt sinds kort na de Tweede Wereldoorlog gerenommeerde hoofdtelefoons en microfoons en is daarmee een directe concurrent van een andere bekende speler op deze markt Sennheiser. Het van oorsprong Oostenrijkse merk produceert ook voor talloze andere elektronicabedrijven wereldwijd. Het bedrijf maakte in de jaren vijftig ’s werelds eerste dynamische cardioid microfoon. Vandaag de dag behoort AKG tot de Amerikaanse “Harman Kardon Groep” en produceert ook voor de nieuwe draadloze en mobiele markt.
AKG headphones.

AktiMate
Australisch bouwer van stijlvol vormgegeven boekenplank- en multimedia-luidsprekers..
AktiMate Loudspeakers.

Alchemist
Alchemist bouwde een uitgebreide lijn aan versterkers en spelers in industriële vormgeving. Zeer mooi afgewerkt en soms een zekere frivoliteit, gepaard aan zakelijkheid. Alleen al vanwege de uitzonderlijk veelzijdige kastontwerpen een verlies in audioland.
Alchemist.

Alisca Orange
Waarschijnlijk voormalig Hongaars bouwer van voorna,elijk luidsprekers. De enige relevante recensie vind je op:
Recensie ASP 4C Floorstanding Speaker

Alesis Audio
Mixers, opname-apparatuur en monitoren voor de muzikantenmarkt. Het beweegt zich daarmee in hetzelfde segment als Yamaha en Roland, maar de productrange lijkt breder. Het omvat: keyboards, synthesizers, hard disk recorders, iPod recording and playback devices, electronic drums, mixers, signal processors, percussie-instrumenten, versterkers en monitorluidsprekersspeakers .
Alesis audio

Aliante
Italiaanse luidsprekerbouwer die ooit met Ferrari samenwerkte om tot zijn ontwerpen te komen. Van monitoren tot vloerstaanders en een multi-channelconfiguratie, waaronder de series “NOVA”. “Spazio” en “One”. Het gaat vooral om tweeweg bassreflex-systemen. Het eerste driewegontwerp is het prachtig achterovergebogen model “Stem”.
Aliante.

Allison Acoustics
Niet meer bestaande luidsprekerbouwer met nog wel veel links op Internet

Aloia audio
Niet meer bestaande Italiaanse versterkerbouwer met nog wel veel links op Internet en ook nog aardig wat afbeeldingen

Almarro Products
Japans producent van een vijftal buizenversterkers met karakteristieke houten fronten, van een monoblok tot geïntegreerd en vijf luidsprekertypen. De uitstraling is klassiek.
Almarro Products.

Alon speakers
Bijzondere luidsprekerontwerpen om resonantie tegen te gaan. De tweeters zijn, zoals bij veel hybridemodellen buiten de kast gemonteerd, het zogeheten “Open baffle systeem”.
Al ón by Acarian.

Alphason
Oorspronkelijk producent van hoogwaardige draaitafels, toonarmen en accessoires, nu gespecialiseerd in audio- en video-\meubels..
Alphason.

ALR Acoustics
ALR Jordan is een Duits merk met een uitgebreide range aan luidsprekers voor stereo en home cinema-toepassing. Er zijn drie series: de “Entry”, “Classic” en “Note”-serie. De uitstraling is degelijk, maar zeker niet “Designed”. Platte modellen, passend in een flatscreen-omgevong zijn er niet. De website bevat geen verwijzingen naar recensies.
ALR Acoustics.

Altec Lansing
Merk uit de jaren twintig dat steeds op tijd de bakens verzet; nu naar draadloze en portable producten. Het merk uit New York heeft ook naam gemaakt in de professionele muziekwereld.
Altec Lansing.

Alternate audio
Amerikaans fabrikant van strak uitgevoerde hybride elektrostatisch/dynamische luidsprekers en transistorversterkers. Ze bouwen slects één enkele vloerstaander, één eindversterker en één voorversterker. Er zijn maar winig merken met een zo klein aanbod. De onderlinge afstemming van de componenten moet san wel wonderbaarlijk goed zijn. De prijsstelling is bescheiden. Voor nog geen 7,500 dollar heb je alles van het merk. Voor de ware audiofiel een fooi. Dit, samen met de merknaam, wekt tenminste mijn persoonlijke luisterbehoefte op. Hun slogan is: “Affordable components for the hi-fi enthusiast” In Europa zit waarschijnlijk geen dealer.
Alternate audio.

Altmann Micro Machines
Negen jaar oude vernieuwer van audio-componenten, met name gespecialiseerd in dacs, maar er is ook een robuuste vloerstaande en een phono-trap
Altmann Micro Machines

AM Audio
Italiaamse audio bouwer met een uitgebreide range luidsprekers en versterkers. Alles oogt even zorgvuldig afgewerkt. Er kan niet gekozen worden voor een Engelstalige versie van de website”.
AM Audio

AmbienceSpeakerSystems
Australische bouwer van bandluidsprekers, gecombineerd met SEAS woofers. De referentiemodellen zijn mans- en vrouws-hoog.
AmbienceSpeakerSystems

AMC
Amerikaans-Brits merk dat eerder dan van metingen uitgaat van de beleving door muziekliefhebbers. De instapmodellen klinken als buizen, hoewel het geheel transistorversterkers zijn. De duurdere modellen zijn gebouwd volgens een hybride concept van transistoren gecombineerd met buizen.
AMC Audio.

Amphion Speakers
Fins design van hoogrendementspeakers. Er is dus niet veel vermogen nodig om deze speaker aan te sturen. De De Amphion ‘Argon 7 is met 4.000 Euro de duurste. Bijna alle typen zijn ook in een meerkanaals-configuratie te krijgen
Amphion Speakers.

Amphony
Koptelefoons en draadloze luidsprekersystemen, nogelijk op hig-end niveau..Een Europees dealernetwerk lijkt er niet te zijn en of verscheping naar Europa mogelijk is, moet via de site worden uitgezocht.
Amphony

Amplimo
Nederlands producent van ringkerntrafo’s voor onder andere audiologische toepassingen, desgewenst op maat gemaakt volgens afgesproken specificaties.
Amplimo.

Amplitune
Uiltiem Brits design van versterkers, luidsprekers en een draaitafel als bron in samenwerking met de Japanse ontwerper Robert Kõda (ook bekend van Audio Note) en met de Zwitserse speakerbouwer Lumen White. De versterkers zijn een combi van solid state voorversterker en buizen/transistoren eindversterker: de Takimi K-70 en de Takumi K-10. De K-10 ligt op 30.000 dollar. Ook hebben ze bekabeling en trillingsdempers in het assortiment van het Canadese TEO Audio. Voor een geheel systeem van Amplitune moet je dus wel xo’n anderhalve ton overhebben.
Amplitune

AMR
Engels merk dat onder audiofielen vooral bekend is geworden vanwege de zeer muzikale C-77 cd-speler. Het heeft een opvallende champagne-kleur en een no-nonsense en toch zachtronde afwerking.
Abbingdon Music Research

Angel City Audio (ACA)
Amerikaans producent van Italiaans ogende standluidspreker, model “Trinity:, maar ook leverancier van de Chinese Melody geïntegreerde buyizencersterkers en de eindversterkers en top surroundsystemen van NuForce. Er lijkt geen Europees dealernetwerk voorhanden.
Angel City Audio

Angstrom Loudspeakers
Net als Totem gevestigd in Canada, produceert het merk een uitgebreide lijn staande, in wall, on wall-luidsprekers, subwoofers en home-cimema systemen. Angstrom was een van de eerste luidspreker-ontwerpers in Noord-Amerika die een wetenschappelijk fundament legde onder haar luidspreker-concepten door de producten te laten testen bij “the National Research Council”. Dit heeft bijgedragen aan een aanzienlijke verbetering van de prestaties sinds de oprichting van Angstrom in 1978.
Angstrom Loudspeakers.

Anthem
Anthem heeft een reputatie van betaalbare high-end apparatuur, waaronder Blu-ray-spelers, voorversterkers, geïntegreerde versterkers, receivers en projectoren. Het bedrijf geniet zowel bekendheid op de professionele als consumentenmarkt voor audioproducten. Anthem komt uit Noord-Amerika en is een zusterbedrijf van Paradigm Loudspeakers.
Anthem audio en video.

Anthony Gallo Acoustics
De Reference 5LS geeft met zijn hoogte van 78 cm, breedte van slechts 18 cm en diepte van 28 cm. alle denkbare en hoorbare frequenties weer en heeft een enorm dynamisch bereik. De speakers van Anthony Gallo Acoustics passen dan ook in elk denkbaar interieur. Dat kan doordat het merk gebruik maakt van metalen behuizingen en gepatenteerde technieken, zoals voor de CDT II ™ tweeter. sinds 1984 produceert Anthony Gallo Acoustics high-end luidsprekers, subwoofers en audio-accessoires voor stereo en home theater-systemen. Het Amerikaanse merk heeft ook een uitgebreid Europees dealernetwerk.
Anthony Gallo Acoustics.

Antelope Audio
Afkomstig uit de professionele audiowereld. Vooral producent van hoogwaardige usb-dacs met een vintage-uitstraling. Doen nog het meest denken aan de apparatuur uit de jaren zeventig en de portable-radio’s uit die tijd.
Audiophile and pro audio equipment

Antique Sound Labs
State-of-the-art producent van buizenversterkers, voorversterkers, en hoofdtelefoons, die zelfgeproduceerde elektronische onderdelen combineert met high-end producten van wereldklasse. Ze komen anno 2011 maar liefst met vijf nieuwe modellen. Hun goedkoopste geïntegreerde model ligt op 1.000 Euro en de duurste op 4.000. De prijsstelling is dus alleszins redelijk.
Antique Sound Labs.

Antique Sounds USA (ASUSA)
Producent van betaalbate buizenversterkers, Wel iets over te vinden, maar geen prominente eigen website. Het is me niet duidelijk of dit dezelfde fabrikant is als Antique Sound Labs

AOdm
Lijkt een Taiwanese luidsprekerfabrikant te zijn geweest die klankmatige B&W-kloons produceerde.

Aperion Audio
Als je Googled op “Aperion Audio” kom je direct in een webwinkel terecht met een enorm arsenaal aan boekenplank luidsprekers, home-theatersystemen die er zeer betaalbaar uitzien. De duurste vloerstaander kost 900 dollar. Jammer dat het merk nergens in Europa te beluisteren is en de transportkosten waarschijnlijk erg hoog zijn, want de getoonde prijzen maken een gokje haast de moeite waard. Hun topmodel de “Verus Grand Tower Speaker” kreeg de “Audioholics 2010 Product of the Year award”, voor wat het waard is.
Aperion Audios.

Apex Digital/TMAX
Californisch producent van flat-tv’s en tablets en tot 2010 ook van dvd-spelers. Ondertussen failliet geweest en waarschijnlijk een doorstart gemaakt.als TMAX. Geen high-end dus beweegt zich in een markt waar de concurrentie (ook op prijs) enorm is.
Apex Digital.

Apogee Acoustics
Gedurende een jaar of 15 produceerde Apogee bijzondere speakers met “ribbon-tweeters”. Moeilijk aan te sturen maar zeer transparant. Neusje van de zalm was de “Grand”. De hybride modellen omvatten een dynamisch concept gebouwd rond band-drivers. De naam Apogee is nu in Australische handen die voortbouwt op de band-techniek en de service op de oudere modellen verzorgt. Ribbon-tweeters worden inmiddels door vele speakerbouwers toegepast. Ribbon-units worden in lagen tussen verschillende magneten opgebouwd. Magnepan is een bekende fabrikant en gebruiker van het ribbon-principe. De technologie dateert uit de jaren 20 en werd ‘kort voor conventionele conus luidspreker gepatenteerd. De techniek had een korte heropleving in de jaren 50 met de hoog aangeschreven Kelly ribbon-tweeter. De bandluidspreker-technologie was destijds inefficiënt en kon niet concurreren met de conus luidspreker zolang er vooral laag-vermogenversterkers voor thuisgebruik werden geproduceerd. Technologische verbeteringen, met extreem krachtige magneten zorgen tegenwoordig voor een natuurlijker geluidsweergave met een opmerkelijke helderheid en diepte. Transmission Audio heeft de techniek voor band-luidsprekers de laatste jaren vleugels gegeven.
Apogee Acoustics, home of the planer Loudspeaker.

April Music
Jong Koreaans merk. Met het “Aura Music Center” en Aura Model 100 luidsprekers, evenals de “Stello” en Eximus van compacte versterkers en DAC in opvallend design. En, hoewel Korea nog geen naam heeft als producent van high-end-apparatuur geregeld in de prijzen gevallen.
April Music.

Apt Holman
Amerikaans bouwer van een legendarische voor- en eindversterker in een industriële vormgeving tussen 1977 en 1983. Er is nog veel over te vinden en de besprekingen zijn lyrisch.
Apt Holman.

Aqua hifi
Twee strak ontworpen d/a-converters en een cd-loopwerk: La Diva cd transport, La Voce S2 en de La Scala MKII D/A Converter. Wel uit Italié, maar zonder frivool uiterlijk.
the Evolution of technology.

Aragon
Aragon werd gekenmerkt door betaalbare high-end power-amps en elektronica. Een recensie in Stereophile Magazine van de Aragon 4004 stereo versterker zette het merk op de kaart. Aragon bouwde later multichannel versterkers, maar kon zich niet handhaven in de competitieve AV-voorversterkermarkt. Klipsch kocht het merk en legde de productie stil in 2005. Aragon is onderdeel geworden van Indy Audio Labs.
Indi Audio Labs.

Arcam
Top of the bill is de “Faithful Musical Joy-serie” die cd-spelers, Blu-ray-spelers, geïntegreerde versterkers, voorversterkers, eindversterkers, en receivers in het palet heeft. De Solo-serie is gefocussed op digitale producten. De Arcam rCube is een draagbaar iPod speaker systeem. Arcam bouwde een betaalbaar all in-one-systeem dat kwalitatief goed kon concurreren met de “Linn Classic”. Je moet houden van het warme geluidsbeeld dat veel van origine Engelse merken kenmerkt, zoals ook NAD, Cambridge Audio en Musical Fidility. Mocht de klankfilosofie in de laatste 10 jaar niet Drastisch veranderd zijn, dan kon de luisterindruk ontstaan dat het geluid “rond de speakers blijft hangen” en weinig open is. De introverte wolligheid lijkt een typisch Engels fenomeen; het Schotse Linn heeft dat namelijk niet.
Arcam Audio.

Architec Acoustic
Deens producent van designluidsprekers met Grieks benamingen, van “Poseidon”tot Ëros”. Het vlaggeschip is de “Athena”. De vormgeving doet denken aan B &amp O De laatste recensie dateert uit 2001 en de site toont geen nieuwsberichten, Twijfel dus of het merk nog actief is.
Architec Acoustic

Aerial7
Amerikaans producent van hoofdtelefoons en accessoires voor de Amerikaanse consument, Her aanbod aan hippe desigmodellen is groot.
Aerial7 headphones

Arcici
Arcici maakte naam met een stand voor de legendarische Quad ESL-63 speaker. Het bedrijf maakte een scala aan audio- en home theater-meubilair, evenals draaitafels, tone-armen en phono accessoires. Er valt niet uit te maken of het merk nog actief is.

Array High-end audio
Nederlandse producent van high-end versterkers op audiologisch wetenschappelijke grondslag.
Array High-end audio

Aria Audio
Amerikaans fabrikant en direct seller van handgemaakte top-of-the-line buizenversterkers, voorversterkers, en phono-stages. De kleurstelling is opvallend: champagne-wit.
Aria Audio

Aronov Audio
Producent uit LA van robuute high-end. Geen eigen site te vinden en in ieder geval uit productie geweest. Ze bouwen enkele modellen versterkers.
Aronov Audio

ARS Aures Audio
Italiaanse designluidsprekers in de traditie van Sonus Faber cs. De belangrijkste lijn is de “Sensorial”.
ARS Aures Audio

Artec Sound
Zuid-Koreaans producent van buizen-gitaarversterkers, audiofiele meetapparatuur en instrumentpedalen; iets voor muzikanten. De dichtstbijzijnde dealer zit in Duitsland. De site is onoverzichtelijk anno 2014.
Artec Sound

Arte Forma Audio
Zeer strak ontworpen solid-state versterkers en een dac met exotische namen als: Susan,
Mezzo, Perla en Fiona, maar ook de opengewerkte buizenversterkers “Aida”en “Thulia”. Het merk is gevestigd in Taiwan en de enige Europese dealer lijkt op Jersey te zitten.
Arte Forma Audio

Artemis Eos
Prachtig vormgegeven piramidevormige luidspreker. Een producentensite is niet te vinden, wel veel afbeeldingen en aanvullende info.

Artemis Labs
Zeer strak ontworpen buizenversterkers uit de VS met één voorversterker, een eindversterker en rwee fonostages.
Artemis Labs

Artison
Amerikaans fabrikant van design luidsprekers, vooral passend in configuraties met flat-tv’s, omdat de luidsprekers eveneens zeer plat zijn. Ook maker van diverse in-wall en on-wall-modellen.
Artison

Art Pro Audio
Versterkers, microfoons en mixers voor de professionele markt. De dealer voor Nederland is TEAC Duitsland, Door de huidige website valt nauwelijks heen te navigeren, dus wie interesse heeft in het merk: neem een kijkje.
Applied Research and Technology

Ascend Acoustics
Amerikaans producent van een klein, maar volledig Gamma aan high-end luidsprekers in de “Sierra”-lijn, bestaande uit een monitor, een boekenplankmodel en een vloerstaander allemaal aan te vullen tot een multi-channelconfiguratie. Ze werken zonder dealernetwerk en verkopen via Internet en verscheping naar Europa zal een dure onderneming zijn. Maar het kan wel volgens hun website.
Ascend Acoustics

ASC TubeTraps
Amerikaans maker van audio tweaks, zoals: “bass absorbers” in de vorm van een enorme holle “kattenkrabpaal
Acoustic Sciences Corporation

Ashley Audio
Fabrikant van een enorm arsenaal aan industrieel ontworpen stereo, meerkanaals eindversterkers en soundprocessors voor de professionele markt. Bijzonder is dat ze allemaal zijn voorbereid op gebruik in een netwerkstreaming-configuratie. Er is een dealernetwerk, ook in Nederland en Belgié
Ashley Audio

Aspire Digital
Lijkt een fabrikant te zijn geweest in surround audio-systemen voor de consument opererend in een overvolle markt waar vooral wordt geconcurreerd op prijs en niet op kwaliteit. Geen site prominent aanwezig, dus waarschijnlijk ter ziele gegaan.

ASR
Duits bouwer sinds 1980 van opengewerkte ultra high-endversterkers in een industriéle vormgeving. Ze bouwen de “Emitter 1” en II. De emitter II is in mei 2013 nog getest in “Stereoplay”
ASR Verstärker

Astin Trew
Engels fabrikant van mid-prized hybride (buizen-transistor) voorversterkers, eindversterkers en geïntegreerde modellen, cd-spelers en kabels in de AT en Concorde-serie. Het is daarmee bijna een fullrange audioproducent. Op hun website laten ze zich vooral voorstaan op hun goede prijs/kwaliteitsverhouding.
Astin Trew

ATC Loudspeakers
Brits bouwer val luidsprekers en luidspreker-units voor de professionele en consumentenmarkt en van robuuste en onbrits strak vormgegeven versterkers en spelers. Aan de domeinnaam te zien blijkbaar ooit begonnen als professioneel speakerbouwer en later hifi gaan maken voor de particuliere markt. De Uitstraling is eerder Amerikaans te noemen.
ATC Audio

Athena Technologies
Bouwer van betaalbare high-end luidsprekers. Via Klipsch kwam het merk in handen van Audiovox, waardoor het voortbestaan onzeker is. De LS-serie is het vloerstaande vlaggenschip en de SCT-serie het klassiek ogende boekenplank- en surroundsysteem.
Athena Technologies

Atlantic Technology
Innovatief producent van home-audiosystemen. Van een gehoekte subwoofer tot 7-kanaalversterker. De FS 5000 is een soundbar die alle vergelijkbare concurrenten aftroeft qua weergavekwaliteit.
Atlantic Technology

ATI
Zie: SAE (Scientific Audio Electronics).

Atma-Sphere music systems
Amerikaans bedrijf uit Minnesota dat in 1976 werd opgericht. Van lag vermogen buizenversterkers tot state-of-the-art triode-modellen. De ongelooflijk mooi vormgegeven apparaten worden stuk voor stuk al vele jaren gebouwd en continu verbeterd. Er is ook een draaitafel: de empire 209.
Atma-Sphere music systems

Atoll Electronique
Frans merk dat ook echt in Frankrijk wordt gemaakt en naast high end apparatuur ook gewoon goede versterkers voor 400 Euro levert. De IN30 maakt gebruik van MOSFET-transistoren.
Atoll Electronique

ATON Audio
Maker van multi-room audio- en video controllers, versterkers, Luidsprekers en afstandsbedieningen en accessoires. Het gaat voora; om in-wall en plafondluidsprekers. Een geheel op digitale weergave in meerder ruimten gespecialiseerd merk. Het is onderdeel van het Califirnische NORTEK. Of er een Europees dealernetwerk is, valt niet uit te maken.
ATON Technology

Audax
Frans maker van luidsprekerunits en drivers dat momenteel niet meer in productie is.
Audax

AUDES
Luidspreker- en loudspeakerdriver fabrikant uit Estland sinds 1984. De ontwerpen zijn stijlvol. De prjis-/kwaliteitsverhouding en neutraliteit worden geroemd in recensies. In Nederland lijkt feen dealer te zitten, in Duitsland wel.
AUDES brings you close to music

Audeze
Amerikaanse producent van professionele, gesloten designkoptelefoojns, en hoofdtelefoonversterkers annex dacs, Er is een Europees dealernetwerk.
Audeze headphones

Audible Illusions
Een klein gamma aan industrieel, ofwel functioneel vormgegeven buizen voorversterkers en een solid state dual-mono eindversterker uit Californië. Uit de site blijkt niet of er een Europese dealer is.
Audible Illusions

Audience audio
Fabrikant van high-endbekabeling, netfilters en boekenplankluidsprekers met één enkele breedband-unit in de “ClairAudient” lijn. HifiChoice geeft in 2013 een mooie recensie van type “One”, een ultracompacte Bookshelf-loudspeaker: Er zijn Europese dealers van, bijvoorbeeld in Noorwegen en Duitsland.
Audience AV

Audinst audio
Zuid-Koreaans fabrikant van een drietal industrieel vormgegeven usb-dacs en een hoofdtelefoonversterker. Dealernetwerk of recensies zijn via de site niet te vinden. Het merk bestaat sinds 2009.
Audinst DACs

Audio2000
Lijkt een procucent van hoofdtelefoons, mics en elektronka-accessoires, maar maatr het is onduidelijk of het een echt merk, dam wel een retailer betreft die een productlijn heeft onder eigen naam.
Audio2000

Audio Aero
Maker van designspelers en gecombineerde buizen-Mosfet-versterkers. Een eigen site is niet é én, twee, drie te vinden. .

Audio Agile
Duitse producent van strak vormgegeven DVD-spelers, multi disc-spelers, tuners, versterkers, voorversterkers en eindversterkers.

De productlijnen “Verve”, “Step” en “Pace” van Agile vormen samem een een volledig gamma aan muziekstreamers. spelers en versterkers. Tevensproducent van netfilters, audiofiele stekkerblokken en netkabels. Recensies biedt de site niet
Audio Agile.

Audio Alchemy
Niet meer bestaand Californisch high-end-merk
Audio Alchemy

Audio Analogue
Toscaanse bouwer van een enorm assortiment aan versterkers, geïntegreerde versterkers, tuners en spelers, zowel hybride als transistor uitgevoerd. De uitstraling is on-Italiaans strak.
Audio Analogue

Audio Artistry
De luidsprekerbouwer doet zijn naam eer aan met zijn vloerstaander als een kunstwerk, meer dan anderhalve meter hoog, naar achteren gebogen met een enorma aantal units en dan toch “maar”tweeweg”. Alles staat in het teken om kastresonanties tegen te gaan. Het ontwerp is zowel afgemonteerd als in zelfbouw te koop. Geen idee of het naar Nederland wordt verscheept. Eind jaren negentig leverde het al Italiaans mooi afgewerkte vloerstaanders met namen als “Vivaldi”en “Dvorak”.
Audio Artistry, Your Room is Our Canvas

AudioBlock
Versterkers, spelers en kabels en de veelgeprezen S-100 bassreflex boekenplank luidspreker uit Duitsland. De serie 100 en 200 zien er allemaal zeer betaalbaar uit, het gaat beslist niet om high-end-prijzen
Audioblock

Audio Concepts Inc.
De Sapphire monitor heeft goede recensies, maar het concept dateert al uit 2008. Meer modellen lijkt het merk niet te leveren.
Meniscus Audio Group (ACI)

AudioControl
Home theater in optima forma met 12 en 16-kanaals eindversterkers voor netwektoepassingen. Met en zonder equalizers. Er lijkt alleen geen Europese dealer van het Amerikaanse merk.
AudioControl

Audiodata
Onderdeel van elektroakustik van vlak over de grens in Aachen. Bouwer van compacte en vloerstaande luidsprekers met Franse namen als “Petite”, “Avancé”, “Ambiance”, en “Jolie”, maar ook van de audioprocessor, AudioVolver II> Alles met de oerdegelijke Duitse uitstraling, ook bekend van Audio Physic. De website is overzichtelijk, maar oogt verouderd.
Audiodata

Audio Dynamics Corporation
ADC is de afkorting van Audio Dynamics Corporation. Het merk verwierf vanaf de jaren 60 enige faam met phono cartridges en draaitafels. Hun XLM / VLM phono cartridges en hun 303 en 404 luidsprekers stonden goed aangeschreven in de jaren ’70. In de jaren rachtig maakten ze bijvoorbeeld ook equalizers.

Audio Electronic Supply
Door de algemeenheid van de merknaam is een eigen website lastig te vinden. In elk geval producent geweest van opengewerkte buizenversterkers onder de naam “Super Amp”

Audioengine
Bouwer van zeer betaalbare en muzikale actief aangestuurde desktopspeakers in de prijsklasse van 200 tot 400 Euro. Het Amerikaanse merk heeft zelfs een desktopversterker voor gebruik in combinatie met passieve rear luidsprekers. Hun pay-off is.
Join the computer audio revolution

Audio Experience
Ook al weer vanwege de algemene merkaanduiding geen site van te vinden. Wel lovende recensies over de gemaakte buizenversterkers.

Audio Fanatics
Frans Nederlandse Custom made audio-apparatuur naar klantwens, zowel qua opbouw als vormgeving. Je gaat als koper dus niet alleen in zee met audiofiele technici, maar ook met audiologische architecten. De Jong is tevens dealer van een aantal hier beschreven merken, naar ook van het Hongkongse Cayin, Producent van hoogwaardige buizenversterkers.
De Jong Systems

Audio GD
Chinees fabrikant van strak vormgegeven DAC’s en headphone-versterkers. Leverantie naan Nederland lijkt moeilijk, omdat het vooral om een Internetseller lijkt te gaan,
Audio GD

Audio Horizons
Klassiek ogende buizen voorversterkers, DACs en phono-versterkers. Waar het merk gemaakt wordt en of er een Europees dealernetwerk is, wordt uit de site niet duidelijk. Waarschijnlijk vond de productie op bestelling plaats.
Audio Horizons

Audio Innovations
Brits versterkerbouwer met een onbenaderbare Flash-website.
Audio Innovations

Audiolab
Zakelijk Engels design zonder franje. Van Cd-speler tot loopwerk en van geïntegreerde versterker tot monoblocks met veel recensies en met de claim “Simply the best”.
Audiolab

Er is ook een Nederlandse luidsprekerbouwer die de naam Audiolab voert, wie weet hebben ze een goede match samen.
Audiolab.nl

AudioLineair
Britse luidspreker die oogt alsof hij van speksteen is, maar gezien het gewicht van het topmodel: de Tuscana van slechts 68 kilo, kan dat niet,.
Audiolinear Loudspeakers – The Artistry of Sound

Audio-Lineaire
Franse luidsprekerbouwer uit het midden van de jaren zeventig. Met haar “Prestige”-lijn ontwikkelde het merk een doorbraak om resonantie door staande golven tegen te gaan. Door gebruik te maken van fase-oppositie “botsen ze op elkaar”en worden zodoende geneutraliseerd.
Audio-Lineaire

Audiomat
Duits producent van buizenversterkers, d/a-converters en phonotrappen in een strakke industriële vormgeving..
Audfio Material Hamburg

Audio Matiere
Waarschijnlijk Amerikaanse buizenversterkers en -spelers. Veel tweedehands aangeboden, maar een eigen site is niet te vinden.
Hier een lovende recensie over de Equilibre Amplifier

Audiomeca
Lijkt een niet meer bestaande Franse bouwer van topdraaitafels die ook een cd-speler in het assortiment had. Geen eigen website te vinden, wel veel afbeeldingen en reviews.

Audionet
Robuuste Duitse high end uit het Ruhrgebiet. Van processoren tot monoblocks en geïntegreerde versterkers in zwart en Metallic. En van netwerkspeler tot dvd-speler, die met name om zijn klankeigenschappen geroemd wordt. En dat is bijzonder.
Audionet, enjoy the science

Audion
Britse buizenversterkers die handgemaakt worden op bestelling..De site belooft recensies, maar toont ze niet. Type 300B uit de begindagen en een herontwerp in 1992 heeft het merk onder audiofielen naam gegeven. Het aantal modellen is buitengewoon groot voor het marktsegment buizenversterkers
Audion tube amplifiers

Audio Note
Het Engelse merk streeft naar het bieden van een live-ervaring. Het heeft een uitgebreid assortiment aan spelers, versterkers en luidsprekers. De opbouw is solide en op tube-basis. Geliefd onder audiofielen en de pretenties zijn hoog, getuige de pay off: “Forget hifi and start enjoying music, now and for the rest of your life…”. Lijkt een beetje op de iets bescheidener slogan van Densen “Life is too short for boring hifi”.
http://www.audionote.co.uk/

Audio Physic
Audio Physic komt uit Duitsland en heeft een uitgebreid assortiment luidsprekers van vloerstaanders, boekenplank-modellen, centerspeakers en enkele subwoofers. Het bedrijf koppelt een elegant ontwerp aan een degelijke opbouw en onberispelijke afwerking. Met een prijsstelling van 2.000 tot 50.000 Euro is er een model voor bijna elk budget.
Audio Physic, no loss of detail

Audioplan
Eén van de weinige luidsprekerfabrikanten waarbij het hoge tonen compartiment als een apart deel op de vloerstaander is gemonteerd, anders dan wat je wel vaker ziet een semi-losse tweeter zonder ombouw. Behalve in luidsprekers maakt het Duitse merk ook bekabeling, netfilters en audio-accessoires, zoals demperas.
Audioplan

Audio Pro
Van draadloze desktop designluidprekers tot vloerstanders. Maar ook een design- tafelradio en een supercompacte all-in-one dvd-reciever zitten in het assortiment. Hoewel uit Zweden, zijn veel apparaten voorzien van rood-lederen bekleding, zo kenmerkend voor Italiaanse design audio.
Audio Pro, sound of Scandinavia

Audio Refinement
Merk met wereldwijd een klein aantal dealers, waarvan één in België met een even klein assortiment van een stereo-versterker, een cd-speler, een tuner, een processor/voorversterker en een ab. voor dit alles. Veruit het kleinste aanbod uit deze lijst. De laatste recensie die de site vermeldt is uit 1999 !. Er wordt wel gewag gemaakt van samenwerking met het Franse topmerk YBA (zie onder in deze lijst). Alleen al het zeer kleine aanbod, maar ook de verbintenis met YBA stemt nieuwsgierig.
Audio Refinement

Audio Research
Audio Research werd in 1970 opgericht door de legendarische audio-ontwerper William Zane Johnson. Audio Research is vanaf het ontstaan een high-end audio merk met baanbrekende vacuümbuizen in het ontwerp met “High Definition” audio als handelsmerk. Behalve om hun geluidskwaliteit, staan Audio Research producten bekend om hun duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid.
De apparaten gelden wereldwijd als als collectors-item. De uitstraling is klassiek. Opvallende producten zijn onder andere de Audio Research MP1 voorversterker, de Audio Research VS115 versterker, en de Audio Research DAC8.
Audio Research

AudioSource
Amerikaans maker van inwall en buitenluidsprekers die alleen via Intenet en in de VS verkoopt. Lijkt geen high-end
AudioSource

Audio Spectrum
Uitgebreid assortiment aan monitor, vloerstaande en multi-channel luidsprekers, Verder weinig over te vinden.
Audio Spectrum hifi

Audiostatic
Op het oog Nederlandse producent van slechts één enkele hoogwaardige elektrostaat.
Audiostatic

Audio Technica
Japans producent van koptelefoons, phono-cardridges en microfoons voor zowel consumenten als studio-toepassingen.
Audio-technica, always listening

Audio Unlimited
Fabrikant van draadloze luidsprekersystemen en daarmee waarschijnlijk geen high-end.
Audio Unlimited

Audio Vector
Italiaans mooie speakerconcepten; ook draadloos uit Europees luisprekerland met traditie: Denemarken..
Audio Vector. Just listen

Audiovox
Producent van zo’n beetje alles op het gebied van consumentenelektronica, maar geen high end…
Audiovox

Audio Zone
Canadees maker van een klein gamma aan strak vormgegeven versterkers, voorversterkers, monoblokken en een enorme hoornluidspreker. Volgens eigen zeggen behoren ze tot de top van de high-endmarkt.
Audio Zone

Audire
Audire was een bouwer van robuuste versterkers. De gebruikersrecensies zijn heel goed en op Internet is er nog wel wat over te vinden.

Audium
Duitse hybride buizen-transistorversterkers, luidsprekers voorzien van subwoofers, onalledaagse concepten en filosofieën over de perfecte weergave.
Audium hybride versterkers

Audyn Amplifiers
Traditioneel en strak vormgegeven high/end uit Nederland. Het merk heeft voor-, eind- en geïntegreerde versterkers in het assortiment. Alle versterking ligt rond de 100 watt bij 8 ohm, zodat ook de meeste laagrendementsluidsprekers kunnen worden aangestuurd. De COM-2 is in tegenstelling tot wat de typenaam doet vermoeden volledig analoog. De website is wel erg basic: onderscheidende kwaliteiten van de concurrentie komen niet naar voren. Bestaat er bijvoorbeeld een typisch Nederlandse luisterfilosofie, zoals de Engelse zeer analoog en “warm” is?. Bestaat er een soort een Nederlandse `concertgebouwbeleving`, waarbij technisch wordt aangeknoopt?
Audyn versterkers

Aura Audio
Ooit onderdeel van Bowers & Wilkins en bouwer van geïntegreerde versterkers cd-spelers en tuners. Modellen: o.a Aura VA 100 evolution, en de TU 80 versterker en tuner. De versterkers kenmerken zich door een slank uiterlijk en een klein aantal schakelingen.
Het merk bestaat nog steeds in twee varianten:
Tesaudio
Onder de merknaam Aura Audio er ook een Fins producent van professionele luidsprekers.
Aura audio

Auralic
Japans no nonsence ontwerp van een DAC, koptelefoonversterker, voorversterker en een monoblock. Er is in elk geval een Duitse dealer in de EU.
Auralic Vega DAC

Aurender
Audio en video-streamers voorzien van relatief nieuwe solid-state opslag uit Korea. Geen draaiende hardisks meer, dus weinig slijtage. Ook de clocking is veel preciezer dan in vergelijkbare apparaten. De uitstraling is klassiek met twee blauwgekleurde uitslagmetes.
Beslist allemaal zeer high-end.
Aurender

Aurora audio
Californisch producent van professionele opname-apparatuur en mixers.
Aurora audio

Aurousal
Over de A1 bookshelf luidspreker zijn veel goede recensies te vinden. De info dateert van rond 2007. Het is een single-unit bassreflex-speaker. Onder “Google-afbeeldingen” vind je ook vloerstaande modellen. Een eigen site is niet één-twee-drie te vinden. Waarschijnlijk is het merk inmiddels ter ziele.

Aurum Cantus
Op het oog Chinees fabrikant van een enorne range top designluidsprekers, allemaal voorzien van een aluminium band-tweeter en voorzien van Europese kwaliteitsonderdelen. Het nerk lijkt wereldwijd te worden gedistribueerd. De site lijkt in het Chinees en de Engelstalige versie bestaat uit één enkele pagina.

Avalon Acoustics
Amerikaans bouwer van prachtige luidsprekers met een vrijwel ontoegankelijke flash website.
Avalon Acoustics

Avance Technologies
Vloerstaande luidsprekers in de Epsilon serie. Waarschijnlijk niet meer bestaand merk

Avantgarde Acoustics
Avantgarde speakers zijn hoorn-luidsprekers in snoepkleuren voorzien van hoorns als een straalmotor gemonteerd voorop enorme panelen. Avantgarde drivers zijn zeer efficiënt, waardoor audiofielen ze kunnen aansturen met laag vermogen single-ended buizenversterkers. De Avantgarde Trio Classico, bijvoorbeeld, is anderhalve meter hoog, heeft een gevoeligheid van 109 dB en een frequentiebereik van 100 Hz tot 20 kHz. De Avantgarde Duo Primo is 1,80 m. hoog, heeft een frequentiebereik volgens specificaties van 170 Hz tot 20 kHz en een gevoeligheid van 107 dB. De enorme Avantgarde Basshorn subwoofer is 80 cm breed, 90 centimeter lang, en weegt bijna 1200 kilo. Het zou zelfs frequenties beneden 18 hz. kunnen weergeven.
Avantgarde Acoustics

Avelanche audio
Finse luidsprekers van speksteen, geproduceerd door Flickstone.
De roundstone 3 en 4 zijn boekenplankluidsprekers die ook in multi-mediatoepassingen kunnen worden gebruikt en (deels) voorzien zijn van metaldome drivers. De uitstraling is prachtig strak, maar beslist niet koud. Vloerstaanders zijn de Audiostone 8. Er is ook een spekstenen subwoofer: “de Substone”. In elk geval fantastische luidsprekers voor liefhebbers van “the Flinstones”. Het merk bouwt geen nieuwe luidsprekers meer.
Avelanche audio, the sound of rock

(Met dank aan Nico Louagie)

AVI
Op het vaste land onbekende Britse audioproducent van home-audio en actieve luidsprekersystemen met ingebouwde dacs en voorversterker die remote bedienbaar zijn.
AVI hifi

AVM
Van stijlvolle all-in-one en multi-formatspeler tot geïntegreerde versterker. Er is een Evolution. Imspiration en Audition line. De laatste van kleine luidsprekers. AVM wordt gemaakt in Duitsland.
AVM Audio

Axiom Loudspeakers
Axiom Luidsprekers verkoopt rechtstreeks aan de consument. Ze hebben een cult-achtige status verworven door hun hoogwaardige producten en no-nonsense marketing en sales-aanpak. Opvallende producten zijn de Axiom M80 v3 vloerstaande luidspreker die een frequentiebereik van 34 Hz tot 20 kHz en een gevoeligheid van 91 dB heeft. Ook noemenswaardig is de Axiom M22 boekenplank luidspreker met een frequentierespons van 60 Hz tot 22 kHz en een gevoeligheid van 89 dB en de Axiom EP800v3 subwoofer ,die frequenties weergeeft tot beneden 13 hz. Hun topmodel, De M80 v3 heeft een paarprijs van nog geen 1.400 Euro.
Axiom Audio

Ayre Acoustics
Veelbekroonde audio- en video-apparatuur sinds 1993. Alle producten worden met de hand geassembleerd en getest. Componenten zijn, voor zover mogelijk, van ecologisch verantwoorde herkomst. Ze concurreren in de speciale audiofiele wereld met de producten van Pass Labs, Boulder en Burmester  .De ontwerpen, vorm en afwerking, alsook de prestaties van Ayre-apparatuur worden vaak goed gerecenseerd in bladen als Stereophile. Reviews van Ayre producten zijn ER4 onder andere van de Ayre QB-9 USB DAC, Ayre AX-7 eindversterker en de Ayre MX-R mono eindversterker
Ayre Acoustics

B & D Research
Waarschijnlijk niet meer bestaande versterkerbouwer, waarover ook vrijwel niets meer te vinden is.
B & D Research

B & K Components
B & K startte in 1981 als betaalbare high-end audio producent en is moeiteloos uitgegroeid tot Amerikaans marktleider in home theater en multi-room-systemen. B & K maakt multi-room versterkers en voorversterkers en krachtige en in wallsystemen voor muziekbeleving in het hele huis. In het najaar van 2010 heeft Versterker Technologies Incorporated (ATI) B & K overgenomen met de bedoeling het merk voort te zetten. Producten zijn de B & K AV 100.2 klasse D versterker, de Referentie 200, 5 200-watt home theater versterker, en de AVR707 receiver.
B& K Components

Bag End Loudspeakers
Bag End is Amerikaans fabrikant van zowel consumenten, als professionele luidsprekers. Het bedrijf dankt zijn naam aan het huis van Bilbo Baggins uit “Lord of the Rings”. Bag End bouwt professionele luidsprekers voor Nachtclubs, DJ’s, concertzalen en auditoria. Voor de consument zijn er home theater en stereo luidsprekers en subwoofers. En er zijn kleine monitoren voor studiogebruik en thuis. Producten zijn de Bag End E-Trap, de Bag End Crystal-R, en de Bag End M-6.
Bag End Loudspeakers

Bahama sounds
Moet een fabrikant van outdoor luidsprekers zijn geweest die in een riotstuin konden worden geplaatst. Eigenlijk niets over te vinden
Bahama sounds Outdoor loudspeakers

BAlabo (Bridge Audio Laboratory)
BAlabo (Bridge Audio Laboratory) wordt uitgesproken als Bee-A-LABO. BAlabo is een audiofiel bedrijf gebaseerd op de ontwerpen van Fumio Ohashi. De BAlabo BP-1 MK-II eindversterker en BC-1 MK-II worden gekenmerkt door fantastische specificaties. De BC-1 MK-II voorversterker kent een vervormingsfactor van 0,004%, een signaal-ruisverhouding van 110 dB, en een frequentiebereik van 5 Hz bij 100 kHz. De BP-1 MK-II versterker heeft een vermogen van 500 watt per kanaal, en beschikt over hetzelfde frequentiebereik als de voorversterker.
Balabo (Bridge Audio Laboratory)

Balance-Audio
Nieuwe Nederlands producent van toonarm “Aeris”.
Balanced Audio

Balanced Audio Technology (BAT)
Balanced Audio Technology (BAT) is een high-end fabrikant van versterkers, voorversterkers en phono-trappen met zowel transistor als buizen technologie. Opvallende producten zijn de Balanced Audio VK-52SE voorversterker met een frequentiebereik van 2 Hz tot 200 kHz en een signaal-ruisverhouding van 110 dB. Het VK-600M monoblock claimt waardes van 400 watt en een frequentierespons van 3Hz tot 200 kHz. De REX eindversterker is goed voor 80 watt per kanaal en 160 watt bridged.
Balanced Audio Technology

Bamberg Audio
Twintig jaar oude Amerikaans bouwer van klassiek ogende luidsprekers onder leiding van ontwerper Philip Bamberg. Het merk claimt degelijk te zijn.Of er een Europese dealer is, is niet duidelijk.
Bamberg Engineering Sound Lab (BESL)

Bang & Olufsen
80-jaar oude Zweedse pionier op het gebied van lifestyle vormgegeven home entertainment. B & O had een aantal elektronische primeurs in Europa. Onderzoek en ontwikkeling leiden in 1999 tot een joint venture genaamd ICE-Power, een van de toonaangevende aanbieders van klasse D versterkers voor subwoofers, car audio en mobiele telefoons. Samsung, Alpine, Pioneer, MartinLogan en Rotel gebruiken allemaal ICE-Power chips. In de afgelopen jaren heeft Bang & Olufsen de focus verlegd van huiskamersystemen tot auto-systemen, waarbij bijvoorbeeld Audi, Aston Martin, en Mercedes-modellen standaard met B & O-audio zijn uitgerust. Uniek in de car-audio zijn tweeters die verhoogd in het dashboard zijn geplaatst, zodat een meer directe klankweergave ontstaat. Andere opvallende producten zijn de Beolit 39, één van de eerste massa geproduceerde tuners in Europa, met een kenmerkende bakelieten kast. Ook noemenswaardig zijn het BeoSystem 2500, de Beogram CD X en de BeoLab 5 luidsprekers, die nog het meeste weg hebben van een klassiek ruimteschip.
Bang & Olufsen

Barint
Mooie naam voor een luidsprekermerk waarvan alleen enkele afbeeldingen te Googlen zijn en een slechte recensie. Het bestaat vast niet meer.

Basis Audio
Basis Audio bouwt draaitafels, inclusief de Debut. Alle Basis Audio-producten worden met de hand gemaakt. Er is de Basis Audio 2001 Signature draaitafel, de Vector Model 4 toonarm, en de Basis Audio Synchro-Wave Power Supply.
Basis Audio

Bastanis Lautsprecher
Bijzonder Duits ontwerp met een open kast volgens een “bashoorn-principe” en één ejnkele breedband-unit. Hoewel aanstuurbaar met een kleine buizenversterker, vereist de breedte van 46 cm wel een grotere ruimte. Ook de hoogte is bovengemiddeld. De “Matterhorn is met een prijs vanaf 4000 Euro per paar (afhankelijk van afwerking) redelijk betaalbaar.De combinatie met een versterker van “Pathos-acoustics” zou fenomenaall xijn, aldus Nederlandse dealer “Audio21”. De configuratie lijkt me vooral passen in een klassiek interieur..
Bastanis Loudspeakers Germany

BayGen
Brits producent van o.a. een opwindbare kortegolf radio.
Freeplay Energy

Beard
Waarschijnlijk niet meer bestaand merk van versterkers, maar de recensies zijn goed

Bedini
Amerikaans maker van versterkers en soundprocessoren. De website bedini.com bestaat anno 2014 uit één enkele pagina. Mailen kan misschien wel.
Bedini

Behringer
Duits producent van betaalbare keyboards, microfoons, versterkers en mobiele studio-apparatuur voor de muziekwereld..
Bedini

BEL (Brown Electronic Labratories)
Amerikaans versterkerbouwer met geweldige recensies, maar zonder eigem website.
BEL (Brown Electronic Labratories)/

Bel Canto Design
Bel Canto bouwt innovatieve, hoogwaardige A/V-toepassingen levert digitale versterker circuits. Vanouds bekend om hun home theater en multi-channel-producten, is het merk ook actief op de audiofiele markt. Bel Canto gebruikt de B & O ‘ s “Ice Amp”-technologie in hun versterkerlijn. Deze digitale versterkers hebben een gunstige prijs/kwaliteitsverhouding in audiofielenland en bieden een enorme nominaal vermogen in vergelijking met traditionele klasse AB eindtrappen.
Bel Canto Design

Belles Audio
New Yorkse versterkerbouwer met alleen maar lovende recensies als je zoekt op “Belles Audio. De ontwerpen ogen klassiek.
Belles Audio

Benchmark Media Systems
Benchmark Media is gespecialiseerd is in high-end USB DAC s. Benchmark heeft een complete lijn van USB en computervriendelijke pre-amps, DAC ’s en andere audiofiele elektronica. Het merk overbrugt de kloof tussen audiofiele systemen en computermedia. Onlangs heeft Benchmark haar activiteiten uitgebreid met een 16-kanaals d/a-converter voor de professionele markt.
www.benchmarkmedia.com

Beyerdynamic
Beyerdynamic is een Duits electronicabedrijf in handen van de familie Beyer. Beyerdynamic maakt hoofdtelefoons en microfoons voor de consumentenmarkt, maar ook professionele headsets voor piloten, draadloze conferencing systemen, en andere kleine elektronica.
Beyerdynamic

BG Radia
Bohlender Graebener heet nu BG Radia, toonaangevend producent van bandluidsprekers en in-wall audio en video systemen uit de VS. De traditionele FS-520 is een 1.80 m. hoge luidspreker met een band-driver en een 250-watt dubbele woofer. Meest opvallende product is de BGX-S12B in-wall subwoofer.
BGRadia

BGW
Californisch ouwer van robuuste power-amplifiers voor de professionele en theatemarkt en eindversterkte subwoofersystemen.
BGW

B.I.C America
Heeft een uitgebreide lijn aan luidsprekers met een strak designuiterlijk voor thuisgebruik van vloerstaanders tot in-wall, van bookshelves tot multimediatoepassingen. Heeft in Europa waarschijnlijk geen dealer en behoort op het oog tot de kwalitatieve mainstream. Afgezien van het design.
B.I.C America Loudspeakers

Black Peatls Audio
Splinternieuwe Griekse bouwer van een cd-speler en een re-integreerde versterker. De vormgeving is onberispelijk en traditioneel. Het bedrijf is opgericht in 2012. De versterker heeft in zijn korte bestaan al een paar goede recensies te pakken
Dive deep into your Senses

Bladelius
Van een USB-dac tot voorversterkers, een netwerkspeler, dvd, eindversterkers en een phonotrap. Net namen als van de perfecte vrouw: “FREJA MK-III”, Grondul” en “Syn”. Dat moet wel iets bijzonders zijn. En het komt natuurlijk uit Zweden. De site bestaat uit de simpelst denkbare navigatie: “Products”en “Contact”.
Bladelius Design Group

Blue Circle Audio
Canadees merk met eigenzinnig vormgegeven apparatuur over het hele gamma van versterkers tot phonotrappen, d/a-converters tot headphone-amplifiers met een hoop recensies en awards, maar de laatste al wel uit 2009.
Blue Circle Audio

Blumenhofer acoustics
Zeer opvallende en robuuste Beierse luidspreker, vooral vanwege de grote units. Waar alles steeds smaller en platter wordt, mist dit merk elke multi-media uitstraling. De luidsprekers zijn gebouwd volgens het hoorn-principe.
Blumenhofer acoustics

BNS Loudspeakers
Veel verkocht en betaalbaar Nederlands luidsprekermerk uit de jaren tachtig en negentig, maar het lijkt niet meer te bestaan. Er is nog wel een overzicht van modellen. Op forums wordt met name geschreven over de karakteristiek van de hoogweergave.
BNS (Berge’s Noble Sound)

Bose
Bose, in 1964 opgericht door Amar Bose, is grondlegger van de luidspreker als massaproduct. De Bose 901 luidspreker is een van de belangrijkste luidsprekers ooit ontworpen en heeft fans over de gehele wereld. Bose, niet geliefd bij audiofielen, is de bekendste luidsprekerbouwer ter wereld. Hun car-audio is meer dan bijvoorbeeld B & O, gericht op gemiddelde gebruikers met oog voor design. Bose bouwt stijlvolle audio-systemen, waaronder klokradio’s, speakersystemen voor iPod-gebruikers en componenten voor HDTV-systemen. Het bedrijf is behalve door betaalbare en toch opvallende producten, groot geworden door een uitgekiend gecombineerde marketingstrategie. Dit gaat van persoonlijke verkoop, via tv-reclame en een uitgebreid dealernetwerk tot internetverkoop.
Bose

Boston Acoustics
Populair en betaalbare luidsprekermerk uit de jaren tachtig. In de VS veroverderden ze daarna marktaandeel met audio, home theater, car en multimedia luidsprekersystemem.
Naast een breed scala van thuis, in-wall, en luidsprekers voor buitengebruik, behoort Boston Acoustics tot de standaarduitrusting van Amerikaanse automerken als Chrysler en GM. Andere opvallende producten zijn de TVee Model 20 Soundbar, de VS serie van vloerstaande luidsprekers en de Boston Acoustics Solo II tafelradio.
Boston Acoustics

Boulder
Boulder produceert robuuste, ultra high-end twee-kanaals audio producten, zoals versterkers, voorversterkers, en D/A-converters. Hun producten behoren tot de top van audiofiele markt. Opmerkelijke Boulder producten zijn het Boulder 850 monoblock dat nominaal 200 Watt levert bij 8 Ohm. De Boulder 1060 stereo versterker heeft een vermogen van 300 Watt en een frequentierespons van 0,015 Hz tot 150 kHz en een signaal-ruisverhouding van 127 dB. Niet genoeg? Het Boulder 2050 monoblock geeft 1000 watt, met een piekvermogen van 4000 watt aan 2 ohm.
Boulder

BOW Technologies
Opgericht en geleid door audiofielen streeft BOW veel meer naar het creëren van muzikale beleving in de luisterruimte dan dat het hecht aan technische specificaties en metingen. In Nederland heeft het merk verscheidene dealers
BOW Technologies

Bowers & Wilkins Electronics (B & W)
John Bowers en Peter Heyward streven naar de perfecte luidspreker. En behoren inmiddels tot de meest verkochte high end-luidsprekerbouwers ter wereld. B & W houdt zich inmiddels ook bezig met multimedia toepassingen, zoals het populaire Zeppelin iPod geïntegreerd luidsprekersysteem.
Bowers & Wilkins

Braun
Legendarisch om zijn audiodesign uit de jaren zeventig dat je veel later terugzag in Britse merken als NAD. De radio-ontwerpen uit de jaren vijftig en zestig vormen nu de basis voor de “vintage” tafelradio’s van Tivoli en König. Braun heeft ook goede taperecorders gemaakt. Overgenomen door een Anerikaanse luierfabrikant is het tegenwoordig een merk van scheerapparaten en huishoudelijke apparatuur. Wikipedia is de meest interessante bron:
Braun volgens Wikipedia

Breuer Dynamic
Befaamde Zwitserse toonarm sinds 1978, toen hij werd omarmd door het Schotse Linn die haar LP12 turntable ermee uitrustte.
Breuer Dynamic

Briscasti design
In opvallend zwart-wit vormgegeven digitale voorversterker en een dual-mono DAC !. Dus voorzien van twee d/-converters en twee klokken, gescheiden voedingen en dubbel analoog circuit ! Voor elk kanaal één. En het komt niet ui Italië, maar uit de VS.
Briscasti design

Bryston
Het Canadese Bryston ontwerpt state of the art elektronica voor zowel de consumenten- als professionele audio-markt. De Bryston versterkers en voorversterkers hebben 20-jaar garantie. Strenge kwaliteitsbewaking resulteert in ultra betrouwbare en consistente high-end en home theater-producten.
Bryston

Burmester Audio
Zeer exclusieve Duitse producent van ’s werelds betere audio-producten met versterkers, voorversterkers, D/A-converters, en luidsprekers. De meeste onderdelen zijn afkomstig van andere Duitse bedrijven. Oprichter Dieter Burmester is musicus en ingenieur, die professioneel gitaar speelt.
Burmester Audio

Burson Audio
Traditioneel vormgeheven Australische desktop high end: DAC’ss, headphone-amps en voorversterkers: “Soloist”. Conductor “en “Timekeeper”
Burson Audio

Cabasse
Het Franse Cabasse wordt geïnspireerd door een familie van viool, altviool en cello-bouwers uit de achttiende eeuw. Het bedrijf ontwerpt zeer opvallende luidsprekers waarin de tweeter centraal staat. Cabasse uit Brest is pionier in coaxiale luidsprekertechnologie. De woeste Bretonse natuur wordt weerspiegeld in de klimaatneutrale wijze van produceren en de samenwerking met gerenommeerde wetenschappelijke instellingen levert een “live”-luisterervaring op.
Cabasse

Cadence Audio
Indiase producent van hybride luidsprekers, ooit gestart als leverancier van car-audio. De speakers bieden de voordelen van een elektrostatisch hoog-midden en de focus van een dynamisch laag. Behalve luidsprekers produceert het merk nog buizenversterkers.
Cadence Audio

Cadence Sound
Producent van car-audio en betaalbare luidsprekers voor de home audio en home theater markt, waaronder een serie van kwalitatief goede soundbars en groter formaat home theater luidsprekers voor 5.1 en of 7.1-toepassingen.
Cadence Sound

Cain and Cain Company
Lovecraft Designs uit Washington bouwt unieke luidsprekers gebaseerd op één-driver technologie en bijzondere behuizingen. De benamingen van de luidsprekertypen zijn al even bijzonder: “The Abby”, “The Super Abby”, “The Noogi”, “The Single-Horn Ben” , “The Ben ES” en “The Bailey”.
Lovecraft designs

Cairn
Franse producent van design high-end die het meest bekendheid geniet vanwege haar klasse A-monoblokken en opvallend vormgegeven stereo voorversterkers. Producten zijn onder andere: de FOG cd-speler, NITRO Preamp, de TORNADO cd-speler en de DIABLO geïntegreerde versterker.
Cairn Audio Frankrijk

California Audio Labs
Een van de eerste bedrijven die audiofiele cd-spelers en loopwerken op de markt brachten die met militaire precisie werkte aan het oplossen van jitter en trilling. Ze waren gemaakt van materialen met hoge massa. Na de jaren tachtig begaf California Audio Labs zich op de home theater-markt met dvd-spelers, DAC ’s en multi-channel versterkers en processoren. Als gevolg van een overname en de moordende concurrentie op de meerkanaalsmarkt hield het bedrijf in 2001 op te bestaan.

California Audio Technology (CAT)
California Audio Technology (CAT) maakt de meest high-end, dure audiofiele en home theater-luidsprekers die er bestaan Hun systemen Zijn vaak custom built, gecombineerd met versterkers van gespecificeerd vermogen en zijn zowel akoestisch geoptimaliseerd als specifiek afgestemd op de luisterruimte. CAT biedt high-end speakers als deel van een totaaloplossing voor de audiofiel, maar ook voor de designliefhebber, die uit is op een optimale geluidsbeleving.
California Audio Technology

Calyx Audio
Zeer compacte en relatief weinig wegende hoogvermogen versterkers, monoblokken en de “Femto DAC” in een basic industriëele vormgeving uit Zuid-Korea.Er is een dealer van het merk in de Benelux.
Calyx Audio

Cambridge Audio
Typisch warm Engels geluid, maar zeer betaalbaar. Sinds 1968 produceert Cambridge Audio een compleet gamma aan audio producten zoals versterkers, voorversterkers, luidsprekers en accessoires. In de afgelopen jaren hebben ze het assortiment uitgebreid naar home theater receivers, Blu Ray-spelerd, dvd- spelers, interconnects, DacMagic iPod docks, multi-room systemen en mini-systemen. Cambridge Audio biedt een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding en is in prijsstelling en geboden kwaliteit prima vergelijkbaar met het Japanse Rotel, evenveel verkocht, maar ook zeker geen high end-merk. Onder de vlag Minx “Minx” brengt het merk compacte audiosystemen van hoog niveau op de markt.
Cambridge Audio

Cambridge Soundworks
Cambridge SoundWorks is een van de eerste en grootst direct sellers van luidsprekers via Internet. Het bedrijf werd in 1988 opgericht door audio goeroe en winnaar van een Emmy Award Henry Kloss (stichter van AR, KLH, Advent en Tivoli Audio). Cambridge SoundWorks voorziet in betaalbare audio-producten via Internet en omzeilt daarmee de gevestigde audio-dealers. Sinds de overname door Creative Labs in 1997 is het bedrijf gespecialiseerd geraakt in mobiele audio-oplossingen, zoals de Creative X-Fi digitale soundprocessor voor home theater- en gaming-systems.
Cambridge Soundworks online winkel

Camelot Technology en Music and Sound (mas)
Mas is voorloper van Comelot Technology. Mas leverde een aantal prachtige, betaalbare producten, zoals ’s werelds eerste high-end “Media Center” pre-ampen de SPA -100 en SPA -65 Versterker. Mas ontwikkelde ook een serie van wereldklasse bekabeling, waaronder de MASTER LINK Silver-Teflon kabel. Teflon is nu een algemeen gebruikt materiaal in de bemanteling van high-end audiokabels. Mas werd voortgezet als Camelot Technology, producent van hoogwaardige cd- en dvd-speles, DAC’s en kabels. Canelot is pionier in de overstap van analoge naar digitale producten in de jaren tachtig en negentig en ontwikkelaar van de eerste batterijgevoede DAC, de “Arthur v1” en het eerste echte “Digital Media Center”. Tot de producten behoren: dvd-spelers, d/a-converters, anti-jittervindingen resolutie-verbeteraars, power-cords, videokabels, analoge interconnects en luidsprekerkabels.
Camelot Technology

Canton
Eén van de best verkopende luidsprekermerken ter wereld, die de missie heeft om altijd de beste luidspreker in hun klasse te bouwen. Canton koppelt prestaties aan esthetiek voor elk budget.
De reference serie is een compromisloos streven naar de best mogelijke geluidsweergave, de CD-serie is speciaal ontworpen om te passen in een breedbeeld- en multimedia opstelling.
Canton, een van de grootste speakerfabrikanten ter wereld met modellen voor elk budget.

Carver audio
Bob Carver: een van de invloedrijkste audio-ingenieurs ter wereld uit de jaren zeventig en tachtig met een biografie op Wikipedia. Hij maakte onder andere naam met het nabouwen van enkele bekende high-end-versterkers, die niet van origineel te onderscheiden bleken, maar wel veel goedkoper.
Audio Goeroe uit de jaren 70 en 80.

Cary Audio Design
Cary Audio Design is gespecialiseerd in buizenversterkers en voorversterkers, uitgebreid met cd-spelers, USB-DAC ’s en desktop-audio.
De Cary Classic Series bestaat uit audiofiele producten, zoals Single Ended Triode versterkers (CAD 300 SEI ), buizen eindversterkers (CAD 120S MKII ), en preamps (SLP 03).
De Cary Cinema-serie is een multi-channel aanbod voor home-theater toepassingen. Deze omvat een voorversterker/processor (Cinema 11a en 11V) en eindtrappen (SA-500.1, Model 7.250)De Cary Concept Series zijn transistor-ontwerpen, waaronder een geïntegreerde versterker (CAI 1) en cd-speler (CDP 1).
De Xciter serie is Cary’s aandeel in de desktop audio-markt. Het omvat de klasse-A, geïntegreerde buizenversterker, een USB-DAC en een muziek-server (MS-1).
Cary Audio Design

Cayin
Volwassen buizenversterkers uit Hong Kong vallen onder het Hongkongs/Amerikaanse moederbedrijf “Spark Audio”. Cayin beschikt over een meertalige website. Zie ook “Audio Fanatics”. Ook het merk “Lyric” wordt onder de Spark-vlag gemaakt naar Duits ontwerp, dat wel.
Cayin

CEC
Japanse hifi-producent van gemiddeld niveau en past daarmee in de betaalbare traditie van bijvoorbeeld Cambridge Audio en Rotel: veel voor relatief weinig, maar zonder muzikale pretenties.
CEC Audio

Celestion
Celestion was van groot belang bij de ontwikkeling van de conusluidspreker vanaf 1922 en de diafragma-techniek, tegenwoordig toegepast in elektrostaten. Celestion kan worden gezien als één van de eerste high-end luidsprekerbouwers. Het hoogtepunt aan audiofiel speakerdesign lag in de late jaren 1980 en in het begin van de jaren negentig. Hun SL-600 luidsprekers zijn collectors-items geworden.
Tegenwoordig is Celestion bekend in de muziekwereld, zoals van drivers voor gitaarversterkers.
Celestion luidsprekers

Cello
Mark Levinson richtte dit ultra high-end merk op na zijn vertrek bij het gelijknamige “Mark Levinson’ in 1984. Cello, gevestigd in Seattle, bestaat niet meer, maar er is nog wel veel over te vinden, bijvoorbeeld door te Googlen op “Cello Audio”. Cello heeft enkele van de meest opmerkelijke en kostbare high-end-producten in de markt gezet, ooit gebouwd. Cello zorgde ook voor integratie van licht, geluid en akoestische afstemming, een nieuw fenomeen in het begin van de jaren negentig.
Cello Prestaties II Amps: Behalve de prijs van deze monoblokken van 20.000 Euro per stuk was ook het energieverbruik formidabel. Cello Stradivari Grand Master luidsprekers: Deze ultra-efficiënte luidspreker is meer dan anderhalve meter hoog en speelt op een ongelooflijke audiofiel niveau.

Ceratec Hifi
Ultra-modern Duits luidsprekermerk dat in design aan B&O doet denken, maar wel degelijk high-end aspiraties waarmaakt, waarbij het design geen belemmering vormt voor high-end kwaliteit, maar een meerwaarde is. Het merk richt zich zowel op de audiofiel, als op de design-liefhebber
Ceratec Hifi

Cerwin-Vega
Bouwer van hoog-rendements-luidsprekers met een opvallende rode rib in de woofer, zowel voor de home- als de professionele markt met o.a. subwoofers en instrumentluidsprekers.
Cerwin-Vega

Channel Islands Audio
Channel Islands Audio biedt monoblokken, en enkele voorversterker-controllers, gescheiden voedingen en een DAC. Elk product is voorzien van glazen/epoxy dubbelzijdige printplaten, een chassis van een koper/aluminiumlegering en roestvrijstalen kast.
CIA Audio

Chario
Italiaanse luidspreker in ronde houten vormen zoals veel Italiaanse designluidsprekers dat hebben. De Constellation Lynx K is een monitorluidspreker met een rond midden en een zeer muzikale weergave met wat minder nadruk op detail. De filosofie wordt meer gekenmerkt door een audiologisch wetenschappelijke benadering, dan “the proof of the pudding is in the eating”.
Chario

Cinepro
New Yorkse fabrikant van high-end audio. Van oudsher versterkerbouwer, heeft ze zich recent ook toegelegd op loudspeakers. Ook een voorversterker en volume-controllers zijn verkrijgbaar.
CIA Audio

Classé
Het Canadese Classé bouwt sinds 1980 echte high end versterkers, voorversterkers en home-theatersystemen en de voedingen zijn zo robuust dat ze ook speakers met laag rendement aansturen.
Classé Audio

Clayton Audio
Amerikaans producent van klasse A monoblokken uit St. Louis.
Producten: Clayton Audio S40 stereo versterker, Clayton Audio M200 monoblokken, Clayton Audio M2000 monoblocks.
Clayton Audio

Clearaudio
Duitse draaitafelbouwer, waarbij design en doorzichtigheid even belangrijk zijn als de klank.
Clearaudio

Coincident Speaker Technology
Canadese luidsprekers geïnspireerd op de legendarische Quad ESL en Wilson Watt-modellen, maar dan bedoeld goedkoper en bereikbaarder te zijn voor een breed publiek.
Coincident Speaker Technology

Colorfly
Vooralsnog maker van één enkel product, wellicht de allereerste high-end pocketspeler/i-pod: de Pocket Hifi C4.
www.colorfly.eu

Concert Fidility
Phonoversterker, DAC een voorversterker en twee typen monoblokken in een Japans industriële vormgeving, waarmee het bedrijf ook de eenvoud van de apparaatopbouw wil uitdrukken. De site heeft dezelfde basic uitstraling. Alle Scandiavische landen hebben een dealer, Nederland niet.
Concert Fidility

Conrad-Johnson
Van origine fameus producent van transistor, buizen en hybride (voor)-versterkers en cd-spelers, Een hybride versterker heeft een buizencircuit in de voorversterker en een transistorcircuit in de eindtrap. Zo wordt de “warme” analoge sound Gecombineerd met een analytische-digitale touch.
De Conrad-Johnson’s “ART” dual-chassis voorversterker wordt door liefhebbers gezien als een van de beste stereo voorversterkers ooit, hoewel het ontwerp al dateert uit 1996. Het merk uit 1977 bestaat nog steeds en concentreert zich op buizentechnologie.
Conrad-Johnson

Convergent Audio Technology
Convergent Audio Technology is een kleine audiofabrikant gevestigd in New York. Het assortiment wordt voornamelijk verkocht via de website. De modellen: het JL3 Triode Monoblock, de JL2 Triode Powerhouse, en de SL1 Ultimate premap. Een eigen website is niet te vinden of wordt geblokkeerd wegens malware, Daarrom deze:
Convergent Audio Technology

Copland
Het merk blinkt uit in een precieze weergave en bouwtechnisch kwaliteit. Het moet op het niveau van het Duitse Burmester, het Britse Ayre, Chord Electronics, en Boulder worden ingeschat, zowel qua prijs, degelijkheid als muzikaliteit. Het aanbod is klein en overzichtelijk: een cd-speler, een voorversterker, een mult-channel voorversterker, een stereo geïntegreerde versterker, een power amp. Dat is het hele assortiment. De uitstraling is traditioneel, geen design highlights.
Copland Denemarken

Cornered Audio
Deense luidsprekerfabrikant van zowel studio-monitoren als consumentenluidsprekers in aluminium. Ze doen dat waar Scandinavië goed in is: speakers bouwen. De studio-ervaring doet de ontwerpen altijd goed, zoals bijvoorbeeld ook bij het Duitse Adam het geval is. De gehoekte ontwerpen doen hun naam alle eer aan. De CS kreeg een prima recensie in de categorie “Oberklasse” in het Duitse blad Hifi test.
Cornered Audio

Creek Audio
Engelse fabrikant van high-end audio. Eerste product was de uiterst betaalbare 30-watt CAS4040 geïntegreerde versterker. Creek maakt ook de Epos Acoustics luidsprekerlijn.
Creek Audio

Cyrus
Je houdt van het uiterlijk, dat Braun jaren 70 aandoet of je vindt het onooglijk. Titanium ziet eruit als plastic of omgekeerd. Typisch Engels geluid ook in de traditie van Arcam en NAD, maar dan preciezer en schoner. Het merk bouwt drie lijnen: de top-X-serie, de 8-serie en de instap-6-serie. Veel onderdelen uit de 8-serie zouden gebaseerd zijn op de X-componenten, dus in basis in staat zijn tot hoge prestaties, aldus de homepage van Cyrus. Dit niveau halen ze in de 8-serie blijkbaar niet, wellicht omdat er ook mindere onderdelen omheen zijn gemonteerd. In de zes serie zijn de “key-elements” van de X en 8-series overgebleven en als troost aan de aspirant-koper wordt gemeld dat Cyrus ook met de instapmodellen prijzen wint. Nu net deze aanpak is de reden van deze modificatiesite: audiomodificatie.nl. Als er aan apparaten af-fabriek zoveel te verbeteren valt, meteen doen als de garantie vervallen is. Voor een fractie van de kosten kun je een instapper upgraden naar een X-versie, alleen staat het dan niet op de behuizing. Cyrus is wel eerlijk en dat valt te waarderen.
Cyrus audio

Dan D’agostino Audio
Audiofielen kennen Dan D’Agostino van een high-powered solid-state monoblock dat in high-end audio-combinaties wordt toegepast. Het “Momentum” monoblock is van een prachtig robuust design. Het Momentum klinkt warm, muzikaal en levendig. Het apparaat krijgt positieve recensies in “Stereo Sound” en “Hi-finews”.
Dan D’agostino Audio

Dahlquist
Dahlquist maakte naam in de high-end audio wereld met zijn debuut DQ-10 luidspreker, ontworpen door Saul Marantz, Oprichter van het gelijknamige merk en Jon Dahlquist.
Het Amerikaanse Dahlquist heeft een geheel eigen filosofie van plaatsing en koppeling van de verschillende weergave-units, waardoor een ongelooflijke soundstaging en ruimtebeeld ontstaat.
Dahlquist luidsprekers

Dali
Veelverkochte luidsprekerbouwer, als zovele wederom uit Denemarken, waar ook gerenommeerde merken luidsprekerunits en accessoires vandaan komen.
Danish Audiophile Loudspeaker Industries

darTZeel
Zwitserse producent met een even eigenzinnige naam als de elektronica zeer high-end is met een buitengewoon design. Het merk staat daarmee in een Typisch Zwitserse designtraditie van horloges tot audio
darTZeel

DaVinciAudio Labs
Wederom Zwitserse fabrikant van in de eerste plaats ultra high-end draaitafels, maar ook luidsprekers, versterkers en elektronica-accessoires. Het bedrijf streeft met zijn producten een “live-ervaring” te bereiken.
DaVinciAudio Labs

Davone Audio
Deze in Kopenhagen gevestigde luidsprekerbouwer maakt luidsprekers die er meer uitzien als hyperdesign meubelstukken dan als een luidspreker, die misschien doen denken aan een vintage jaren 50 tv op een gebogen metalen voet. Ze zijn een “must see” voor iedereen die houdt van high performance audio gecombineerd met een post-modern ontwerp.
Davone Audio

DaySequerra
Onder andere ontwerper van de Marantz 10B Tuner en nog altijd gespecialiseerd in het bouwen van radiotuners, tv-tuners en Internetontvangers, zowel voor de consument als de professionele markt.
DaySequerra

DCM Loudspeakers
Luidspreker van naam. De “Time Window”modellen zijn vervangen door de “TimeFrame Evolution”. De uitstraling heeft de warme gloed van de muziekinstrumenten die ze moeten weergeven.
DCM Loudspeakers

dCS
Britse bouwer van professionele digitale spelers, dacs en loopwerken. Misschien wel het beste wat er momenteel op de markt is. Hier geldt wellicht hetzelfde als opgemerkt ten aanzien van de pro-audio van M-Audio, Roland en Samson: kwaliteit die vergelijkbare producten uit de consumentenlijn verre overstijgt.
dCS

Decware
Decware is maker van high-end audiofiele buizenversterkers, maar ook van hybride boekenplankluidspreker uit Ilinois. Decware bouwt met een laag vermogen, single-ended triode versterkers, zoals en de Decware Zen Triode geïntegreerde versterker, maar levert ook een upsampling DAC en de Decware Zen hoofdtelefoon-amp.
Decware

Definitive Technology
Luidsprekerbouwer die ruim 20 jaar aan de weg timmert met een gepatenteerd bi-polair design, hoge kwaliteit en afwerking. Definitive Technology is pionier in het gebruik van ingebouwde actieve subwoofers in haar luidprekers.
Definitive Technology

deHavilland
Amerikaans bouwer van echte klasse-A, single-ended triode buizen eindversterkers, zoals de 50A. Ze zijn er sinds 1997 op uit om de “ultieme buizenversterker.” te bouwen. deHavilland maakt ook voorversterkers.
Opmerkelijke deHavilland producten zijn onder andere:50A versterker met een vermogen van 45 watt per kanaal, de GM70, klasse A met een vermogen van 40 watt per kanaal
deHavilland

DeVore Fidelity
New Yorkse luidsprekerbouwer, gestart rond de eeuwwisseling die enkele prachtig afgewerkte vloerstaanders bouwt met een fantastisch frequentiebereik tot 40.000 hz.
DeVore Fidelity

Denon
Merk dat ooit bekend stond om goede cassettedecks, nu een maistream-speler op het gebied van multi-channel-audio. Niet onderscheidend meer.
Denon

Densen
Vooral bekend geworden vanwege zijn fantastisch muzikale en zeer betaalbare Beat 100 versterker die tot 2004 werd geproduceerd. Een geweldig smd-motherboard zonder bedrading waar weinig aan te verbeteren valt. Hetzelfde geldt voor de 7-kilo zware ringkernvoeding. Het enige zwakke punt vormen de voedingselco’s, de verbinding tussen voeding en moederbord. Met enkele goede condensatoren kan de B100 die tweedehands erg waardevast is en nog zo’n 450 Euro doet, worden opgewaardeerd naar absoluut high-end-niveau. Hun slogan is: “Life is too short For boring hifi”. Ondertussen zijn de muzikale prestaties van de B110, de opvolger van de B100, minder dan van de B100, waarschijnlijk vanwege het elektronische ab-cirquit dat erin zit.
Densen Audio Technologies

Devialet
Even bijzonder ogende als prijzige versterker en d/a-converter: Devialet D-Premier. Tweede bijzonderheid is dat het een combinatie van een klasse A en D-versterker is. Muzikaliteit wordt daardoor gekoppeld aan een groot vermogen Softwarematig zijn onder andere de uitgangen te configureren. Van een phono-uitgang maak je in een handomdraai een line-out en omgekeerd. Op een forum las ik dat hij eruit ziet als een moderne personenweegschaal. Dat klopt. Verder weinig ober te vinden op Internet, naar wel een mooie recensie op hifi.nl.
Devialet en Devialet recensie

Devore Fidelity
Het paradepaardje van dit Amerikaanse merk: de Devore Fidelity Orangutan O/96 als een antieke kast . Hij staat wijdbeens op houten poten, rechttoe rechtaan. De afmetingen zijn ongewoon: 88.90 x 45.7 x 30.5 cm. Hij is met 89 cm opvallend laag en half zo breed. Het is een hoog-rendementsspeaker voor gebruik in combinatie met laagvermogen buizenversterkers. Naamgever van het merk: John DeVore is muzikant en gedreven audioliefhebber.
Devore Fidelity.

Diapason
Italiaanse luidsprekerbouwer van design high-end met een onleesbare website. Prachtig gebouwd met veel handwerk. Ze hebben vier lijnen: Astera, Reference, Ellise en Classic in productie. Ze zouden volgens de specificaties makkelijk aanstuurbaar moeten zijn.
Diapason

DK Design Group
Amerikaans merk en onderdeel van Living Sounds Audio en ontwerper van de klassiek ogende geïntegreerde versterker; VS.1 Ref Mk.III
DK Design Group

Driade en andere Nederlandse merken
Befaamd Nederlands luidsprekermerk uit de jaren tachtig en negentig. Weinig over te vinden. Daarom hieronder twee links naar goede extra info. De tweede link biedt een mooi overzicht van Nederlandse luidsprekers.
Driade loudspeakers
Nederlandse luidsprekermerken, waaronder The Pied Piper, Terazzo Art Fidelity, Translator en SoloSound

D-Sonic
D-Sonic is een kleine versterkerfabrikant die gespecialiseerd is in kleine, krachtige versterkers. In het bijzonder D-klasse-versterkers met door Bang & Olufsen ICE-power chips.
Net als Bel Canto en NuForce, zijn de D-Sonic’s Ice Amp-ontwerpen D-klasse uitgevoerd, die bekend staan om zijn rustige en krachtige design. Puristen beweren dat klasse AB versterkers meer “ballen” hebben, maar klasse-D versterkers klinken analytischer en hebben een zeer strakke sound.
Klasse D-versterkers

Dual
Van origine Duitse producent van precisie draaitafels. Het merk ging ter ziele als gevolg van de concurrentie met de cd-speler en is nu in Koreaanse handen. Het heeft een productgamma van navigatie-apparatuur, i-pod docks tot boekenplankluidsprekers, maar ook van draaitafels en is in tegenstelling tot haar legendarisch audiofiele verleden één van de vele spelers op een zeer concurrerende markt geworden
Dual

Dunlavy Audio Labs
Niet meer bestaande bouwer van laag-rendements luidsprekers van meer dan 2 meter hoog. Het merk verwierf een zekere faam in de VS in het midden van de jaren negentig.

Van Duppen Design
Nederlandse high-end luidsprekerbouwer
Van Duppen Design

Durand Tonearms
Amerikaans producent van een tweetal toonarmen: de Talea en de Telos. Tevens leverancier van werkelijk waanzinnig ontworpen Galibier turntables.
Durand Tonearms

Dussun
Aziatische audiobouwer en directseller via Internet. Ze bouwen robuuste ogende versterkers.
AAA Audio

Dynaco
Merk uit 1955 en bekend van hun Stereo 70 versterker uit het allereerste begin van het stereo-tijdperk.
De ST-70 kreeg ook een studio-versie: de Electronic Industries ST-70 C2/C3 die de grondslag vormde voor het merk Audio Research. Dynaco bouwde ook cd-spelers en professionele surround-toepassingen, tuners en luidsprekers. Het bedrijf is inmiddels niet meer actief.
Dynaco

Dynamic Solutions
Sinds 1994 high end luidsprekerbouwer uit Nederland. De al wat oudere Master Three monitor luidspreker klinkt ongelooflijk transparant en analytisch, wat wellicht bevorderd wordt door het wat dunne laag dat monitoren eigen is door het geringe kastvolume.
Ze zijn ook importeur van Mirror Image Audio en Aestherix, fabrikanten van buizen-apparatuur, het Franse Mimestism Audio, Marsrh Sound Design. De ontwerper van MIT en Monstercable bouwt sinds vijf jaar voor- en eindversterkers, buizen en conventionele. Basis Audio legt zich toe op een draaitafellijn. Phonomania produceert een phonotrap. Verder in het assortiment: Nirvana bekabeling, buizen en de “Master Base” dempingsplaatjes, die trilling van de opgestelde apparatuur tegengaat en daardoor extra rust brengt in het geluidsbeeld.
Dynamic Solutions, the only source you need

Dynaudio
o.a. wireless high end luidsprekers in de XEO-lijn uit Duitsland. Er wordt geclaimd dat er geen compressieverlies optreedt en in cd-kwaliteit wordt weergegeven. Het merk biedt verder een uitgebreide range aan vloerstaanders, monitoren en multi-mediamodellen voor thuis- en studiogebruik.
Dynaudio

Dynavector
Japans producent van draaitafelelementen.
Dynavector

Dynavox
Duits merk van middenklasse en high-end apparatuur met een traditionele opboow en uitstraling. Waar veel geïntegreerde versterkers van andere merken uit deze lijst niet over toonregeling beschikken om het aantal schakelingen te beperken, doet Dinavox dit niet. Tevens producent van luidsprekers, kabels en accessoires als spikes.
Dynavox

Earthquake Sound
Voorloper in de productie van ultra laag frequentie subwoofers voor de in het midden van de jaren tachtig. Ook maakte het bedrijf een complete lijn van versterkers en luidsprekers, waaronder de Cinenova Grade versterker met een vermogen van 300 Watt per kanaal.
Earthquake Sound

Edirol, M-Audio en SAMSON professional audio
Amerikaanse fabrikant van professionele audio-apparatuur, zoals versterkers, microfoons en draadloze systemen. Professionele apparatuur is vergeleken met consumenten high-endelektronica prima te betalen, maar helaas vaak moeilijk tweede hands te krijgen. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de prijs-kwaliteitsverhouding van de M-Audio geluidskaarten en monitoren met ingebouwde eindtrappen of de vergelijkbare producten van Edirol (Roland). Naar mijn mening stukken beter presterend en goedkoper dan het vergelijkbare surroundwerk van consumentenmerken als “Creative”. Roland/Edirol en M-Audio bedienen exact dezelfde markt van elektronische muziekinstrumenten, digitale audio-interfaces, mobiele opname-apparatuur en studio monitoren.
SAMSON tech
Edirol/Roland
M-Audio

Einstein Audio
Duits, industrieel vormgegeven buizenversterkers die goed zouden combineren met Blumenhofer luidsprekers. Zo prachtig als de apparaten ogen, zo 1.0 oogt de website; elke specificatie ontbreekt. Einsteins ogen als buizenversterkers, maar je leest er nergens over..Ze gaan buisteren bij de dealer is de enige oplossing.
Einstein Audio

eev audio
Splinternieuw luidsprekermerk in de Nederlandse achitectuurtraditie, waarbij een luidspreker onderdeel van het interieur moet zijn Wellicht de opvolger van Studio de Schop uit de jaren tachtig en negentig die een speaker presenteerde als een meubelstuk.
eev audio

EgglestonWorks
Doel is het genereren van een live-beleving met behulp van ultra high-end stereo en multi-channel luidsprekers. De materialen zijn uitzonderlijk: Italiaans graniet en boomstammen uit één stuk. Ook het frequentiebereik is uitzonderlijk en omvat specificaties van 13 hz. tot 24.000 hz. De Ivy Reference weegt omstreeks 350 kilo en is bijna 2 meter hoog. De minder imposante “Dianne” heeft een bereik van slechts 51 Hz tot 24 kHz, terwijl de “Andra” Stereophile’s luidspreker van het jaar werd.
EgglestonWorks

Elac
Duitse producent uit Kiel van precisie luidsprekers voor stereo en meerkanaals toepassing. met een enorm frequentiebereik. Alle units en onderdelen komen van de eigen ontwikkelafdeling. Het bedrijf werd al kort voor de crisis van de jaren twintig opgericht.
Elac

Electrocompaniet
Noorse producent van cd-spelers, dvd/blu-ray-spelers, versterkers en luidsprekers, zowel high-end als voor studiotoepassingen. De high-endtak omvat 3-lijnen: de “Prelude”-lijn met instapmodellen, de Classic-lijn voor het middensegment en de DP-lijn voor de veeleisende muziekliefhebber. De laatste serie bestaat uit een voorversterker en twee stereo eindversterkers. De classic-lijn omvat het hele gamma, tot een vloerstaande luidspreker aan toe. De uitstraling is typisch no nonsense Scandinavisch, zoals ook Densen dat doet. Voor wie van de Scandinavische klankfilosofie houdt: mild, vloeiend en muzikaal, kan een luistersessie de moeite waard zijn.
Electrocompaniet

Electro Research
Industrieel ontworpen versterkerlegendes van eind jaren zeventig: de EK-1 voorversterker en de A75 versterker. Zeer zwaar uitgevoerd met meerlaagse cirquits en horizontaal aangebrachte RCA-bussen, een zeldzaamheid in audioland. Er is ook een luidsprekerlijn gebouwd, maar over het merk is zo goed als niets meer te Googlen.

Elipson
Frans luidsprekermerk, zowel voor stereo als meerkanaalstoepassingen, vaak opvallend vormgegeven, naar bijvoorbeeld ook producent van een opvallend gestylde all-in-one-set.
Elipson.

Eltax
Net als Jamo een Deense Luidsprekerfabrikant die modellen op de markt heeft gebracht die nog zeer gewild zijn. Door de enorme productie van beide bedrijven een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Jamo die in de jaren negentig een kwalitatieve dip kende is weer op de weg terug met serieuze high-end.
Eltax.

EMM Labs
Van oorsprong Canadese producent van digitale studio-elektronica, zoals DAC’s, die inmiddels ook zijn weg naar de audioliefhebber gevonden heeft met versterkers en cd-spelers. Onder de merknaam “Meitner” worden een geïntegreerde versterker en DAC op de markt gebracht, industrieel, met een licht frivole touch in het knoppengebied. Oprichter van EMM Labs, ED Meitner is tevens naamgever van het merk.
EMM Labs.

EmmeSpeakers
Fashion and Passion; dat straalt ook van de website af. Allen is daar niet door te komen. Luidsprekers in gekend Italiaans, dus gedurfd design. De configuratie van het twee-eneenhalf-weg-systeem laat beide woofers een ander deel van het frequentiegebied bestrijken
EmmeSpeakers.

Emotiva
Emotiva is een Amerikaanse direct-seller van redelijke home theater- en audiofiele elektronica en luidsprekers. Het aanbieden van nieuwe high-end aan de consument zonder dealernetwek is uitzonderlijk. Emotiva producten zijn onder andere: Emotiva MPS -2 versterker, de UMC -1 processor, de ERT -8,2 referentieluidsprekers het XPA -1 monoblock.
Emotiva.

Empire Audio
Amerikaans bouwer van luidsprekers en draaitafels, aldus de brochure uit 1964. Er wordt zelfs een vloerstaande EMPIRE AUDIO HQD12 tweedehands aangeboden. Dit zal wel van de Duitse hifi-fabrikant zijn. Ook vind ik een vloerstaande “Empire”:luidspreker van het merk Existence uit Finland. Zij maken gebruik van bamboe als conuspapier. Het is in dat geval wel beter om geen Pandabeer in huis te hebben.
Empire Audio.
existence Speakers.

Empire hifi
Duitse fabrikant van luidsprekers en audiomeubels. Met een onduits frivool design en ook nog zeer betaalbaar, doordat de direct selling via Internet de tussenhandel vrijwel uitsluit.
Empire hifi.

Energy Loudspeakers
In de jaren negentig een zeer concurrerend en betaalbaar Amerikaans luidsprekermerk, nu behorend tot Klipsch-Audiovox, wat het voortbestaan van het merk onzeker maakt.
Energy Loudspeakers.

Ensemble
Zwitsers zeer audiofiel full-rangemerk dat onder meer een “Fono-versterker”, de Dichromo HI-DAC, de “natura”-luidspreker en de Dirondo Drive. Alle Ensemble producten zijn handgemaakt, inclusief het soldeerwerk, Alle componenten worden afzonderlijk getest
Ensemble.

Epicure
Amerikaans luidsprekermerk dat werkt met bijzondere conusmeterialen als aluninium en titanium. Alle modellen zijn afgeewerkt in pianolak, maar er zijn ook in-wall-modellen in het assortiment. Een befaamd model is de EPI 100. De oudere modellen zij nog zeer gewild op de tweedehandsmarkt.
Epicure loudspeakers

Epos
Britse luidsprekerbouwer voor stereo en surroundtoepassingen met een goede prijs kwaliteitsverhouding en mooie afwerking. Er is de budget ELS-serie en de high-end MI-serie. Epos produceert nu in China en is sinds 1999 in handen van Creek Audio.
Epos Acoustics.

Ernestolo
Ultracompacte hoofdtelefoon buizenversterker, annex klasse D eindversterker van Italiaanse makelij en vanwege de kleur “Carrot One genoemd. Een eigen website is niet te vinden.
More Music

Escalante Design
Geen Italiaanse, maar relatief jonge Amerikaanse luidsprekerbouwer, waarbij efficiëntie van het ontwerp voorop staat. Boekenplankluidsprekers die zich kwalitatief staande houden in het topsegment en in de laagweergave de indruk wekken dat je naar een vloerstaander luistert. Typen zijn: de “Fremont”, de “Pinyon” en de “Juniper”. Het merk lijkt geen internationaal dealernetwerk te hebben, wel kan er rechtstreeks bij de fabrikant worden besteld.
Escalante Design

Esoteric
High end producten uit de TEAC-stal. Van cd-spelers en loopwerken tot DAC’s en luidsprekers en versterkers. Full-range producent van audio in het topsegment.
Esoteric.

ESP Loudspeakers
ESP is een Brits high- end luidsprekermerk dat streeft naar een live luisterervaring. De twee typen worden handgemaakt en kunnen wel 10 drivers hebben. Ze wegen dan ook meer dan 100 kilo per stuk. De ESP Concert Grand SI heeft 4 woofers, 3” middentoners, and twee soft-dome tweeters.
De Bodhran SE is wat bescheidener, maar weegt altijd nog zo’n 60 kilo.
ESP Loudspeakers.

ESS Laboratories
Het Californische luidsprekermerk maakt als enige gebruik van de “Heil Air-Motion Transformer”, een Duitse vinding. Vandaar de claim: Sound as clear as light. Dit maakt op z’n minst nieuwsgierig.
ESS, sound as clear as light.

EVENTUS Audio
Italiaanse luidsprekerbouwer sinds 2000. Gebruiken een eigen gepatenteerde techniek om kastresonanties tegen te gaan de zgn: SACC (Simulated Anechoic Cabinet Construction) Technology. Bovendien eigen materiaal dat 1,5 maal tot 2,5 maal zo dicht is als MDF, dat door de meeste speakerbouwers wordt gebruikt. De ontwerpen zijn opvallemd, maar eerder robuust dan Italiaans-frivool.
EVENTUS Audio

Evett and Shaw
Eind jaren negentig bekend geworden met de uitzonderlijk goede “Elan” desktop luidspreker, maar nu al lang niet meer actief.

Existence Loudspeakers
Finse luidsprekerbouwer in klassieke stijl (zie ook: “Existence”.
Existence speakers.

Final Loudspeakers
Brits producent van o.a gitaarluidsprekers en hoogvermogen driverunits voor de professionele markt. Het onderscheidt zich met de grote vermogensvan met name van Scandinaviers als SEAS en het Duitse Visaton.
Fane Acoustics.

Final Loudspeakers
Een van de eerste fabrikanten van platte luidsprekerontwerpen, passend bij de opkomende plasma en HD-schermen uit Nederland. Final voert elektrostaten en hybride-luidsprekers. Door de combinatie van een dynamisch laag en elektrostatisch hoog bieden ook de kleinere modellen een optimale laagweergave.
Final Loudspeakers.

First Watt
Laag vermogen eindversterkers met een zeer precieze, realistisch muzikale weergave die uiteraard een hoog-rendements-luidspreker nodig hebben.
First Watt.

Fisher audio
Duitse producent van hoofdtelefoons en headsets.
Fisher audio

Fisher & Fisher
Duitse topluidspreker die in Stereoplay van mei 2012 o.a vergeleken is met het Zwitserse Piega en met Vivid Audio. Alle drie beslist geen budgetmodellen. Een website is niet te vinden.

Fletcher audio
Brits merk van de draaitafelbouwer met audiofiele naam: Tom Fletcher die recent overleed. Naast draaitafels ook bekend vanwege de ultieme tonearms, waaronder de recent ontwikkelde “Zero”. Met onder meer de “Omega Point 5 draaitafel”op de markt voor de echte vinyl-liefhebber.
Fletcher audio.

Flueace speaker systems
Home Theater Surround Sound Speaker Systems. Ze adverteren met “lifetime warranty”, wat bijzonder is voor onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn, zoals luidspreker-units. Densen doet dat ook, maar bouwt alleen solid-state-versterkers en spelers. De garantie zal net als bij Densen niet overdraagbaar zijn, dus zelden levenslang hoeven worden waargemaakt. Hun topmodel vloerstaander: XL7F-DW kost 500 dollar. Betaalbaarheid is een belangrijk onderdeel van hun filosofie. Verscheping naar Europa lijkt niet voorzien en duur gezien het gewicht. Jammer.
.Flueace speaker systems

Focal Loudspeakers
Franse ultra high- end luidsprekerbouwer onder de merknaam JM Labs (Jaques Mahul Laboratories). Focal zelf is nog meer bekend om de driver-units die in vele andere merken worden toegepast.
Focal bouwt een indrukwekkende lijn luidsprekers, zoals de “Grand Utopia EM”, de Maestro Utopia en de de Scala Utopia.
Focal heeft een prachtige afwerking en een gecontroleerde weergave. Design staat niet centraal, een optimale weergave wel. Ook in de car-audio draait Focal in de top mee.
Focal Loudspeakers.

Galibier turntables
Werkelijk waanzinnig ontworpen Amerikaanse draaitafels. De aandrijving loopt buitenom het plateau. De typenamen zij al even buitenissig: Stelvio, en Gavia en Serac
Alleen in Engeland zit een Europees dealer.
Galiebier turntables

Garrard
Legendarische draaitafelbouwer en producent van externe voedingen. De oudere draaitafeltypen 301 en 401 zijn nog veel gezocht en een modificatie loont de moeite. Een door Garard geautoriseerde modificateur en samenwerkingspartner is: Loricraft Audio. De uitstraling is traditioneel met veel hout en fineer. Het bedrijf dateert al uit de jaren twintig van de vorige eeuw.
Garrard.

Gato Audio
Het merk komt uit Scandinavië en biedt één geïntegreerde versterker, een cd-speler/dac en enkele vloerstaanders en monitoren. Alleen al het kleine assortiment maakt nieuwsgierig naar de meerwaarde. Wel present op de audioshow München.
Gato Audio.

Genelec
Merk met naam in de professionele audio-wereld met eindversterker-gestuurde (actieve) luidsprekers en grote (bioscoop-systemen. Maar Genelec bouwt ook 2-weg, 3-weg speakers, subwoofers, in-wall-systemen en actieve luidsprekers voor home theater-gebruik.. het merk kan zich meten met de beste audiofiele luidsprekers op de consumentenmarkt.
Genelec.

Geneva Lab
All-in-one luidspreker en audiosystemen uit Zwitserland met Italiaans aandoend design.
Geneva Lab Sound Systems.

GoldenEar Technology
Nieuw Amerikaans luidsprekermerk van de mede-oprichter van Definitive Technology (zie boven). Hun eerste vloerstaander de Triton 2 uit 2010 is feitelijk een hybride luidspreker van een bandtweeter, gecombineerd met een dynamisch laag. Een ingebouwde subwoofer wordt actief aangestuurd door een ingebouwde eindversterker. Een bescheidener variant van de Triton 2 is de Triton 3. De systemen kunnen worden uitgebreid met home-theater front-luidsprekers
GoldenEar Technology.

Goldmund
Ultra high-end en bepaald prijzige audio uit Zwitserland. Maar design, materiaalgebruik en afwerking zijn er dan ook naar. Het merk besteedt ook veel aandacht aan installatie op maat, home theater, media servers en domotica. Goldmund is meest bekend om hun top-of-the-line referentie-draaitafels
Goldmund.

GRAAF
GRAAF is een Italiaans maker van high end high-end buizenversterkers, zoals de GRAAF GM200 eindversterker (het topmodel) en de 5050 geïntegreerde versterker.
GRAAF.

Grado
Grado Labs is in de eerste plaats bekend om zijn phono cartridges, maar ook fabrikant van hoofdtelefoons en portable audio.
Het merk kan zich meten bet het beste van Stax, Sennheiser en AKG. De prijs/kwaliteitsverhouding is uitstekend.
Grado.

Grimm Audio
Van een actief aangestuurde luidspreker, bekabeling, een externe digitale clock tot studiomicrofoons. Dit Nederlandse bedrijf werkt samen met Tentlabs. Grimm Audio

Gryphon
Hoogwaardige Deense audio net een minimalistische uitstraling. De no-nonsense opbouw van het binnenwerk lijkt een beetje op een bekender Deens merk: Densen. Net als het Schotse Linn is het een full-rangemerk, dat naast versterkers en spelers, ook bekabeling en luidsprekers maakt
Gryphon.

Hafler
David Hafler bouwde betaalbare en betrouwbare versterkers en voorversterkers, zowel Solid state als met MOSFET transistoren. Hafler is ook pionier in surround sound. Hafler biedt een uitstekende match met Acoustat luidsprekers. Hafler versterkertypen zijn o.a: Haffler DH-101, DH-110, DH-200, DH-220, DH-500 en de XL-280. Het merk produceert momenteel niet meer
Hafler.

Halcro
Kosten nog moeite worden gespaard in het ultra-high end segment waar deze Australische audiobouwer zich bevindt. Hun monoblokken kosten 20.000 Euro per stuk, maar verwierven naam als wellicht “de beste eindversterkers ter wereld”. Het moet zowel, qua prijs als prestaties worden vergeleken met het Zwitserse Goldmund, het Amerikaanse Boulder en het Duitse Burmester Audio.
Halcro.

Haniwa Audio
Amerikaans producent van volledig digitale desktop versterker: HDSA01 en kubusvormige monitor voorzien van één enkele fullspectrum driverunit:HSP1C06. Eem tweeweg hoornluidspreker is er ook.
Haniwa Audio
Productoverzicht Haniwa Audio.
.

Hansen Audio
Canadese luidspreker in het absolute topsegment, ook qua prijs. De ontwerpen zijn gedurfd, opvallend en voor de liefhebber die het niet erg vindt dat de uitstraling van de speaker de inrichting domineert. De “Grand Master” doet in alle opzichten zijn naam eer aan: in omvang, weergave en uitstraling.
Hansen Audio

Harbeth
Prachtig en rustiek vormgegeven studiomonitoren in blanke en roodgevlamde houtlook. De specialisatie op monitoren en het ontbreken van vloerstaanders is bijzonder te noemen. Niet alle modellen klinken even transparant; sommige hebben het typisch Engelse introvert-warme analoge geluid. Prijsstelling ligt tussen de 2000 en 4000 Euro.
Harbeth monitor loudspeakers.

Harman Kardon
Onberispelijk mainstream merk van Amerikaanse bodem met geschiedenis. Naar eigen zeggen bouwer van de allereerste stereo-tuner-versterker in 1958 en zeker van de eerste mono-tuner in 1954. Net als Maranz gestart in 1953. De producten vallen niet in de high-end categorie. Wel bezitter van diverse high-endmerken, nl: Mark Levinson, AKG, Infinity, JBL en Lexicon en daarmee allround actief op de high end markt.
Harman Kardon

Hepta
Bekende Nederlandse luidsprekerfabrikant uit Wormerveer. Verwierf onder andere naam met zogeheten opzettweeters die naast de bestaande tweeter de hoogweergave van vele luidsprekertypen kon verbeteren. Nu niet meer in het assortiment, maar nog wel op verzoek op maat gemaakt.
Hepta Design Audio

Hoborne
Zwitserse traditioneel vormgegeven precisie draaitafel en toonarm. Voorversterker en eindversterkers zijn anno 2014 in voorbereiding,
Holborne

IMF/ Fried Audio
Begonnen als IMF in 1961 als producent van toonarmen, cardridges voor andere merken, kwam de Engelse tak als eerste met een commercieel interessante breedband-monitor in 1968. Fried is nu luidsprekerfabrikant.
Bud Fried

Infinity
Ooit producent van “high end voor het grote publiek” met vernieuwingen als een polypropyleen-conus en een servo-gestuurde woofer. Nu maimstream-producent van luidsprekersystemen voor thuisgebruik en car-audio onder de hoede van de Harman Kardon-groep. Het merk bestaat sinds 1969 en is van Amerikaanse origine.
Infinity speakers.

Integra-Onkyo
High-end tak van Onkyo op het gebied van HD-audio- en video-toepassingen. Het merk heeft vooral een uitgebreide lijn aan meerkanaals-netwerkversterkers en spelers, dus uitermate geschikt in multi-room-systemen. Onkyo zelf kan zich kwalitatief alleen staande houden op de markt van hoog-vermogen meerkanaals-versterking. Verder een mainstream merk van bijvoorbeeld personal audio/
Integra AV-systems
Onkyo.

Jadis Audio
Frans producent van geïntegreerde versterkers en buizen-power-amplifiers, spelers en DAC’s in een buitengewone goud-koperkleur. De ontwerpen ogen strak en eigenzinnig, evenals de website die weinig informatief en lastig navigeerbaar is.
Jadis Audio

Jamo
Bekend Deens luidsprekermerk van in het verleden goede en betaalbare luidsprekersystemen voor thuis en semi-professionele power-speakers volgens hoorn-principe. Na een mindere periode in de jaren negentig nu onderdeel van Klipsch-Audiovox met design-luidsprekers van hoge kwaliteit en nog steeds zeer betaalbaar.
Jamo.

JBL
Al kort na de 2e Wereldoorlog legendarische luidsprekerfabrikant, voor zowel de professionele als thuismarkt. Van origine belangrijk leverancier voor studio’s en bioscopen met vele vernieuwingen van bijvoorbeeld spoel, magneet en drivertechnologie. De laatste 20 jaar penetreerde JBL de massa-markt van home-cinemasystemen met de Northridge-serie en de high-endmarkt met de Project-lijn. Nog steeds een grote speler op de luidsprekermarkt met een wereldwijd dealernetwerk, nu behorend tot de Amerikaanse Harman Kardon Groep.
JBL speakers.

Jeff Rowland Design
High-end met een zeer trillingsarm gebouwd chassis. Jeff Rowland bouwt twee-kanaals eindversterkers, voorversterkers en geïntegreerde versterkers, soms met gelijkstroom (batterij)voeding. Het merk maakt ook een D/A-converter.
Jeff Rowland Design.

JL Audio
Vanaf 1975 Amerikaans fabrikant van car audio, nu ook gespecialiseerd in high-end subwoofer-systemen.
JL Audio subwoofers.

JM Reinaud
De monitor “Bliss” van 1300 Euro tot vloerstaanders van ruim 10.000 Euro. De Bliss is een muzikalere opvolger van de “Twin”. Se website is zoals zovaak overdesigned en dus een zoekplaatje, maar de specificaties van alle modellen is indrukwekkend. Het frequentiebereik is breed, of het nu om een vloerstaander of om een boekenplankmodel gaat.
Jean Marie Reinaud s.

Jolida
Sinds het midden van de jaren negentig fabriceert het bedrijf betaalbare buizenversterkers en spelers. Er zijn zelfs twee concurrerende Jolida’s op de markt: een origineel Chinese variant en een Amerikaanse kopie. De omgekeerde wereld.
Jolida (de kopie) .en Jolida (origineel).

JVC
Eén van de grootste fabrikanten van mainstream consumentenelektronica ter wereld, behorend tot de Kenwood-groep. Het is een oud merk, opgericht in 1927 en uitvinder van de eerste Japanse tv en het VHS-videosysteem. Als grondlegger van de analoge video-tape, heeft het feitelijk de digitale vernieuwingsslag gemist. Desondanks behoort JVC tot de marktleiders op camcorder gebied. Hun gamma kan worden omschreven als “portable”: van camcorders via portable audio tot mini-stereo-systemen.
JVC consumer electronics.

Kanzy
Nederlandse producent van high-end buizenversterkers van hoog-vermogen. Handgemaakt en als een juweel afgewerkt met echt goud. Ze misstonden daarom niet op de miljonair fair in 2011. Kanzy bestaat sinds 2006 en is gevestigd in IJsselstein. Ze zijn daarmee uniek in het Nederlandse audiofiele landschap.
Kanzy, heavy tube amplifiers

KEF
Britse luidsprekerbouwer en één van de marktleiders in de wereld sinds een jaar of dertig. Hun Muon-serie is het topsegment. Andere series zijn: de KEF XQ-serie, de KEF Reference Series, de Q-serie, en de C-serie. Behalve draadloze systemen, waarvoor KEF nieuwe maatstaven ontwikkelt, bestrijkt het merk het gehele gamma van Home Cinema systemen tot dynamische vloerstaande speakers, in-wall en on-wall-systemen. Het merk is tegenwoordig onderdeel van de Hongkongse “Gold Peak Group”, maar de belangrijkste modellen worden nog steeds in het Engelse Kent gemaakt.
KEF loudspeakers

KingSound
Hongkongs producent buizenversterkers, waarbij de buizen in een opvallende kooiconstrucrtie zijn verwerkt, een viertal elektrostatische luidsprekers, headphones, headphoneversterkers en een cd-speler. De Europese dealer zit in Italï.
KingSound

KLH Audio
Eén van de vele merken waar Henry Kloss aan de wieg stond in 1957. Vooral in de eerste jaren maker van goede luidsprekers, naar na een aantal keren van eigenaar te zijn gewisseld, nu producent van kwalitatief doorsnee personal audio, luidsprekersystemen en I-pod dockingstations. Toch ook toen al bekend geworden vanwege de typische Henry Kloss-concepten, betaalbare en hoogwaardige, compacte stereo-systemen met een “vintage-uitstraling”, zoals de tegenwoordige Tivoli Audio-modellen. Destijds waren de “Model “Eight” tafelradio en de “Model Eleven” draagbare stereo geliefd.
KLH Audio.

Klipsch
Hoorn-luidsprekerbouwer van kort na de oorlog. Klipsch debuteerde met de Klipschorn die nog steeds geproduceerd wordt.
De luidsprekers combineren lage vervorming met hoog vermogen aan een hoge gevoeligheid. De filosofie van het merk was om het signaal met een mechanische hoorn-techniek zo natuurlijk mogelijk te versterken, om zo de tussenkomst van elektronica tot een minimum te beperken.
Klipsch is uitgegroeid tot een wereldwijd marktleider in consumentenelektronica, niet alleen via haar eigen uitgebreide luidsprekerlijnen, maar ook door de overname van concurrenten, als Jamo, en Mirage en haar wereldwijde verkoop-, marketing- en productie-kanalen.
Klipsch is in 2011 gekocht door Audiovox, waardoor de toekomst van alle merken onder de Klipsch-vlag onduidelijk is.
Klipsch

Koss Audio en video
Begonnen als ziekenhuisomroep in 1953, is het de grondlegger van de stereo koptelefoon eind jaren vijftig. Vanaf 1991 houdt Koss Audio en Video Electronics zich bezig met de productie van consumentenelektronica. Koss is gevestigd in de VS.
Koss Audio en Video Electronics

Krell
Groots Amerikaans high-end merk, met name op het gebied van versterkers en subwoofers, maar ook producent van zeer goede voorversterkers en luidsprekers. Het merk werd in 1980 opgericht door Dan D’Agostino van het gelijknamige merk. Krell is één van de weinige full-rangeproducenten, van zowel geluidsbronnen als cd-, dvd-spelers, DAC’s, versterkers en luidsprekers. Het staat daarmee in de traditie van het Schotse Linn dat ongeveer even oud is.
Krell

Kuzma
Sloveens producent van een zestal draaitafels, toonarmen en phobo-elementen. Niet overdesigned, vooral gericht op praktisch gebruik, zo is er een zeer klein model met het oog op plaatsbaarheid; de Stabi-S. maar ook het topmodel: de Stabi XL4, waarvan alleen al het plateau 22 kilo weegt en de hele draaitafel 91 kilo !
Kuzma

Lab 12
Geieks producent van een buizen-dac, buizen-hoofdtelefoonversterker, voorversterker en power-cable. Een Nederlandse dealer is er niet, wel een Duitse.
Lab 12

Lamm Industries
Kwalitatief buitencategorie hybride (buizen-transistorversterkers) volgens “single-ended triode principe”, waarbij MOSFET-transistoren in de eindtrap worden toegepast. Het Amerikaanse Merk heeft één Nederlandse dealer volgens de LAMM-website.
Lamm audio laboratory

Leak
Oud Brits merk. Op de Engelse Wikipedia een korte geschiedenis.
Leak op Wikipedia

Leben
Geen Duitse, maar Japans bouwer van betaalbare en muzikale buizenversterkers met een kleine productrange. De uitstraling is klassiek, een combinatie van jaren zeventig en vintage.
Leben Hi-Fi Stereo Company

Legacy Audio
Hoogwaardige Amerikaanse luidsprekerbouwer die naast dealers ook aan direct-selling doet, die daardoor de prijzen van haar producten relatief laag kan houden. Het behoort desondanks tot de top van de markt. Klassiek, strak design. Het merk beweegt zich ook op de professionele markt. De Legacy Focus heeft volgens de site een uitstekende recensie gekregen.
Legacy Audio

Leema Acoustics
Jong en in Nederland nog weinig bekend fullrange merk met een fantastische prijs/kwaliteitsverhouding dat high-end versterkers en spelers combineert met een wat meer bekende luidsprekerlijn Xenn en Xavier.
Leema Acoustics

Lenco
Ter ziele geweest Zwitsers merk dat naam maakte met betaalbare precisie-draaitafels. Nu onder andere producent van usb-draaitafels tv\s en portable-audio van mainstream-niveau.
Lenco

Leon Speakers
Het merk richt zich op de Amerikaanse flat-panelmakt, passend bij de huidige plat-ontworpen HD-tv’s. Dit levert opvallende designs op, en ondanks concessies aan de diepte, wel degelijk high-end kwaliteit. Voor de audiofiel die naast geluidskwaliteit ook een modern design belangrijk vindt
Leon Speakers

Van de Leur
Nederlands bouwer van een class-D eindversterker en buizen voorversterker. De dempingsfactor is instelbaar naar verschillende klankkarakters. Ze hebben al diverse goede recensies te pakken.
Van de Leur versterkers

Lentus Audio
Nederlandse producent van bijzondere luidsprekers. Ze maken gebruik van breedband weergevers en actieve, ingebouwde subwoofers, zodat een aantal modellen nauwkeurig aan de akoestiek van de ruimte aan te passen is.
Lentus Audio

Lessloss Audio
Litouws producent van bekabeling en Italiaansogende staande luidsprekers: de Kawero! Chiara, Vivace en Classic.
Lessloss Audio

Lexicon
Vooral actief op de professionele markt en vernieuwer op het gebied van het dolby-surround geluid in de bioscoopwereld. Ook producent van blu-ray-spelers, eindversterkers en surround voorversterkers. Voorloper op het gebied van video-processing met haar “Lumagen”-gamma
Lexicon

LG (Life’s Good)
Wereldwijd één van de grootste fabrikanten van HD-tv en home-theater toepassingen als blu-ray-spelers. LG maakt voornamelijk LED-HD-tv’s, en heeft ook zeer goede plasma’s gemaakt. De Koreaanse audio en video-industrie heeft een inhaalslag gemaakt en, alhoewel geen high-end, kan het merk zich meten met het beste op de markt en met de grootste: tot wel 60 inch.
LG (Life’s Good)

Linn
Eigenzinnig Schots merk dat inmiddels gestopt is met het maken van cd-spelers en geheel is overgestapt op streaming audio.
Een andere eigenheid is “Linn-Active”, gebaseerd op het principe dat het plaatsen van crossovers aan de bron, d.w.z. in de versterker, in plaats van aan speakerzijde een betere geluidsweergave oplevert. De interne luidsprekerfilters worden bij overstap op Linn-Active uitgeschakeld. Dit haalt het optimum uit een Linn versterker luidsprekercombinatie, maar maakt wel Linn-afhankelijk. Je kunt Linn-Active natuurlijk ook zien als de perfecte vorm van klantenbinding. Linn is een fullservice audioproducent en maakt ook bekabeling. Zie dit als service aan de Linn-adepten, want er zijn beslist betere interconnects en speakerkabels op de markt. Linn heeft een transparant, muzikaal geluidsbeeld dat eerder aansluit bij de Scandinavische audiologische traditie dan bij de Engelse die zich kenmerkt door een zekere warme wolligheid. Dit geldt bijvoorbeeld voor Arcam en NAD, maar ook voor een merk van Amerikaanse oorsprong als Marantz.
Linn Audio

Linnenberg
Duits producent van DAC’s en een headphone-versterker met frivole Italiaanse namen als Äriose” en “Vivace”. De ontwerpen zijn daarentegen eerder sober te noemen. Uit het recensie-overzicht blijkt dat ze in de jaren negentig ook voor- en eindversterkers hebben gebouwd. Dit lijkt Linnenberg nu niet meer te doen.
Linnenberg Audio

Loewe
Grote Duitse producent uit Berlijn van hoogwaardige AV-apparatuur voor thuisgebruik in strak design en naar het huidige behoeftenpatroon: zeer plat: tv’s zowel als luidsprekersystemen. In het verleden werd er veel ontwikkeld in samenwerking met het Schotse Linn. Het merk wordt wereldwijd verkocht als gevolg van een uitgekiende branding. Het merk bestaat al sinds 1923 en is opgericht door de gebroeders Loewe. Het was betrokken bij de eerste experimenten met tv-uitzendingen in 1931.
Loewe

Living Sounds Audio (LSA)
Living Sounds Audio, voorheen DK Design Group probeert in haar luidspreker ontwerpen en geïntegreerde versterkers de essentie van muziekbeleving te vangen. Het merk claimt een achtergrond van muzikanten en muziekliefhebbers te vertegenwoordigen. LSA combineert een zeer klassiek warm-rode en zwarte uitstraling. Zowel website als apparatuur doen qua uitstraling aan Mark Levinson denken.
Living Sounds Audio

Living Voice Loudspeakers
Een Britse vloerstaander in verschillende configuraties met een gevoeligheid van maar liefst 94 dB ! Super hr, zou je zeggen. De tweeters zijn per paar uit het midden gemonteerd: de één naar rechts en de ander naar rechts. Op alle afbrrldingen zijn de luidspreker met de “tweeters-naar- elkaar-toe” opgesteld, zoals de duimen aan je handen. ik zou beniewd zijn naar het effect van een speakeropstelling andersom, wat natuurlijk ook kan. Met name op het ruimtelijk effect en de “soundstaging”. Een dergelijke paarsgewijze positionering uit het midden heb ik nog nooit eerder gezien en maakt nieuwsgierig naar een luisterervaring.
Living Voice Aditorium

LOIT
Een buizen cd-speler uit Singapore !.
Loit, tube cd-player

Lumen White loudspeakers
Zwitserse high end perfectie in luidsprekers, aldus de recensies.. De staande luidsprekers maken gebruik van keramische units, zijn allemaal ruim meer dan een meter hoog en wegen tussen de vijftig en de negentig kilo. Het merk vormt een ontwerpcombinatie met het Britse “Amplitune”
lumen white

Luxman
Oud Japans merk uit 1925 dat net als Sansui in de jaren 70 en 80 legendarische status verwierf tijdens de hifi-hoogcunjunctuur van de tweede helft jaren zeventig en de eerste helft jaren tachtig met fantastisch klinkende en robuuste versterkers. Na diverse door- en herstarts, momenteel op de markt met echte high end-versterkers, zowel buizen- als transistor die goede recensies krijgen. Hoewel, net als vroeger, vooral versterkerbouwer, biedt het merk ook een behoorlijke lijn aan cd- en multi formatspelers. Het ontwerp oogt zeer jaren 70 ofwel: “ze zien er niet uit” naar de huidige designopvattingen. Gezien de moordende concurrentie op de kleine audiofiele markt, lijkt het merk vooral voor mensen met heimwee naar vroeger. Een nostalgische uitstraling, dat is wat het merk toevoegt aan het enorm aantal merken.
Luxman

Lyra
In de jaren negentig producent met enige naam van phonotrappen en cardridges uit de VS en Japan. Het maakte naam met zijn Parnassus phono-element. Het merk bestaat nog steeds en distribueert ook in Europa.
Lyra phono cardridges

Lyric Audio
Nederlands luidsprekermerk met drie typen die niet meer gemaakt worden. Het ging meestal om custom-made handwerk. Er is nog wel een “Lyric” uit Hong Kong, onderdeel van Spark Audio.
Lyric Audio Nederland

M & K (Miller en Kreisel)
Van origine actief subwooferproducent met de wens om de lage frequenties zo goed mogelijk weer te geven. Het bedrijf begon met de bouw van een subwoofer voor de band Steely Dan. M&K heeft ook een mooie lijn consumentenluidsprekers gebouwd, maar is toch vooral bekend in de studio- en bioscoopwereld. Het bedrijf ging ondanks de goede naam zo’n 10 jaar geleden failliet. Inmiddels beleeft het merk een herstart en heeft het wereldwijd een dealernetwerk. Ook Nederland heeft een importeur.
M&K Sound

Madrigal Audio Laboratories
Eigenaar van de zeer high-end-merken Lexicon, Revel en Mark Levinson. Op haar beurt weer behorend tot de Harman Kardon-groep. Er is weinig meer over het bedrijf te vinden dan een adres in de staat New York.

Madrigal Audio Laboratories

Magico
Californisch bouwer van enorme aluminium luidsprekers, tot aan 5-weg toe, zoals de Magico Ultimate IIs. Het benaderen van de muzikale werkelijkheid is het enig doel, maar dat blijft een kwestie van persoonlijke beleving natuurlijk.
Magico

Magnepan
Amerikaans bouwer van ongelooflijk dunne elektrostaten, volgens “Magenplanar” ontwerp. Ze worden door audiofielen en recensenten als wonderen van muzikaliteit en transparantie beschouwd. Magnepan levert ook home-cinema comfoguraties.
Magnepan

Magnum DYNALAB
Bijna 30 jaar oude producent van tuners en sateliet-ontvangers, maar ook van degelijke versterkers. Ze hebben opvallend ruime keuze aan triode buizentuners, maar ook solid-state modellen.

Magnum DYNALAB

Manley Laboratories
Sinds 25 jaar actief in de consumenten- en professionele markt van buizenversterkers, voorversterkers en eindtrappen. Fantastisch open en futuristische industriële vormgeving in staalblauw. Het Californische bedrijf bouwt, assembleert en test alle apparaten helemaal zelf. Er worden frequentiewaarden opgegeven tot 58.000 hz.
Manley Laboratories

Marantz
Van origine Amerikaans merk dat in de loop der jaren faam verwierf met middenklasse cd-spelers met een geweldige prijs/kwaliteitsverhouding. Ook bekend vanwege een “academische opvatting” van hoe apparaten zijn opgebouwd. Je zou de meest audiofiele resultaten bereiken als alle componenten mathematisch en verantwoord gemeten bij elkaar passen. Geen idee hoe deze rekenkundige opvatting zich verhoudt tot persoonlijke muziekbeleving. Het heeft de Engelse “warmte” in het klankbeeld. Het merk wint veel audio-prijzen en er zijn talloze recensies van de apparatuur te vinden. Nu vooral gericht op hoogwaardige afspeelapparatuur als streamers, dvd-spelers en sound-processors. Uitstraling is traditioneel robuust. De apparaten mogen gezien worden. Het topsegment is prijzig te noemen.
Marantz

Mark Levinson
Onderdeel van Madrigal en de Harman Kardon Groep. De high-end voorversterkers zijn zeer geliefd. Op Internet is nog veel te vinden over de MLC-1 phono-cardridge waarmee het merk in de jaren zeventig faam verwierf.
Mark Levinson

Marsh Sound Design
Richard Marsh is een bekend ontwerper in de high-end audiowereld, Net zijn eigen versterker- en voorversterkerlijn beoogt hij betaalbare en tegelijk degelijk opgebouwde producten af te leveren. Geïntegreerde modellen ontbreken, wel is er een hybride voorversterker in het aanbod (buizen-mosfet), monoblokken en stereo-eindversterkers. De uitstraling is die van eenvoud en zakelijkheid.
Marsh Sound Design.

Martin Logan
Full range hybrideluidprekerbouwer die het beste combineert van een dynamisch en elektrostatische luidspreker: een supertransparant midden-hoog en een vol-ronde laagweergave. De vlakke ontwerpen passen goed in het huidige home-theater-interieur. Daartoe levert het merk ook een aantal subwoofers. Het gamma loopt van redelijk betaalbaar tot referentieniveau met een navenante prijsstelling.
Martin Logan

Maya Audio Ontwerp
Een Nederlandse high-end bouwer voor zowel de consument als de professionele markt. Het merk produceert onder andere op maat voor de omroepen in kleine series. De consumentenlijn werd of wordt op de markt gebracht onder de naam Maloob. Een eigen website ontbreekt.
Maya Audio Ontwerp

MBL Akustikgerate GmbH
Super high-end Duitse Audio systemen in drie productlijnen van cd-spelers, loopwerken, DAC’s, voorversterkers, eindversterkers, en de omnidirectionele “Radialstrahler” speaker. Het bedrijf behoort daardoor tot de minderheid van full-range audioproducenten.
MBL Akustikgerate GmbH

MB Quart
Duitse luidsprekerbouwer met enkele opvallende high-end modellen in echt hout uit de jaren tachtig en negentig, waaronder de MB Quart 390 gesloten monitor speaker. In de eerste twee modellen bestond de midden-unit nog uit een papieren conus, waardoor de speaker in het middengebied matig presteerde. De metaldome maakt de hoogweergave zeer precies en levensecht. De crossover en de algehele afwerking zijn geweldig. Hoe het merk nu presteert is me onbekend
MB Quart

MC Luidsprekers
Er is geen grote omzet in en is niet echt commercieel, maar wat R. Meyst maakt daar kunnen sommige dure merken die hierbij staan een puntje aan zuigen, Hij heeft zelfs een patent op de ophanging van units die geen contact maken met de baffle en meetrillen en resoneren van het voorfront elimineert,
Hij is tandarts en doet het puur als passie en hobby,hij is bovendien ook nog eens industrieel designer wat aan zijn producten duidelijk is te zien
echter zijn ze aan de binnenkant soms nog mooier en spectaculairder dan aan de buitenkant, het zijn niet zomaar een paar plankjes.
de MP 5 kun je bijvoorbeeld als closed, als basreflkex en als transmission line instellen, ook zijn er 2 jumpers aan de achterkant waarmee je het hoog met een paar Db kunt bijstellen.
MC Systems
(met dank aan Roland)

McIntosh Labs
Geniet in Nederland alleen bekendheid in combinatie met de naam “Apple”. Toch producent van robuuste audio-apparatuur met opvallende displays, auto-stereo en videoprojectie. Het gamma is breed, de kwaliteit hoog evenals het technische vernuft achter de producten.
McIntosh Labs

Meridian
Van HR-resolutie video-projectoren, tot geweldige-voorversterkers, audiofiele cd-spelers tot de Sooloos streamers die een groot marktaandeel hebben verworven. Van klassiek Brits, kun je nu de kleur van je luidspreker custom bestellen. Haar M80 all-in-one en home-theater prestaties, laten zien dat het merk in een paar jaar tijd een enorme vernieuwingsslag heeft gemaakt.
Meridian

Metaxas Audio Systems
Eén van de schaars bekende Australisch high-endmerken, dus niet Grieks. Metaxas ontwerpt en produceert een scala aan high-end versterkers, voorversterkers, geïntegreerde versterkers en kabels. Het maakt daarbij gebruik van haar studiofiele toepassingen.
Metaxas Audio Systems

Metrum Acoustics
Nederlands producent van de Quad mini DAC en de Octave DAC. De moeite waard om deze te vergelijken met bekendere merken DAC’s. De website: donkergrijs op zwart is de meest onleesbare ooit gezien.
Metrum Acoustics

Michell Engineering
De Orbie en de GyroDec, namen van futuristisch ontworpen draaitafels, soms met extra messing gewichten om de massa van het plateau te vergroten. Engels ontwerp, ook van accessoires en toonarmen en dat al 50 jaar. Hun website is sinds enige tijd uit de lucht.

Micomega
Frans high-endmerk van versterkers, voorversterkers, cd-spelers en home cinema. De website kent zelfs een aparte button voor de FM-tuner (FM=10) die het merk in het assortiment heeft. Een zeldzaamheid dat voor het radiowerk aandacht is, blijkbaar is de weergavekwaliteit van de gemiddelde tuner niet high-end genoeg. Strak afgewerkt in zwart allemaal, zelfs de website
http://www.micromega hifi.com/

Millon
Nederlandse luidspreker, waarvan met name de Cobra IV verscheidene recensies heeft, waaronder heel goede. Ze zouden de vergelijking met veel duurder Sonus Fabrr en B&W-modellen makkelijk kunnen doorstaan. Ze zijn betaalbaar, vooral omdat ze luidsprekerunits gebruiken die al lang op de markt zijn en steeds verbeterd worden. De concepten van de drivers hebben hun ontwikkelingsgeld allang terugverdiend en hun weergavekwaliteit al lang bewezen.
Millon

Miniwatt
Hongkongse producent van ultracompacte buizenversterkers als de N3 uit 2010 met goede recensies en met 300 Euro zeer betaalbaar. Ook de verzending is wel te doen. Het lage wattage vereist wel een hoogrendementsluidspreker (misschien zijn de ultra hr-speakers van Tekton wel een prima combinatie). De N4 is een ook zeer betaalbare DAC en hoofdtelefoonversterker. Miniwatt dateert uit 2009
Miniwatt

Mirage
High-end luidsprekermerk dat faam verwierf in de jaren tachtig en negentig. Nu onderdeel van Klipsch. Met haar Omnipolaire technologie zorgt ze zelfs in een stereo-configuratie voor een soort surround-ervaring..
http://www.miragespeakers.com

Mitsubishi
Bekender van zijn auto’s en tv’s dan van audio. Toch pikte het een graantje mee van de hifi-boom in de jaren zeventig en tachtig, toen de definitieve doorbraak van de stereo-weergave en verbeterde opname-mogelijkheden, ook de eisen opschroefde die aan de thuis-audio werden gesteld. Op audiogebied nooit onderscheidend geweest, zoals main-stream merken als Sansui en Rotel dat destijds wel waren. Wel groot vernieuwer op tv en video-gebied, zoals de laser als lichtbron. Helaas voor Mitsubishi vooralsnog achterhaald door de platte tft-schermen en wellicht op termijn overbodig als de e-readertechniek in beeldschermen toegepast gaat worden. Daar ontbreekt achtergrondlicht helemaal.
www.mitsubishi-tv.com

Mission Loudspeakers
Pionier in luidsprekervernieuwing uit Engeland. Het kwam in de tweede helft van de jaren zeventig met polymeer (kunststof) en keramische in plaats van papieren conussen en de TFCT (Transverse Folded Cabinet Technology). Zoals meer Britse merken heeft het op het vaste land van Europa nog steeds een belangrijk marktaandeel.
http://www.mission.co.uk

MK Sound
Amerikaans fabrikant van professionele en high-end luidsprekers en subwoofers. In het professionele segment ligt de badruk op actief gestuurde monitoren. In de high-end-sfeer is er een uitgebreid aanbod van vloerstaanders en monitoren, bijna allemaal verkrijgbaar in een surround configuratie. De importeur voor de Benelux zit in Amsterdam.
MK Sound

ML Audio
Met Novasonar heeft het Duitse ML Audio een luidsprekerlijn ontwikkeld die naadloos opgaat in elk interieur. Alle ontwerpen, inclusief de subwoofer zijn ultraplat.
ML Audio

ModWright LLC
ModWright LLC of ModWright Instruments produceert buizen voor audio-toepasssingen en condensatoren voor modificatiedoeleinden, maar sinds 2000 ook robuust ogende buizenversterkers.
http://www.modwright.com

Monitor Audio
Engels mid-price en high-end luidsprekermerk met luidsprekers voor AV- en multimediatoepassingen dat in Nederland veel verkocht wordt. Pionier op het gebied van metal-dome drivers.
Monitor Audio

Monsoon
Onbekend Canadees merk van hybride luidsprekers, car-audio en desktopluidsprekers. Er valt weinig over te googlen. Het beste overzicht vindt je op Wikipedia
http://en.wikipedia.org/wiki/Monsoon_(speakers)

MOON Audio
Canadees merk voor zowel surround- als stereo-luisteraars. Het heeft een groot aantal voorversterkers, eindversterkers en geïntegreerde modellen in het aanbod. De vooral metallic uitvoeringen ogen robuust. De weergave is op het eerste gehoor niet heel precies.
Moon Audio

Mordaunt-Short
Britse luidsprekerbouwer met veel goede recensies. Hun floorstanders hebben een opvallende taps-toelopende vorm, dus van breed naar smal. Het gamma gaat van vloerstaanders tot boekenplankmodellen, in-wall en on-wall varianten.
http://www.mordauntshort.com

Mozaex AV-streaming
Deze streamers laden alles: van muziek tot Blu-ray en Internet-tibes. Amerikaans veelzijdige multi-room-sustemen en HD-servers.
http://www.mozaex.com

Morel Acoustics
Israelische maker van luidspreker-units en car-audiosystemen.
http://www.morelhifi.com

Moscode Audio
Maker van de werkelijk oogverblindend strakke Moscode 402Au Tube Hybrid Amplifier, een combinatie van buizen voorversterker en MOSFET-eindversterker. De website toont alleen dit éne product. Er zit een Europese dealer in Italé.
Moscode

Muse
Amerikaans merk met een kleine productrange van twee multi-formatspelers die upgradable zijn tot blu-rayspeler en een stereoversterker met gescheiden analoog en digitaal circuit.
http://www.museelectronics.com

Musical Affairs
Van de Musical Affairs Picolo van 1700 Euro tot de Grand Duetto van 17.000 Euro gaat het om klankkasten met conventionele papieren tweeters en woofers van het merk PHY-HP . De luidsprekers zijn opgebouwd als heuse muziekinstrumenten en doen nog het meest denken aan de bakelieten ontwerpen van een jaren 50 buizenradio. En waarschijnlijk klinken ze ook zo: warm, muzikaal en niet al te analytisch. Musical Affairs is een samenwerkingsverband met Pel Audio. Musical Affairs

Music and Sound (mas)
Ook grondlegger van Electro Research en producent van één van de eerste voorversterker/dac’s. Later ook grondlegger van het high-end-merk Camelot Technology.
http://www.musichallaudio.com

Music Hall
Amerikaans importeur van audiomerken als Creek en Epos, maar ook bouwer van designdraaitafels en een zeer strak ogende geïntegreerde versterker. De draaitafels worden geproduceerd in Tjechië, waar ook het opvallend gunstig geprijsde buizenmerk Canor vandaan komt.
http://www.musichallaudio.com

Musical Fidelity
Betaalbaar Brits merk met een uitgebreid assortiment hoogwaardige audio-systemen, tot draaitafels aan toe. De nadruk ligt op versterkers en DAC’s. In de jaren tachtig verwierf het merk naam met minimalistische ontwerpen. De franje ontbreekt nog steeds: de uitstraling is strak en sober. Wel gekenmerkt door de typisch Britse “analoog” aandoende sound. Als je voor transparantie en een ongefilterde live-ervaring gaat, moet je ergens anders zijn.
http://www.musicalfidelity.com

Musical Technology MT
Musical Technology is een Italiaans luidsprekerbouwer en versterkerbouwer uit Venetië. Wederom in typisch Italiaanse stijl In deze lijst staan relatief veel goede Italiaanse speakebouwers. MT hoort daarbij. De site oogt onbeholpen.
http://www.musicalfidelity.com

Music Vault
Amerikaans producent van een viertal muziekstreamers/servers in een prijsklasse tussen 2,500 en 6.500 dollar. Of er een Europese dealer is, wordt uit de site niet duidelijk;
Music Vault

NAD
Brits merk met de typisch warme introverte sound die veel Britse merken kenmerkt. Betaalbaar, onberispelijk, maar geen echte high-end. Van spelers, versterkers tot volledig digitaal. Er kan voor een vrijwel geheel digitale configuratie worden gekozen: van speler, tuner tot versterker. Van stereo tot home cinema, van USB-DAC tot streaming. De Master-serie heeft de hoogste pretenties. De uitstraling is robuust en sober en zeker niet over-designed.
http://nadelectronics.com/home

Nagra
Zwitserse producent van vermaarde studio-apparatuur, digitale en zeer hoogwaardige taperecorders en sinds 15 jaar actief op de audiofiele consumentenmarkt met versterkers, spelers, DAC’s, buizen voorversterkers, waarvan DE PL-P batterij-gevoed is en pramidevormige monoblokken. De vormgeving heeft de typische kenmerken van een industrieel, efficiënte bediening, met de eigen touch die nog het meest doet denken aan een dashboard.
Nagra, Audio technology Switzerland

Naim
Net als Linn een fullrange-merk: van bronnen tot versterkers en van streamers en all-in-one tot luidsprekers. Ook net zo nauw op elkaar afgestemd, maar wel met meer uitstraling onder audiofielen. Ook nog redelijk betaalbaar. Zeer open en transparant en mist de warm-wollige analoge sound die veel Engels merken kenmerkt. Zakelijk en strakke designs, geen jaren 70-stijl zoals van Cyrus en NAD.
http://www.naimaudio.com

Nakamichi
Singapurese legende in de productie van cassette-deccs eind jaren zeventig en tachtig. De modellen: 700ZXL and 1000ZXL zijn vermaard geworden. De kracht van het merk lag in de mechanische perfectie van haar apparaten, dus produceerde ze in het digitale tijdperk nog enkele topdtaaitafels. Digitale high-end heeft het merk nooit geproduceerd al kwam het wel vroeg met een cd-wisselaar. In de mult-channelmarkt heeft Nakamichi.geen betekenis en maakt design-luidsprekers, car-systems dockingstations voor i-pod en i-phone zonder high-endpretenties. Nakamichi concurreert op de design-audiomarkt bijvoorbeeld met B&O.
Nakamichi

NEC
Wereldleider op het gebied van plasma en lcd-schermen, ook in supergroot en stadionfornaat. Tevens maker van studio- en bioscoopprojectoren.
http://www.nec.com

Newform Research
Newform Research bouwt Ribbon (band)-luidsprekers voor gebruik in audiofiele hifi- en home theater-systemen. Deze geavanceerde speaker-ontwerpen bieden de transparantie, detail en soundstaging van de klassieke grote panel elektrostaten, maar gemakkelijker aanstuurbaar en geven een breder geluidsbeeld en hebben een grotere luisterhoek dan traditionele elektrostatische luidsprekers. Voor liefhebbers van elektrostaten vormen ribbon-speakers de optimale combinatie tussen dynamiek en transparantie.
Newform Research bandluidsprekers

NHT
Amerikaanse bouwer van Betaalbare high-end luidsprekers uit de jaren negentig. Het bedrijf gebruikte units met een uniek rond afstralingsgedrag. Verder maakte MHT naam met de “Super Zero-monitor en de Model 3.3 luidspreker. Het bedrijf experimenteerde ook al in de jaren negentig met de ingebouwde subwoofer die zijwaarts, in plaats voorwaarts afstraalt. De Absolute Zero mini-monitor is een recente vernieuwing van de klassieke “Zero”. De “Absolute Tower” is een vloerstaande versie versie van de Zero.
http://www.nhthifi.com

Nola speakers
Zie: “Accent Speaker Technology”.

Norma Audio Electronics
Italiaanse high end, waarover nauwelijks iets te vinden is op Internet. Een combinatie van buizen en transistors, hybride dus.
De site die op het moment van schrijven nauwelijks informatie bevat:
Norma Audio Electronics
dus dan maar deze: Meer over Norma Audio

North Star Design
Italiaans producent van uitsluitend DAC’s en loopwerken, Hi-finews riep de Essensio Plus uit tot testwinnaar in juni 2012.
North Star Audio

Nottingham audio
Nottingham Analogue Studio draaitafel die alle eigenschappen van de duurdere draaitafels in zich heeft, is de Ace Spacedeck
Nottingham audio

NuForce
Amerikaans bouwer van audiofiele klasse-D digitale versterkers sinds 2005.
Van hoogwaardige desktop-audio, zoals de NE-700X en 700m headphone en de HDP -en HD-koptelefoon-versterker. De Icon-2 en uDAC-2 zijn USB gevoed.
In hun high-end audio producten zit een gemodificeerde Oppo Blu-ray-speler, en de Reference 18, Stereo 8,5 V3, en MCH -300SE0C7 versterkers. De S-9 boekenplank luidsprekers hebben een frequentierespons van 40 Hz tot 25 kHz en een gevoeligheid van een 89 dB.
http://www.nuforce.com

NVO Audio
Cypriotische producent van één enkele Phono preamp; de SPA-II in industriële vormgeving. Een eigen website is er nog niet.
New Valve Order

Octave
Strakke buizenversterkers uit Duitsland sinds 1975. De recensies zijn lovend. De producten horen waarschijnlijk tot de top in de markt, zoals ook het Amerikaanse Boulder. Het bedrijf begon met het bouwen van trafo’s.
Ocian Way Audio

Ocian Way
Een combinatie van hoorn-luidspreker en breedbant-unit. High-end gevat in een-monitor-concept. DE HR-2 bestaat desondanks uit een dubbele kast en is 1,83 m. hoog, De HR-3 is wat bescheidener van afmeting, maar heeft vergelijkbare specificaties.
Ocian Way Audio

Olive Streaming
Californisch producent van muziekservers. Er is een instapmodel: de O3HD, de O4HD biedt meer een opslagcapaciteit, en een internetverbinding, de O6HD is het high-endmodel. Ten slotte is er nog een multiroomspeler.
Olive Streaming Audio

Opalum
Buitengewoon platte luidsprekers uit Zweden van een vrouwelijke ontwerpershand.
Swedish design with affecrtion

Opera
Italiaanse luidspreker, oorspronkelijk opgebouwd rond Wharfdale units, maar nu volgens eigen ontwerp met massief houten panelen. Er zijn drie typen luidsprekers vrkrijgbaar: de Classica, Callas en Lirica.
Opera, laudspeakers made in Italy

Oracle Audio Technologies
Van de prachtige draaitafel: Delphi MkV, toonarmen, cd-spelers en loopwerken, qua afwerking en weergavekwaliteit tot het beste in de audiofiele wereld. Nog steeds gespecialiseerd in draaitafels, brengt het Canadese bedrijf ook een aantal DAC’s uit en één enkele geïntegreerde versterker, dubbel mono met een continu vermogen van 175 watt per kanaal.
Oracle Audio Technologies

Orb Audio
Kleine bolluidspreker gemonteerd aan een soort metalen lampenstandaard. Het systeem dat zeer retro oogt met zijn koperkleurige behuizingen, maakt gebruik van breedbandunits. Ook zijn er uitvoeringen in zwart en wit. Die passen prima in een desktop-omgeving of-hd-tv opstelling. Met behulp van een subwoofer kan het geheel tot een meerkanaalsysteem worden uitgebreid. Orb zou goed passen in een Gispen-interieur.
Orb Audio

Ortofon
Befaamde Deense fabrikant van draaitafel-elementen, bekabeling, toonarmen en hoofdtelefoons. Het bedrijf is bijna 100 jaar oud en volgens Wikipedia wereldwijd marktleider in de verkoop van phono cardridges.
Ortofon

Outlaw Audio
Betaalbare high-end in meerkanaals en stereo-uitvoering die uitsluitend online verkoopt. Het merk levert ook aan Maranz en baseert daarop de specificaties voor de eigen uitvoeringen Er is een ruime keus aan meerkanaalsversterkers, subwoofers en zelfs kabels.
Outlaw Audio

Panasonic
Zeer oude elektronicaproducent uit Japan (1918), puur gericht op de consumentenmarkt. Het heeft wereldwijd een groot marktaandeel in zowat alles en produceert batterijen, maar ook blu-rayspelers en hd-tv’s. Het zorgde voor de doorbraak van de plasma-technologie
Panasonic, Ideas for life

Paradigm
Betaalbare Canadese topluidspreker uit het begin van de hifi-boom in de jaren tachtig. Het aanbod is enorm. Van breedbandunit, tot vloerstaand, van standluidspreker tot desktop en in-wall.
Paradigm

Parasound
Fabrikant van betaalbare high-end audio-en home theater producten. Begonnen met het bouwen van versterkers en voorversterkers tijdens de hifi-boom van de jaren tachtig, maakt Parasound dook nu ook processors, spelers, tuners, en zelfs in-wall luidsprekers.

Het merk heeft een grote vernieuwing ondergaan met de De “Halo”-high-end-lijn en de NewClassic apparaten, technisch verbeterde klassieke ontwerpen. De Z-serie voorziet in de behoefte aan ultra-compacte, interieur-sparende audio. Verder maakt het merk nog een aantal plafondluidsprekers.
In het high-end-segment “Halo” zijn o.a. verkrijgbaar: de Halo JC2 voorversterker en de A 51 versterker.
Parasound

Pass Labs
Amerikaanse stereo voorversterkers, eindversterkers en luidsprekers. De uitstraling is robuust en koel en zo klinken ze ook: analytisch en neutraal.
Pass Laboratories

Pathos Acoustics
Opgericht in 1994, combineert Pathos Italiaans design en high end gecombineerd, bijvoorbeeld in de geïntegreerde buizenversterker Ethos, maar ook in een luidsprekerlijn. Het merk beroept zich op de toepassing van een eigen versterkertechnologie: INPOL.
Pathos, the unorthodox approach

Pel Audio
Nederlandse bekabeling, Buitengewoon ogende buizenversterkers, DAC’s en luidsprekers. Het streven is naar een live-ervaring en daarom worden de producten op gehoor ontwikkeld. De concepten wijken daardoor sterk af dan van de gebruikelijke standaarden van resonantie-arme kasten en meetwaarden. “Craftsmanship” is een goede term om de veelal handgemaakte producten te omschrijven. Op Internet is de verkrijgbaarheid van het merk lastig te achterhalen. Een centraal productoverzicht ontbreekt.
Pel Audio

Penaudio
Fins luidsprekermerk dat sinds een paar jaar aan de weg timmert met een absoluut op gehoor afgestemde lijn luidsprekers.
De monitor-speakers zoals Rebel 3, Charisma en Cenya zijn letterlijk toonaangevend als het gaat om muzikaliteit en kunnen de concurrentie met Sonus Faber, Bowers & Wilkins of Dynaudio goed aan.
Befaamd onder een kleine groep ‘audiofielen’ is de combinatie met versterkers van het engels merk Sonneteer.
Penaudio
(Met dank aan Frank Snakenborg).

The Perfect Performer
Nederlandse luidspreker van speksteen dat die zonder tussenkomst van dealers wordt geleverd. De vloerstaande modellen “Prince”en “King”zijn van stijfgelaagd multiplex. De bouwer heeft in het verleden meegewerkt aan het legendarische concet van “ The. Pied Piper”.
Betaalbare Nederlandse luidspreker in bijzondere materialen

Perpetual Technologies
Niet meer bestaande producent van d/a-converters en processoren. Op Internet is er nog wel wat over te vinden..
The Perpetual Technology ModWright “Signature” P-3A

Perreaux
Nieuw Zeelandse high-endbouwer uit het allereerste begin van de hifi-boom: 1974.
Perreaux maakt betaalbare audio- en home theater-elektronica, bestaande uit versterkers, voorversterkers, geïntegreerde versterkers, cd-spelers, en d/a-converters met een minimalistische uitstraling en krachtige prestaties.
Opmerkelijke Perreaux producten omvatten: de “Silhouette”-modellen vormen de instappers. Het middensegment wordt gedekt door de Eloquence Series en de high-end-lijn wordt gevormd door de Prisma-serie.
Perreaux

Phase Linear
Merk uit 1970 dat typisch voor de jaren zeventig en tachtig robuuste versterkers bouwde. Zwaar, silver metallic met enorm veel schakelingen, mogelijkheden en knoppen. Phase Linear is geesteskind van de latere oprichter van “Carver Audio”, ook in deze lijst te vinden Vandaag de dag is het merk in handen van Audiovox en onopvallend producent van car-audio voor de Amerikaanse markt.
Phase Linear op Wikipedia

Phase Tech
Luidsprekerbouwer sinds 1955 en in die tijd vooral actief in de bioscoopwereld. Van daaruit ook pionier in de surroundweergave voor thuisgebruik en zelfs ontwikkelaar van de soft-dome tweeter. Behalve voor andere merken, ontwikkelt het merk uit Florida ook nog steeds zijn eigen luidsprekers, units en andere onderdelen als filters. Het gamma is breed, van vloerstaanders tot monitoren, multi-channel in-wall en plafondluidsprekers.
Phase Technology; Speakers for your life

Philips
Het merk dat Eindhoven heeft groot gemaakt als gloeilampenproducent, maar ook van grote uitvindingen. Philips is eerder bekend vanwege zijn ontwikkelingsafdeling en medische apparatuur dan vanwege zijn high-end apparatuur. High-end-onderdelen met de naam Philips zijn er wel, zoals de befaamde cd-loopwerken. Daarnaast een eindeloze rij wereldvindingen, zoals de audio-cd en de compactcassette en bekend van enkele mislukkingen die weliswaar van hoge kwaliteit waren, maar geen navolging kregen in de markt, zoals het Video-2000 systeem en DNL-ruisonderdrukking, respectievelijk overvleugeld door het VHS-systeem en Dolby. Een misser die niet eens de consument heeft bereikt was de digitale compact-cassette (DCC). Moest concurrent zijn van de DAT-recorder en beoogde een apparaat op te leveren waarmee zowel de oude analoge muziekcassettes als de digitale variant kon worden afgespeeld. Philips zag te laat in dat ze voortbouwde op een achterhaald concept. Dan waren er nog de fantastische en onverwoestbare Philips tv-toestellen en haar enige grote high-end product uit de jaren zeventig dat een heuse fanclub heeft: de Mfb-luidspreker, de speaker met ingebouwde eindversterkers, een principe dat tegenwoordig standaard wordt toegepast in alle multi-media-audio en vele studio-monitoren. Tegenwoordig lijkt Philips op de consumentenmarkt één van de vele middelgrote spelers.
Philips Home audio

Piega
Zwitserse luidsprekerfabrikant die werkt met aluminium behuizingen. Lastiger te verwerken dan hout, maar veel minder gevoelig voor resonanties. Piega komt van het Italiaanse “vouwen”en volgens deze techniek produceert Piega een unieke hoog-midden bandluidspreker. Het merk klinkt ongelooflijk ruimtelijk, transparant en natuurlijk.
Piega

Pioneer
Net als Panasonic een oud en wereldwijd verkocht Japans merk dat het hele spectrum aan consumentemelektronica levert. Van flat-panel-tv’s tot mini-sets; van hoofdtelefoons tot personal audio. Het beweegt zich ook op precies dezelfde markt als JVC. Het verwierf groter bekendheid tijdens de opkomst van de hifi-standaard in de tweede helft van de jaren zeventig. Het produceerde net als Sony en Akai in die dagen betaalbare versterkers en cassettedecks. Een merk dat toen ook grote populariteit genoot, maar hoger moet worden ingeschat was Sansui. Het merk richt zich niet op de high-endmarkt.
Pioneer audio

La Platine Verdier
Hi-End Turntables and Vacuum tubes Amplifiers uit Frankrijk. Geheel gespecialiseerd op phonogebruik met een compleet gamma aan zeer open, maar toch strak ontworpen draaitafels, een phontrap, voorversterkers en eindversterkers. Ook een dual-monoconfiguratie is mogelijk.
LABORATOIRE J.C. Verdier

Plinius
Nieuw Zee4lands bouwer van Robuust ogende en dito presterende eindversterkers, voorversterkers en geïntegreerde versterkers. De typenamen zijn afgeleid van de taal van de oorspronkelijke bewoners: de Maori, zoals de Dit leidde tot de Koru phonotrap, de Tautoro voorversterker, en de Hiato geïntegreerde versterker. Het merk wordt wereldwijd verkocht sinds de fusie met “Craft audio”.
Plinius audio

PLS luidsprekers
Van staande modellen en Monitoren tot Home Cinema: PLS biedt een klein, maar volledig ganna, zelfs een vloerstaander met één enkele breedband-unit. De vorngeving is strak en past daardoor in de meeste interieurs. De luidsprekers worden zowel als zelfbouw als afgemonteerd geleverd.
PLS audio

PMC Loudspeakers
Brits maker van professionele (actieve) monitor en audiofiele speakersystemen voorzien van Transmission Line (ATL ™) technologie. PMC ontstond in 1980 en is onder andere in gebruik bij grote platenlabels als Decca en Deutsche Grammophon.
PMC Loudspeakers

Polk Audio
Amerikaans luidsprekerbouwer die de nadruk legt op optimalisering van de weergave in het middengebied. Het volstond daarom aanvankelijk met monitormodellen, maar heeft inmiddels ook vloerstaanders in het assortiment. Het merk heeft banden met GoldenEar Technology en Definitive Audio.
Polk Audio

Presence Audio
Brits producent van een zevental phono-cardridges met referentie aan het befaamde platenlabel: Decca.
London (decca)

Precision Acoustics
Brits/Canadees producent van luidsprekers, car-audio en transistorversterkers met de uitsytaling van een auto-grill, Het is onderdeel van Jam Industries. Ik vraag me af of het als peoducent van car-audio, high-end luidsprekers levert. Naast Multi-channel heeft het ook drie typen strak vormgegeven en slanke.vloerstaanders in het assortiment, waarvan één spexciaal voor een meerkanaals configuratie.
Precision Acoustics

PrimaLuna
Nederlands maker van prachtig gedesignde buizen geïntegreerde voor- en eindversterkers en cd-spelers. Er zijn drie series op de markt: de ProLoque Original, Classic en Premium, Het aanbod is ruim.
PrimaLuna

Primare
Primare komt uit uit Zweden en levert betaalbare high-end apparatuur van hoog niveau. Het gamma is volledig, van cd- en dvd-spelers, voorversterkers, een phonotrap, eindversterkers en geïntegreerde versterkers, stereo en multi-channel.
Primare uit Zweden

ProAc
Britse luidsprekerbouwer met een hele reeks van producten van tweeweg boekenplank-modellen, multi-cannel-modellen en full-range vloerstaanders. ProAc klinkt verfijnd en is mooi afgewerkt.
Uitvoeringen zijn onder meer: de Studio 140 Mk2, de Response D18 en de Studio 100 boekenplankluidspreker.
ProAc loudspeakers

Proceed
Niet meer bestaand onderdeel van de Harman Kardon Groep en producent van loopwerken, d/a-cenverters en later ook versterkers en processoren annex voorversterkers.
Proceed digital

Pro-ject
Draaitafelbouwer in alle prijsklassen, maar ook van compacte streamers, cd-spelers voor- en eindversterkers en docking-stations, monitor-luidsprekers en bekabeling. Een bijna full-range audioproducent dus.
Pro-ject Audio Systems

ProSound
Nederlands fabrikant van geheel zelf ontwikkelde elektrostaten met een zeer transparant en precies geluidsbeeld.
ProSound elektrostatische luidsprekers

Proton
Californisch fabrikant van HD LCD tv’s met een diameter van 22 tot 47 inch. Met haar exclusieve “puriti”-technologie claimt het merk een groter kleurdiepte te realiseren dan conventionele lcd-tv’s. Proton startte in 1981 met de productie van portable radio’s.
PS Audio Systems

PS Audio
Zeer Amerikaanse producent van kabels, bronnen en versterkers: “power plants” stammend uit Boulder, Colorado . Als het even goed is als het gelijknamige merk: “Boulder” dat ook uit Boulder komt, dan is het heel goed. Opgericht in 1974, maakte het de eerste externe DAC. In 1998 ter ziele gegaan, beleefde PS Audio in 2000 een herstart.
PS Audio Systems

PSB loudspeakers
Canadese betaalbare high-end speakers met een grote aanwezigheid. Passie voor de beleving van muziek wordt gecombineerd met wetenschappelijke meetwaarden van de ontwerpen, er zijn vloerstaanders, Bookshelf, In-Wall, In-Cabinet Speakers en Subwoofers voor stereo en Home Theatre Systems. Alles is ook van stereo aan te vullen tot Multi-channel, De topline is de Synchrony-serie.
Er zit een Nederlandse dealer in Tilburg
PSB loudspeakers

Quad (Quality Unit Audio Domestic)
Misschien wel het meest bekend geworden met de elektrostatische luidspreker ESL-63, waarvoor Arcici een speciale stand ontwikkelde. Quad maakte als eerste een full-range elektrostaat in 1957. 25 jaar later kwam de ESL-63. De middenweergave van de 57 en 63 worden wordt nog steeds als ideaal gezien Het merk is high-endtechnisch altijd grensverleggend gebleven, zowel met haar buizenversterkers uit de jaren vijftig als met de latere transistormodellen. De Engelsen produceren zowel bronapparatuur, spelers als luidsprekers.
Quad (Quality Unit Audio Domestic)

Quicksilver
Amerikaans ex-producent van handgemaakte buizenversterkers en voorversterkers. Tegenwoordig alleen nog van vacuümbuizen.
Quicksilver

Radford Electronics
Amerikaanse versterkerbouwer daterend uit het eerste jaar na de Tweede Wereldoorlog.
Radford op Wikipedia
State of-the art audio revival
De geschiedenis van Radford

RBH Sound
Redelijk betaalbare Amerikaanse high-end-luidspreker, van stereo tot multi-channel configuraties, van in-wall tot vloerstaanders en monitoren.
RBH Sound

Red Rose Music
New Yorkse loot aan de Mark Levinson stam, biedt high-end audio met luidsprekers, hybride versterkers, phono cartridges en voorversterkers, en cd-spelers. Met zijn full-range-aanbod is de werkwijze vergelijkbaar met de systeemopbouw van het Schotse Linn. De Spirit systemen beginnen bij € 2.000,– Het “Baby Referentie Systeem” omvat de Passion geïntegreerde versterker (€ 2.000,–) en een paar Rosebud II luidsprekers van ongeveer € 3.00 Euro.Red Rose past bij Red Rose, zoals Linn past bij Linn, inclusief de systeemafhankelijkheid na aanschaf.
Red Rose Music

Reference 3A Loudspeakers
Prachtige Canadese luidsprekers in kersenkleur net namen als “Grand Veena” en “Episode”. De Grand Veena doet zijn naam eer aan met aan de voet een diepte van bijna een halve meter en een hoogte van 1,30 m.
Reference 3A Loudspeakers

Rega
Brits merk, vooral bekend van zijn toonarmen en draaitafels. De Planar 3 was een legendarisch instapmodel Later werd het assortiment uitgebreid, onder meer net de cd-speler: “Planet”. Hun versterkers hebben een buitengewoon goede match met de Canadese Totem-loudspeakers. De wat ouder versterkers hebben wel wat weg van de vloeiendheid en muzikaliteit van Densen, maar presteren op een wat lager niveau.
Rega

REL Acoustics
Brits maker van subwoofersystemen met een grote naam, mede door de bijzonder gedegen kastbouw. Er is een serie “G”, “T”en “R”. Ze zijn niet onder de bank weg te moffelen, mar moeten door hun omvang worden ingepast in het interieur.
REL Acoustics, Do one thing, do it perfectly

Resolution Audio
Absolute high-end usb audio streamer met mogelijkheid om cd’s af te spelen: het Cantala Music Center. Het merk heeft ook cd-spelers, loopwerken en sinds 2011 een “super-slim” geïntegreerde design versterker: de C50. Het merk zou volgens de eigen site een follow-up zijn van het kabelmerk MIT.
Resolution Audio

Restek
De Duitsers hebben een relatief klein aanbod; ze hebben bijvoorbeeld maar één geïntegreerde versterker in het assortiment, maar weer wel digitale en analoge tuners. De uitstraling is zo strak en zakelijk, dat het opvalt. Er zit nergens een knop teveel op.
Restek

Revel
High end luidsprekermerk uit de Mark Levinson stal, nu onderdeel van de Amerikaanse Harman Kardon Groep, vooral gericht op de high-end multi-channelmarkt. Onder de bookshelves is de Gem2. Er is ook een viertal vloerstaanders, waaronder de Studio2. Het merk maakt ook on-wall, in-wall en in-ceiling speakers.
Revel loudspeakers

Revox
Zwitsers bouwer van legendarische taperecorders sinds het begin van de jaren vijftig. Later actief op het gebied van digitale studio-apparatuur als audio-mixers. Inmiddels onderdeel van de Harman Kardon Groep. Revox is nu één van de vele producenten van onopvallende compactsystemen, audio-controllers en multi-roomsystemen.
Revox

Rockport Technologies
Amerikaanse handgemaakte luidspreker met een prachtige afwerking en lineaire klankeigenschappen. Het bedrijf begon in 1984 met de productie van subwoofers onder de merknaam “Payor Acoustics”: De Sirius III draaitafel is nog steeds een must voor audiofielen.
Rockport Technologies

Rockustics
Amerikaanse producent van buitenluidsprekers in de vorm van steenklompen, met name voor de professionele markt van pret- en themaparken.
Rockustics

Roksan
Roksan is een Britse fabrikant van hifi audio producten voor thuisgebruik, gevestigd in Londen. Het eerste product van het merk dat ontstond in 1985 was een draaitafel met de naam Xerxes die concurrent werd voor de LP12 van Linn.
Roksan

Rosso Fiorentino
Nieuw Italiaans merk met een twee monitoren genaamd: Fiesole en Pienza en twee vloerstaanders; Volterra en Siena. Italiaans goed afgewerkt en vormgegeven. Kunstwerken op zich.
Rosso Fiorentino

Rotel
Betaalbaar Japans merk van Engelse afkomst met imposant ogende apparatuur. Ze hebben een breed assortiment aan apparaten met een groot vermogen. De klank was aan het begin van deze eeuw nog te karakteriseren als hard, weinig dynamisch en niet erg muzikaal. Het kon daarom zeker destijds niet gerekend worden tot de high-end-merken, maar in tegenstelling tot merken als Densen, Linn en bijvoorbeeld Classé bedient Rotel ook het publiek dat voor 300 Euro een redelijke versterker zoekt. Zo bezien biedt het merk een goede prijs/kwaliteitsverhouding.
Rotel

Ruark Acoustics
Brits luidsprekerbouwer, zowel voor high-end stereo als nulti-channeltoepassingen.
Ruark Acoustics

Met Ruark Audio: Ruark Audio

levert het merk semi-retro portable-audio, zoals tafelradio’s annex i-pod-dock. Het beweegt zich daarmee op de markt van het bekendere Tivoli-audio.

Russound
Russound produceert een compleet gamma aan multiroom audiosystemen, media servers, versterkers, luidsprekers en intercomsystemen. Hun acclaim 5 en 7 serie zijn kleine meerkanaalssysremen, in-wall en on-wall. Onder de naam “OutBack Rocks” worden buitenspeakers gemaakt in de vorm nan rotsblokken.
Russound

SAE (Scientific Audio Electronics)
Niet meer bestaand audiofiel Amerikaans merk uit de jaren zeventig en tachtig. Oprichter is Morris Kessler, nu betrokken bij versterkerbouwer ATI. ATI produceert een ruime keuze aan robuust ogende en dito presterende versterker, stereo en multi-channel, tot aan 2 X 6 kanalen aan toe.
ATI Amplifier Technologies

Salk Sound
Het robuuste ontwerp van alle modellen valt meteen op. Het vlaggeschip Soundscape 10 wordt prominent gerecenseerd, evenals de Song Tower, die van bescheidener afmeting is. Het Amerikaanse bedrijf levert alleen via Internet. Uit de recensies valt op te maken dat het een goede speaker is, maar dat er ook op de Nederlandse markt prima alternatieven zijn.
Salk Signature Sound

Samsung
Koreaanse elektronicagigant met wereldwijd wel 20% van het marktaandeel aan flat-tv’s, maar ook groot in de markt van smartphones en de grootste concurrent van de Apple I-phone. Heeft zich in enkele tientallen jaren opgewerkt van producent van home-audio zonder status tot een kwaliteitsmerk dat zich kan meten met grote Japanse producenten als Sony en JVC.
Samsung

Sansui
Topmerk uit 1944 dat in de jaren 70 en 80 bekendheid verwierf met geweldige versterkers en nog vele fans heeft. De versterkers zijn nog veel in omloop en worden geregeld gemodificeerd aangeboden. Dan kunnen ze vanwege de lage prijs van soms enkele tientjes nog alleszins de moeite waard zijn. Het merk produceerde naast versterkers ook top-cassettedecks en een uitgebreide lijn aan equalizers, iets waarvan we nu vinden dat het de home-audioweergave meer kwaad dan goed doet. Sansui begon met de productie van trafo’s aangevuld met hifi versterkers. Sansui dankt zijn faam aan vele vernieuwingen in de elektronische industrie, met primeurs als: eerste audiofiele trafo, eerste hoog-rendements buizen-transistorversterker (hybride techniek), eerste ter wereld met de matrix ‘surround sound’ in 1970; stereo AM-ontvangst in 1976 en digitale geluidsprocessing in 1983. Tegenwoordig is Sansui meer gespecialiseerd in home-audiosystemen en één van de vele spelers op de markt.
Sansui

Sanyo
Japans producent van radio’s en wasmachines vanaf 1947 en al vroeg (1955) op de tv-markt. Het werd marktleider op het gebied van batterijen en accu’s en in 2008 overgenomen door Panasonic. De Amerikaanse tak van het bedrijf is Sanyo Fisher Company. Nu producent van projectoren en beamers, camcorders, flatscreens en zonnepanelen.
Sanyo

SAS Audio Labs
High end buizenversterkers en voorversterkers met veel aandacht voor optimalisatie van de voedingen, soms extern. De uitstraling van het Amerikaanse merk is klassiek zwart-zilver en champagne.
SAS Audio Labs

SEAS
Noorse fabrikant van luidsprekerunits, onder andere voor Linn. Eén van de vele Scandinavische bedrijven die zich hiermee bezig houden.
SEAS

Sennheiser Electronics
Eén van de best verkochte hoofdtelefoon en microfoonfabrikanten ter wereld, die al heel begin jaren tachtig kwam met zeer lichte en open modellen. Je had veel last van omgevingsgeluid, maar ze waren zeer licht en droegen comfortabel. De laatste jaren zijn de gesloten modellen weer in opkomst. Erg jandig in laeaaierig openbaar vervoer, maar erg aanwezig. Sennheiser maakt ook conferencing-systemen en professionele headsets voor piloten.
Sennheiser Electronics

Shanling Audio
Robuuste Chinese high end, inclusief buizenversterkers, cd-spelers en i-pod docks…
Shanling Audio

Sharp Electronics
Oeroude (1912) Japanse fullrange elektronika-gigant, vooral bekend om haar goede prijs/kwaliteitsverhouding consumentenproducten. Begonnen als vernieuwende sloten- en pennenmaker (vandaar de naam “Sharp”), stapte het bedrijf al in 1953 in de televisieproductie. Later ging het van witgoed tot rekenmachines. In de chipontwikkeling daarvoor was het bedrijf technologisch voorloper, evenals in de LCD-techniek. Een zeer innovatief bedrijf dus.
Sharp Electronics

Sherbourn Audio
Amerikaans specialist in multi-channel versterkers en AV-receivers.
Sherbourn Audio

Sherwood (Newcastle)
Sinds 50 jaar gespecialiseerd in home-theater-systemen met een zekere faam. Sherwood Newcastle is de Koreaanse tak van het bedrijf en produceert de high-end recievers, cd- en blu-rayspelers
Sherwood

Shure
Marktleider en trendsetter in phono-elementen, condensator-microfoons en draadloze headsets voor de professionele markt en hifi-fanaten.
Shure, the most trusted audio brand worldwide.

Signet
High end luidsprekerbouwer uit de tweede helft van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig. De reviews zijn prima
Signet audio.

Simaudio
Robuuste dual-mono-eindversterkers, geïntegreerde modellen DAC’s en streamers uit de Canadese MOON-stal op referentieniveau.
Simaudio

Simon Yorke Designs
Fantastisch ontworpen Spaanse draaitafels met futuristische integrale toonarm.
Simon Yorke Designs

SME (Scale Model Engineering)
Wereldvermaard Engels producent van toonamen en draaitafels sinds 1946

Simple Audio
Volledig gericht op streaming-audio. Simpel toch? Er zijn zowel losse streamers als all-in-ones, dat wil zeggen: een streamer, inclusief (class D) versterker, wat de muzikaliteit ten goede komt. Er zijn muzieksystemen voor in het hele huis (multi-room).
Simple Audio

Snell Acoustics
Amerikaans luidsprekermerk dat haar concepten voor de high-end consumentenmarkt doorontwikkelde voor professioneel gebruik> Het merk bewandelde daarmee de omgekeerde weg dan vrijwel alle studiomerken die van daaruit de sprong waagden naar de consumentenmarkt. Het Amerikaanse Snell maakt vloerstaanders bookshelfspeakers en zelfs in-wall subwoofers.
Snell Acoustics

SOL Republic
High definition koptelefoons van Amerikaanse makelij. Doel is om echt high end-geluid op je oren te genereren. Ze zijn qua kleur en draagcomfort aan je eigen smaak aan te passen, dus zeer customizable.
SOL Republic, Soundtrack of life

Sonic Frontiers
Versterkerbouwer en producent van het loopwerk SFT-1 die iinmiddels is opgegaan in het merk “Anthem”, maar oorspronkelijk complementair aan Paradigm loudsspeakers.
Sonic Frontiers

Sonneteer
Brits producent van audio streamers. Het merk begeeft zich daarmee op een relatief jonge markt, die het beste van computer en cd combineert. Modellen zijn: de Morpheus streamer en de Morpheus-server. Het merk bevindt zich daarmee in gezelschap van bijvoorbeeld de merken Sonos en Soloos, de laatste van het eveneens Britse Meridian..
Sonneteer Streaming

Sonos
Zeer betaalbare streaming audio die wereldwijd snel marktaandeel heeft verworven. De Nederlandstalige site is Amerikaans-snel van toon.
Sonos Streaming

Sonus Faber
Zeer audiofiele luidspreker in Italiaanse stijl. Zeer geschikt voor het aansturen van laag-vermogen buizenversterkers. Prachtig gevlamde, rood-zwarte ontwerpen die staan in de ruimte.
Sonus Faber

Sony
Samen met Philips uitvinder van de cd-speler, ontwikkelde de DAT-recorder en de Betamax-videorecorder. Ook ontwikkelaar van de beste conventionele beeldbuis ooit volgens het “Trinitron-principe”. Het werd door zowat alle makers van tv-toestellen toegepast. Tegenwoordig achterhaald door de opkomst van de platte schermen. Nu grote producent van goedkope consumentenaudio en design-computers.
Maar het merk moet niet onderschat worden als bouwer van betaalbare high-end-apparatuur. Massaproductie en een groot dealernetwerk heeft zo zijn voordelen. De tuners ST-777 uit de jaren negentig of de SA5ES zijn legendarisch geworden om hun muzikaliteit. Verbeteren van diodes, bypassen van condensatoren, vervangen van het vaste netsnoer door een driepolig Eurocontact en het verbeteren van de opamp loont desondanks de moeite. Net als Philips, heeft Sony mfb-speakers gebouwd (zie boven)
.Sony Nederland

Sooloos
Oorspronkelijk Amerikaans merk van hoogwaardige Audiostreamers, maar in 2001 overgenomen door Meridian. Zie Meridian.
.Sooloos

SOTA
SOTA verscheen eind jaren tachtig op de markt met de veel geroemde: Star Sapphire draaitafel. Andere typen zijn: de Comet, Cosmos and Millenia. In plaats van met gewichten wordt de arm gestuurd door vacuümdruk. Het merk bestaat nog steeds, maar de site is vrijwel onleesbaar (augustus 2012).
.SOTA turntables

Sound Lab
Zeer open en neutraal klinkende elektrostaten. Je moet er wel plek en budget voor hebben. Er zijn modellen van bijna een meter breed, plafondhoogte en een gewicht van meer dan 100 kilo. Het vlaggenschip is de Majestic 945 met een prijs van 35.000 dollar per paar, aldus de website. Hybride modellen zijn er ook, zoals de DynaStat. Dit is met ruim $ 7.000,– ook meteen het goedkoopste model. Echte instappers lijken er niet te zijn. Sound Lab produceert alleen op ultra high-end niveau.
.Sound Lab Electrostats

Soundsmith Corporation
New Yorks producent van in de eerste plaats phonocardridges en phonoversterkers, maar ook van luidsprekers en solid state eindversterkers in op het oog een houten kast. Alles van het merk is even rustiek en prachtig vormgegeven.
Soundsmith Corporation

Speakercraft
Amerikaans specialist op het gebied van in-wall-luidsprekersystemen en subwoofers, maar ook voor buitentoepassing en er is zelfs een eigen versterkerlijn. Ook in Nederland zit een dealer/importeur, maar er kan ook via Internet worden gekocht. De garantiebepalingen vervallen al gauw, bijvoorbeeld bij tweedehands aanschaf, zo kan uit de website worden opgemaakt.
Speakercraft

Spectral
Amerikaans high-end merk dat technisch zeer hoogstaande producten levert. Spectral gaat sterk uit van matchende audiosystemen, zoals Linn dat ook doet. Spectral heeft daarom een nauwe band met kabelproducent MIT. Met één van de lelijkste en meest achterhaalde, jaren negentig websites, ooit gezien.
Spectral audio

Spendor Audio Systems
Brits fabrikant van monitor-, stereo home theater luidsprekers sinds het begin van de jaren tachtig. Het zijn luidsprekers met een klassieke uitstraling die geregeld goede recensies ontvangen.
Spendor Audio Systems

Stax
Japans elektronica-producent van voor de Tweede Wereldoorlog, maar vooral bekend vanwege zijn elektrostatische hoofdtelefoons. Ongelooflijk transparant, maar ook een stuk duurder dan kwalitatief vergelijkbare dynamische producten van Sennheiser of AKG. Dit, omdat een elektrostaat aparte versterking nodig heeft.
Stax, electrostatic Audio Products

Stealth Acoustics
Het merk beroept zich op het fabriceren van “invisible speakers” en hun superstrakke versterkerontwerpen doen aan de luchtvaart denken. Niet alleen in naam knoopt het merk aan bij het legendarische “onzichtbare” vliegtuig. Het is ook nog eens gevestigd in de buut van vliegtuigstaf Seattle.
Stealth Acoustics

Studio De Schop
Nederlands architect die in de jaren tachtig en negentig ook luidsprekers ontwierp in, voor die tijd, zeer opvallende kleuren, zoals rood, geel en wit en vloerstaanders die naar onderen taps-toe liepen.. Luidsprekers werden gezien als meubelstukken die in het type interieur en de kleurstelling ervan moesten passen. Functioneel, dus en niet ontwerp om het ontwerp, zoals bij B&O nog wel eens het geval is. Een goede en betaalbare luidspreker destijds, waarnaar tweedehands nog veel vraag is.
Studio De Schop

Sugden Audio
Het Britse merk heeft een eigen manier om de koppeling te leggen tussen high-end audio en muziekbeleving, bijvoorbeeld door hun apparaten in een “Masterclass-range” te plaatsen. “What’s in the name”, zou je zeggen, maar consistent is het wel. De vormgeving is strak, traditioneel en Brits. Het geïntegreerde paradepaardje de: Masterclass IA-4, beschikt over gescheiden voedingen voor voor– en eindversterkerdeel. De Masterclass-serie bestaat ook uit losse voorversterker, eindversterkers, een phonstage en een hoofdtelefoonversterker. Het instapmodel is de The Sugden Mystro geïntegreerde versterker en de nieuwste loot aan de stam is een staande luidsprekerlijn in verschillende kleuren afwerking, de vloerstaander: LS21 loudspeaker, In de A21-series zit een cd-speler. Daarmee is .J.E.Sugden een full-rangemerk geworden, afgezien van bekabeling dan. Het merk zou goed te combineren zijn met de hoogrendementluidsprekers van JMLab, aldus een recensent van hifi.nl. Je eigen gehoor moet de doorslag geven. .
Sugden Audio

Sun Audio
Buizenversterkers en nog eens buizenversterkers. Ook de goedkpere modellen bieden absolute high-endkwaliteit en kunnen ook laag-rendements luidsprekers aan. Een eigen website is niet te vinden. Dan maar naar de importeur.
Sun Audio

Sunfire
Fullrangeproducent van hybride (band)luidsprekers, geïntegreerde versterkers, stereo- en multi-channel versterkers, voorversterkers en processors. The “True Subwoofer” is de actief aangestuurde start van het merk. Bob Carver, . o.a.. grondlegger van het gelijknamige merk “Carver Audio” is geestelijk vader.
Sunfire

Sutherland Engineering
Ook grondlegger van “Martin Logan” maakt (batterijgevoede) en AC-phonotrappen, de “Hubble” In het apparaat zelf passen maar liefst 16 “Baby D”-batterijen. Handig om je er een goede oplader bij aan te schaffen. Oplaadbare grote staaf-batterijen bestaan echt.
Sutherland Engineering

SVS Subwoofers
Producent van actief aangestuurde subwoofers om fantastische specificaties. In de Benelux zit geen dealer van het merk, in Duitsland wel. Nederlandse geïnteresseerden lijken in Noorwegen terecht te kunnen.
SVS Subwoofers

Swans Speaker Systems
Canadese fabrikant van luidsprekers en luidspreker-chassis voor derden. Met een uitgebreid assortiment van tweeweg actieve luidsprekers voor professionele studio en multimedia desktop-toepassimgen. Tot het high-end “Titan home-audio-systeem en allemaal redelijk betaalbaar. Swans Speaker Systems

Swiss Physics
Reeds verdwenen Zwitsers audiomerk met een aantal liefhebbers in Nederland. Prachtige klassieke versterkerontwerpen.
Modificatie loont de moeite, maar is veel werk omdat originele onderdelen niet meer voorhanden zijn en er een hoop condensatoren vervangen moeten worden in een krap bemeten kast. Op Internet nauwelijks meer iets over te vinden, maar liefhebber en modificateur van de apparaten is “the Audio Clinic” uit Purmerend.

Synergy hifi
Producent van high end vacu&#252mbuizen.
Synergy hifi

Synthesis Audio
Prachtige Italiaanse hybride:buizen-transistorversterkers, spelers en luidsprekers met de complete Prime-serie, de Action-serie, Metroolis en Verve.
Synthesis Art In Music

T+A Elektroakustik
Mooi vormgegeven met een droge, strakke klank. Niet het karakter van de apparatuur bepaalt de akoestiek, maar de ruimtelijke inrichting. Van de buizen V-serie die onder andere een geïntegreerde versterker biedt. Maar ook een buizen monoblok, transistor voor- en eindversterkers, streamers, DAC’s, draaitafels en luidsprekers. Een serieus Duits fullrangemerk
T + A elektroakustik

Tandbergs Radiofabrikk
Opgericht in 1933 in Noorwegen door Vebjorn Tandberg maakte het bedrijf in de jaren vijftig naam met technologisch vernieuwende taperecorders voor de professionele en semi-professionele markt. Ook veeleisende consumenten schaften in de eerste helft van de jaren zeventig een Tandberg aan. Scandinavisch marktleider met naam in Europa, zoals Thorens dat was voor de draaitafelmarkt. Het bedrijf liftte mee op de hifi-boom van de jaren zeventig, tot het in 1976 failliet ging. Eigenaar en oprichter Vebjorn Tandberg pleegde hierdoor in 1878 zelfmoord. Tegenwoordig is het bedrijf een belangrijke speler op het gebied van videoconferencing en heeft een succesvolle switch gemaakt van het analoge naar het digitale tijdperk, waar andere bedrijven als Kodak de slag missen. Tandberg heeft nu zijn hoofdvestiging in de VS.
Tandberg

Tannoy
Ook in Nederland zeer veel verkocht luidsprekermerk met een breed gamma ban budget tot high-end. Van studio-monitoren tot professionele in-wall en on-wall-systemen. Het totale geluidsbeeld en harmonie zijn belangrijker dan detaillering. Ook bekend van een drietal “Super-tweeters”. Behoorlijk prijzige opzetters die het hoogste-hoog extra nadruk kunnen geven. Ze hebben een begrensd regelbaar volume en regelbare crossover frequencies, zodat ze ook aan een configuratie van een bestaande speaker kunnen worden toegevoegd.
Tannoy

TDL Electronics
Alleen over te vinden dat ze zogeheten “Transmission line speakers bouwden in Engeland
TDL Loudpeakers
Transmission line volgens Wikipedia

Teac
Oud Japans merk van ooit de allerbeste professionele en semiprofessionele taperecorders. Nu producent van mainstream personal en home-audio. Onder de merknaam Esoteric presteert het merk wel op high-end-niveau.
Teac

Technics
Nu onderdeel van Panasonic. Het merk verwierf bekendheid net de snelstart-draaitafels voor dj-‘s. De fijnafstemming kon met de hand geregeld worden met “pitch-control” en het draaiplateau lag direct op de motor (direct drive): Ook een Europees merk als Lenco bouwde in de jaren tachtig direct drive draaitafels voor thuisgebruik.
Technics

Tekton design
De oprichter van dit uit 2005 stammende Amerikaanse bedrijf was o.a werkzaam bij Kinber cable, dus met de interne bekabeling zal het wel goed zotten. Het heeft een breed gamma aan vloerstaanders en multi-channel uitvoeringen, Opvallend is dat de wootfers bovenin de kast gemonteerd zit en dat zij het enige merk zijn dat zich bedient van termen uit de computer-hardwaremarkt. Ze bouwen “mid-towers”: speakers tot ongeveer een meter hoog en “fulltowers”. Tot ongeveer 1,40 m. De tweeters zijn van Europese nakelij. De gevoeligheid ligt mret 98dB ook enorm hoog. International shipping lijkt mogelijk, maar zal kostbaar zijn.
Tekton design

Tentlabs
Brabants bedrijf dat vooral bekend werd vanwege de d/a-converters waarmee vele cd-spelers zijn gemodificeerd. Maar ook van een triode hybride versterker. Tentlabs

Teufel Audio
Berlijns luidsprekermerk, dat in haar concepten voortbouwt op steeds verder ontwikkelde luidspreker-chassis. Dus niet steeds het nieuwste van het nieuwste, maar Duits-degelijk en veelverkocht met zelfs een geheel Nederlandse website. Het is een belangrijke direct-seller van luidsprekers in Europa naar Amerikaans model en mede daardoor met een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding, Teufel Audio

Theta digital
Amerikaans, zeer high-end all-digital spelers, DAC’s, loopwerken, versterkers en home-AV. De “Casablaca voorversterker/processor geldt 13 jaar na de introductie nog altijd als referentie in de audiofiele markt. Theta digital

Thiel
Amerikaans topluidsprekermerk uit 1979 dat haar eigen units produceert, veelal metal-drivers. De range loopt van zeer betaalbaar tot ultra-high-end. Er zijn vier vloerstaanders, enkele boekenplankmodellen tot subs voor meerkanaals weergave. Thiel

Thomas Scherer audio engineering
High-end in geluid en design. Evince-luidspreker: combinatie van esthetiek en functionaliteit. Het slanke profiel van de extravagant vormgegeven speaker past in elk modern interieur. Alle frequenties worden weergegeven door ëën enkele breedband-unit. Thomas Scherer audio engineering

Thorens
In de jaren zeventig fameus geworden draaitafelproducent met zijn TD-series. Tegenwoordig ook in prachtig design. De oudere modellen worden nog steeds gemodificeerd, waarbij het er vooral om gaat de bedrading en bekabeling op de laatste stand te brengen.
Belangrijk is om alvorens tot modificatie over te gaan, te laten onderzoeken of de arm-lagering wellicht versleten is. Dat betekent o.a dat de anti skatecompensatie niet goed meer werkt en de aarding verstoord kan zijn, zodat een brom ontstaat.
Thorens

Threshold
Zeer robuuste audio, zowel qua uitstraling, afwerking als prestaties van de hand van latere oprichter van “Pass Labs”. Het gamma bestaat van oudsher uit eindversterkers en voorversterkers. Geïntegreerde modellen ontbreken.
Threshold

Thule Audio
Deens hifi-merk dat aan de weg timmerde met versterkers, spelers en een tuner. Het bood een vergelijkbaar gamma als Densen en heeft eenzelfde no-nonsense opbouw van korte signaalwegen en vrijwel geen schakelingen. Een typisch Scandinavische aanpak dus. Op het moment van schrijven (2012) lijkt het merk niet meer te bestaan.

Tivoli Audio Design
Vintage radio-modellen in mono en stereo samen te stellen tot heus goed klinkende en zeer compacte stereo-systemen in opvallende kleuren: van mintgroen tot zwart-metallic. Een idee van “Godfather” in High-endland die aan de wieg stond van vele high-end merken, Henry Kloss. Een concurrent in deze markt van kleine en betaalbare design all-in-ones is het merk König, maar dit merk doet ook in electronica-accesoires als afstandsbedieningen, i-pod-docks, klokradio’s en elektronische weerstations. Het mag dan ook geen verbazing wekken dat König goedkoper is dan Tivoli. Tivoli Audio Design König Electronic – Your world our technology

Toshiba
Pionier op het gebied van DVD en flat-panel tv’s, maar ook een groot laptopmerk, zonder de designpretenties van Apple of Sony, maar wel technisch zeer doordacht. Behalve voor consumenten heeft het ook een groot aantal producten voor bedrijf en industrie zoals camerabewaking en halfgeleiders
Toshiba

Totem Acoustic
Goede Canadese luidsprekers die bekend staat om zijn goede match met Rega-versterkers. Van in-wall, on-wall en surround tot vloerstaanders met een klassieke uitstraling. De klank 9s Angelsaksisch warm en rustig. Het merk houdt de bestaande luidsprekertypen lang op de markt, maar brengt voortdurend verbeteringen aan in het concept.
Totem Acoustic

Triangle
Strak vormgegeven Franse luidsprekers, verkrijgbaar in een stereo tot 5.1 configuratie. Triangle is vooral bekend om haar zelfontwikkelde titaniom dome-tweeter.
Triangle

Triad Speakers
Zowat alle modellen zijn te krijgen als in-wall model, of het nu gaat o, subwoofer, center of satelliet-luidspreker. Er zijn ook ultra platte typen verkrijgbaar. In alle gevallen is het design belangrijk en zijn ze naar op klantvraag aan te passen.
Triad Speakers

Trichord Research
Van de Dino MK1 en MKII phonotrappen met externe voeding met een transparant en realistische soundstaging.
Phono stages: High performance audio

Tsakaridis
Jawel, een betaalbaar Grieks high-end merk dat een klein gamma aan buizen-voorversterkers, einversterkers en een geïntegreerde versterker produceert. De opbouw en uitstraling is klassiek, Het merk stamt uit 1987.
Dealer voor Nederland is Concept & Design uit Almelo.
Tsakaridis Audio

Tutondo
Oh by Tutondo luidsprekers hebben een bolvorm en kunnen worden opgehangen of neergezet. Natuurlijk Italiaans design, dat veel weg heeft van een Globe met ophanging. Om voldoende laagweergave te krijgen, is wel een subwoofer nodig. De website is helaas een ontoegankelijke flash-verschrikking.
Tutondo

Uher
Nu maker van dicteer-apparaten en printers. In de jaren vijftig en zestig wereldwijd befaamd door de productie van professionele, min of meer draagbare, taperecorders, voor het maken van zogeheten “field-recordings”. De producten werden overbodig bij het aanbreken van het digitale tijdperk, waardoor de mobiele apparatuur veel kleiner werd en in de loop der jaren steeds beter met 24-bits techniek, betere D/A-converters en solid-state opslagmedia.
Uher

Ultrasone
Hoofdtelefoons volgens eigenzinnig concept. In het gebal van de Zino voorzien van meerdere luidsprekers die een optimaal ruimtebeeld geven op het buitenoor en wellicht minder snel een gehoorbeschadiging.
Ultrasone, the Headphone Company

Unison Research
Italiaanse top buizen- en hybride versterkers met een combinatie van capacitors en tubes. Maar ook buizen spelers en een tuner gebaseerd op buizen voorversterking,

De Simply Italy is een nieuw buizenmodel en opvolger van de Simply Two (één van de meest verkochte buizenversterkers ooit). Single-ended opgebouwd in klasse A wat de weergave vloeiender maakt..
Bijzonder is echter de centraal geplaatste schakelaar waarmee de hoeveelheid terugkoppeling ingesteld kan worden.
Zo kan de klank worden aangepast aan de luidsprekers en de akoestiek.

Een nieuweling met meer vermogen is: de S6.
Deze versterker levert 30 Watt in klasse A en stuurt daarmee de moeilijkste luidsprekers aan.
Unison Research

Usher Audio
Ontworpen en vervaardigd in Taiwan naar Amerikaans ontwerp in een hout-metaal afwerking dat Italiaans oogt. Echte highh end, ook van surround processoren, versterkers en voorversterkers. De speakers zijn voorzien van beryllium tweeters en “Symme-Motion-technologie” voor een optimale plaatsing van de instrumenten en plaatsing van het geluidsbeeld.
Usher Audio

Valve Amplification Company
Veelgeprezen producent van buizenversterkers, voorversterkers, en buizen d/a-converter. Valve was ook betrokken bij het herontwerp van een aantal klassieke Maranz-modellen en levert buizen aan andere merken als Vincent.
Valve Amplification Company

the Valve
“Valve”-vacuüm buizen worden .door dit Italiaanse bedrijf specifiek toegepast in gitaarversterkers,
the Valve

Vandersteen Audio
Geen Belgisch, maar een Amerikaans luidsprekermerk met een uitgebreide lijn, vloerstaanders, centermodellen en subwoofers met een warme uitstraling en klankkleur die daardoor met name een goede match hebben met buizenversterkers.
Vandersteen Audio

Van Medevoort
Nederlands producent van pure high-end, zowel versterkers, spelers en luidsprekers, maar minstens zo bekend van modificaties van andere merken, bijvoorbeeld van Sony cd-spelers
Van Medevoort

Velodyne
Belangrijk en voortdurend vernieuwer van de subwoofertechniek sinds 1984, zoals een elektronisch gecontroleerde woofer, waardoor vervorming wordt tegengegaan en de allerlaagste frequenties konden worden weergegeven.
Velodyne

Vienna Acoustics
Natuurlijk gevestigd in Wenen. Bouwer van ultra high-end audio en hometheater luidsprekers. Het merk krijgt veel lovende recensies en valt verder op door de naamgeving van veel van haar modellen, namelijk naar grote moderne componisten als de ‘Schonberg Series’ en de ‘Klimt Series.
Vienna Acoustics

Vincent Audio
Duitse full range fabrikant van luidsprekers, bekabeling, spelers buizen- en transistorversterkers. Alles oogt even robuust en prachtig afgewerkt. Een aantal luidsprekers zijn zeer aanwezig qua ontwerp, doordat de luidsprekerunits naar voren zijn gemonteerd. De buizen worden geproduceerd in samenwerking met T.A.C (tube amp company).
Vincent-TAC

Visaton
Duitse fabrikant van luidsprekerunits, filters en chassis voor industrie en zelfbouw. Ondervindt binnen Europa vooral concurrentie uit Denemarken die hierin een specialisme hebben.
Visaton

Visonik
Degelijke en betaalbare luidsprekers uit Duitsland. De DAVID 5001i is een relatief bescheiden luidspreker, die inclusief verbeteringen al vanaf de start in 1976 wordt gemaakt
Visonik

Vivid Audio
Luidsprekers vormgegeven als muziekinstrumenten (als een staande akoestische bass). Allemaal ronde vormen en tot in het kleinste detail uitgedacht en afgewerkt. Vormgeving en absolute high end kwaliteit beïnvloeden elkaar bij dit merk niet negatief, Elke luidspreker op zich is een kunstwerk, Reference of iets bescheidener, maakt geen verschil.
Vivid Audio

Von Schweikert Audio
Albert Von Schweikert is naamgever van dit Duitse high-end luidsprekermerk. Handgemaakte. robuust ogende dynamische en hybride luidsprekers. Zoals zovaak in het audiowerekje, een nauwelijks toegankelijke flash-website. De ontwerpen ogen bepaald aantrekkelijk in zwart en rood gevlamd hout.
Von Schweikert Audio

VPI Industries
Ultra- high-end draaitafels, zowel in design als geluidsweergave uit New Jersey, Anerika. De HW-19 was het eerste model en wordt nog steeds gemaakt, uiteraard in verbeterde vorm. Verder produceert het merk toonarmen, lp-reinigers en draaitafel-accesoires als naald-cardridges (samen met Grado), stofhoezen en aandrijfsystemen.
VPI Industries

Vroemen
High-end luidsprekers van Leisteen, marmer en graniet; handgemaakte luidsprekers uit Duitsland.
Steen wordt algemeen beschouwd als het beste materiaal voor luidsprekerkasten: zwaar, stabiel, een zeer lage resonantie. Geen makkelijke materialen om te verwerken vergeleken met een traditioneel houten ontwerp. Het ziet er wel schitterend uit. Ondanks de koele steen een onverwacht warme klank.
Vroemen

VTL (Vacuum Tube Logic)
Amerikaans producent van exclusieve high-end buizenversterkers, voorversterkers en geïntegreerde versterkers. De filosofie is het genereren van een live-muziekbeleving thuis.
VTL (Vacuum Tube Logic)

Wadia Digital
Amerikaanse producent van uitsluitend digitale spelers en DAC’s. Producent van de allereerste externe DAC. Het maakt verder docking-systems en een “Power-DAC, tevens digitale versterker met een vermogen van 2 maal 50 watt.
Wadia Digital

Waterfall Audio
Frans luidsprekermerk dat in glas bouwt. De doorzichtige ontwerpen voldoen aan strikt meetbare specificaties. Het palet reikt van in-wall-systemen, boekenplankmodellen tot vloerstaanders. Ondanks het ongewone materiaalgebruik klinkt het merk niet scherp, maar zacht en warm.
Waterfall Audio

WAVAC Audio Lab
Japans producent van prachtig vormgegeven”Single-ended” buizenversterkers. De website mist daarentegen elke vormgeving. Een buitengewoon contrast.
WAVAC Audio Lab

Wavelength Audio
Audiofiel Amerikaans producent van handgemaakte, ultra high-end buizenversterkers en USB-DAC ‘s. Het merk paart daarmee bouwkundige traditie aan ultramoderne digitale eisen.
Wavelength Audio

Well Tempered Labs
Amerikaans producent van een legendarisch geworden tone-arm. Het bedrijf dat naam maakte in de jaren tachtig, verkoopt zijn draaitafels en accessoires via internet. Op het moment van schrijven (20 maart 2012) is de webshop “under construction” en onbereikbaar.
Well Tempered Lab

Wharfedale
Eén van de bekendste Britse makers van audiofiele luidsprekers en mini-monitoren. De Wharfedale Diamond-serie heeft naam gemaakt. Wharfedale bouwt zowel actieve als passieve luidsprekersystemen voor thuisgebruik. Het merk levert ook pro-audio.
Wharfedale

Weiss
In afwijking van andere DAC-producenten voor gebruik met computertoepassingen, gebruikt Weiss geen usb, maar de snellere en stabielere fire-wire aansluiting. Dit zou de muzikaliteit ten goede komen. De prijs is er dan ook naar: van 1.000 tot 8.000 Euro voor een D/A-converter. Aan de website te zien wordt het merk voor de professionele markt in Tjechië geproduceerd en dat is bijzonder.
http://www.weiss highend.ch

Westlake Audio
Westlake Audio speakers staan bekend om hun bijna autistische manier van bouwen (elke component, elk draadje wordt met laboratorium precisie instrumenten gemeten, op elk component staat de juiste waarde tot vele cijfers achter de komma), spoelen maken ze zelf om aan de exact juiste waarde te kunnen voldoen, de USA Walnut behuizing weegt vaak honderden kilo’s, crossovers zijn passief en zijn point to point gesoldeerd, condensatoren, van het type ;plastic film -gaan een leven lang mee, zijn soms groter dan een blikje frisdrank, totale crossoverunits beslaan de gehele achterzijde van de soms 3 meter hoge speakers. Een bedrag voor een Westlake SM1 speaker vertegenwoordigd de waarde van een nieuwe Rolls Royce. Producer Bruce Swedien mixed alleen af op Westlake Audio speakers. Westlake omvat naast luidsprekersystemen ook opnamestudio’s waar o.a Sting en Michael Jackson zijn opgenomen en professionele audio. Prince/TAFKAP heeft een mooie set staan net als Sting. Hun kleinere speakers met name de BBSM6-H zijn juweeltjes.
Westlake Audio
(met dank aan Spencer Vos)

Wilson Audio
Super high-end luidsprekers waarvan een aantal modellen “staan in je huis”. Ze hebben meer weg van een stapel concertmonitoren dan van een klassieke luidspreker. Een compromisloos geluid en compromisloos non-design. Fantastisch als je het geld en de ruimte ervoor hebt. De naam “Puppy” voor hun subwoofer is niet ironisch bedoeld.
Wilson Audio

Wilson Benesh
Eind jaren tachtig in Engeland begonnen als draaitafelproducent met carbon als basismateriaal, nu vooral bekend van high-end luidsprekers. Houden er een totaal ontoegankelijke en onleesbare website op na.
Wilson Benesh

Wisdom Audio
Sinds 15 jaar producent van hybride topluidsprekersystemen in de VS. Hoewel in- en on-wallsystemen door audiofielen worden versmaad, heeft Wisdom-audio deze systemen geperfectioneerd door het toepassen van bi-wiring en digitale akoestische correctie die nodig is om de afstralingseffecten en ruimtelijkheid van on-wall en in-wallsystemen te verbeteren. De systemen zijn niet goedkoop, maar bieden audiofiele kwaliteit, zonder de luisterruimte te domineren.
Wisdom Audio

WLM Loudspeakers
Oostenrijkse luidsprekerbouwer met een aantal opvallende eigenschappen, zoals de PAC-tweeter en de Super PAC-tweeter die tot -4dB in stapjes regelbaar zijn op de achterzijde van de tweeter en de laagweergever die bij de Lyra vloerstaander buiten het filter om wordt aangestuurd.
WLM Loudspeakers Dan is er nog WLM Acoustics met een buizen- eindversterker en voorversterker in het assortiment. WLM Acoustics

Xhifi
Kwam in 2002 als eerste ter wereld met high-end desktop hifi met cilindervormige bureauluidsprekers, voorzien van een bandtweeter. Voor liefhebbers van optimaal computergeluid is het Xhifi XDC -1 Desktop Audio System een aanrader
Xhifi

Yamaha Audio visual
Eén van de weinige merken die zowel goede consumentenelektronica als studio apparatuur en muziekinstrumenten produceert. Ze maakten cassettedecs met een zogeheten “play-trim-functie”, een mogelijkheid om de stand van de afspeelkop aan te passen aan de manier waarop een bandje in een ander deck was opgenomen. Oude bandjes die “dof” klonken konden hiermee worden opgefrist.
Yamaha Audio visual

Yankee Audio
Eigenlijk niets te vinden over deze Amerikaanse bouwer van elektrostatische en hybride luidsprekers.

Yaqin
Net als hieronder Chinees buizenversterkers In dit geval in een industriële vormgeving. Ze hebben een enorm gamma gebouwd. De apparaten zijn alleszins betaalbaar, maar de info op Internet en de recensies zijn summier Het lijkt me dat het onderstaande “Yarland” eerder aaan audiofiele normen voldoet.
Yaquin Tube amplifiers

Yarland
Chinees producent van klassiek ogende buizenversterkers met opstaande buizen en hooutlookafwerking. Past in een klassie designinterieur. Het gamma aan geïntegreerde, voor- en hoofdtelefoonversterkers is behoorlijk groot. De deels Nederlandse recensies zijn positief.
Yarland audio

YBA Design
YBA is een Franse fabrikant van topcomponenten: van cd-spelers, voorversterkers tot versterkers, maar ook van audiofiele bekabeling. De apparaten zijn onberispelijk strak en prachtig afgewerkt en kunnen wat dat betreft vergeleken worden met het Japanse “Zanden Audio” hieronder.
YBA Design
(met dank aan Humphrey)

YG Acoustics
Audiofiele luidsprekers uit Denver. Naast een opvallend design worden de producten volgens ultra-strenge specificaties gebouwd, met toleranties die alleen vergelijkbaar zijn met die uit de luchtvaartindustrie.
YG Acoustics producten maakt andere: de Anat Reference II luidsprekers, Kipod luidsprekers en de Carmel speaker.
YG Acoustics

Ypsilon
Dit Grieks emerk biedt een volledig gamma aan robuuste versterkers, voorversterkers, dacs en spelers. Alles ziet er tot in de puntjes afgewerkt uit. De ambitie is de luisteraar een live-ervaring te bieden.
Ypsilon audio

Yuin
Zuid-oost Aziatisch producent van on-ear en in-ear hoofdtelefoons en accessoires.
Yuin headphones

Yurbuds
Amerikaans producent van design hoofdtelefoons en accessoires.
Yurbuds

Zanden Audio
Zanden Audio is een Japanse fabrikant van absolute state of the art high-end audio-versterkers, phono-stages loopwerken en dacs. Zanden werkt af met goud en hun audiofiele producten, vallen alleen daarom al in de buiten-categorie. Hun buizenversterkers zijn technisch en uiterlijke kunstwerken.
Zanden Audio Japan

Zealth loudspeakers
Luidsprekerbouwer van strakke design vloerstaanders met een onmogelijke website.

Zell Audio
Lijkt een Chinees bouwer van betaalbare geïntegreerde buizenversterkers te zijn geweest uit de jaren negentig. Op Internet vind je er vrijwel niets over, behalve deze boeiende recensie:
Zell Audio

Zenith
Een pionier op televisiegebied, opgericht in 1918 dat aan de wieg stond van vele vernieuwingen. Daaronder de draadloze afstandsbediening en de ontwikkeling van de CRT-flatscreen. Het werkte mee aan de HD-tv standaard in 1993 die leidde tot de huidige HD-tv. Zenith pionierde ook in de eerste versies van digital HD-tv’s. Maar Zenith verloor zijn leidende positie in de late jaren ‘90, toen het werd overgenomen door het Koreaanse LG Electronics. Het merk is nu een marginale speler in de markt, ondanks een eigentijdse productlijn. Enkele opmerkelijke producten zijn de 1080 LCD HD-tv ’s voor de kleinere HD-tv-markt. Er is het één en ander over te Googlen, waaronder op Wikipedia.
Zenith

Zesto Audio
Golvend, rind en toch strak zijn de ontwerpen van de buizenversterlers van Zesto. Een modern sieraad om naar te luisteren voor de muziek- annex designliefhebber. De enige Europese dealer van dit Amerikaanse merk is AudioArt.no in Noorwegen.
Zesto Audio

Zeta
Audiofiele rechte toonarm van Britse makelij, die in de jaren tachtig veel werd toegepast. Vergelijkbaar met Grado: vol van klank, maar wat minder precies en gedetailleerd. Heeft tegenwoordig nog liefhebbers, hoewel het merk niet meer bestaat.

Zingali
Zoals zoveel Italiaanse merken flamboyante en gedurfde luidsprekerontwerpen met veel hout voor echte audiofielen. Ze maken complete lijnen voor multi-channel systemen, waaronder center luidsprekers en subwoofers in verschillende typen, onder meer: de “Twnty”, de “Italy”, de “Colosseum” serie en zelfs een custom-serie op klantnaam.
Zingali Italy

Z-Man
Net als Z-systems producent van een vroege digitale soundprocessor, waarover maar weinig te vinden is..

Z-Systems
Lijkt in het eerste decennium van deze eeuw digitale ruimte-correctie-apparatuur te hebben gemaakt op professioneel niveau, tien dat technisch waarschijnlijk nog in opkomst was. Behalve een recensie in “Stereophile”is er maar weinig over te vinden..

Zu Audio
Audiofiel Amerikaans merk, gespecialiseerd in luidsprekers met twee of drie drivers van eigenzinnig ontwerp dat ook high-end bekabeling en phono elementen produceert. In de VS doen ze aan direct-selling via internet en in de rest van de wereld zijn er importeurs van het merk. Enkele van de meest opmerkelijke Zu Audio producten zijn: Definition MK2 luidsprekers, Essence luidsprekers (beoordeeld door Stereophile) en Soul Superfly speakers.
Zu Audio

Zvox
Producent van zgn. “sound-bars”, enkelvoudige luidsprekersystemen waarmee hometheater, surroundsound gesuggereerd wordt. Het lijkt te werken want vele grotere home-theatre-aanbieders, zoals LG en Philips bieden vergelijkbare concepten aan. Zvox verkoopt haar systemen direct via internet.
Zvox

Naar boven

Op 20 augustus 2014 bijgewerkt

3 reacties op High end audiomerken

 • Bram Hartog schreef:

  Ik zie net een paar foto’s voorbij komen van het merk CBM
  Niets over te vinden, het is apparatuur uit de 70er jaren.
  Volgens de foto uit Korea

 • Robbie Brouwer schreef:

  AR is opgericht door Edgar Villchur en Henry Kloss.
  Jammer dat Villchur nooit genoemd word, terwijl hij namelijk de grote man en bedenker is geweest van het acoustic suspension systeem. Kloss was bovendien een leerling van Villchur. Samen zijn ze verantwoordelijk voor de eerste luidspreker met het acoustic suspension systeem de AR 1.

 • Paul Uit de Bos schreef:

  “Zvox verkoopt haar systemen direct via internet.”
  Nee, dat doen ze niet voor NL: “ZVOX Audio does not ship products outside of the United States.”
  Het zijn ook geen bars maar meer boxen, de TV staat er boven op.
  Ik heb in Nederland nog geen vergelijkbaar iets gevonden, behalve van Bose maar die is te klein voor grotere zwaardere TV’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maak de som en ga verder * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Tips en tricks

Soundcard
Een computer met een professionele geluidskaart kan zich meten met een hoogwaardige cd-speler en is een stuk goedkoper.
Year of the Cat herbeleefd
Van All Stewart uit de jaren zeventig waar mijn oudere broer gek op was. Het leek alsof het nummer zich voor het eerst aan mij ontvouwde, alsof ik het voor het eerst hoorde, in al zijn melodieuze subtiliteit en instrumentale veelzijdigheid. En dat op de radio (Franse cultzender FIP). Dankzij mijn rondom gemodificeerde, hypermuzikale en optimaal geplaatste Linn/Densen/Sony set had ik een nostalgisch kippenvelmoment.
Mooi geluid
Je set laat levensechte instrumenten horen als je bezoekers uit zichzelf zeggen dat je “een mooi geluid” in huis hebt.
Geen toonregeling
De optimale combinatie van luidspreker en versterker heeft geen toonregeling nodig. Die zit immers ook niet op het Concertgebouworkest. Met andere woorden: de akoestiek hoort door de ruimte bepaald te worden en niet door een audio-instelling.
Audiomodificatie is onafhankelijk en bevat geen advertenties. Wij bevelen daarom graag Adblock Plus aan
Gratis plugin voor Firefox, Chrome, Android, Opera, Safari en Internet Explorer blokkeert bijna alle advertenties op het web: van Google ads tot Facebook en Twitter en verwijdert video advertenties op YouTube en pop-ups.
Advertentieblocker voor elke Internetbrowser
Audiomeubel
Stel je componenten naast elkaar op of van elkaar gescheiden in een audio-meubel. Onderlinge beïnvloeding door op elkaar stapelen beïnvloedt de weergavekwaliteit negatief.
De Mat
Een dun rubberen plaatje dat op elke cd past, maar niet in elke cd-lade. De Mat laat je cd stabieler draaien en voorkomt strooilicht van de afspeellaser. Voor € 19,95 verkrijgbaar bij Art Speak. Verhoogt de muzikale weergave van de meeste cd-spelers aanzienlijk. Werkt niet bij audio-dvd’s.
Gehoor
Vertrouw in de allereerste plaats op je eigen gehoor. Muzikaliteit is een kwestie van smaak en niet afhankelijk van budget en niet gebonden aan één merk.
Kleine modificaties
Kleine aanpassingen om de “zwakke punten” uit je audioset te halen tillen je set naar een hoger niveau. Te denken valt aan een vergulde zekering voor de versterker of “bypassing” van condensatoren.
Stroomvoorziening
Verbeter voordat je nieuwe speakerkabels en interlinks aanschaft de stroomvoorziening. Goede netsnoeren met of zonder filter zijn meestal goedkoper en leveren vaak meer winst op.
Demping
Stel je luidsprekers een stuk van de muur en goed gedempt van de vloer op, zodat er geen vermogen “weglekt” in de vorm van trillingen.
IEC-contact
Vervang een vast netsnoer van het platte “scheerapparaattype” door een eurocontact en een goed los netsnoer.
Merkverslaving
“Merkverslaving” kan een dure hobby zijn. Niet alle componenten van hetzelfde merk zijn per definitie immers even goed.
Dvd-audio
Een middenklasse dvd-speler met zelfgebrande audio-dvd’s presteert minstens zo goed als een top cd-speler.
Positieve recensies worden "gekocht"
Audio-fabrikanten bieden zolang apparatuur ter recensie aan, als het oordeel positief is. Recensenten zijn voor hun omzet afhankelijk van het aanbod door fabrikanten. Audiobladen en audiologische sites zijn dus zelden onafhankelijk.
Tweedehands
Als je ongeveer weet wat je zoekt, kost een goede set tweedehands 1/3 van de prijs bij de gespecialiseerde audiozaak.
Masterbase dempingsvoetjes
Vierkante plaatjes van ongeveer een centimeter dikte die onder de voetjes van audio-apparaten kunnen worden geplaatst en als extra demping onder de spikes van staande luidsprekers. Met ruim een tientje per voetje aan de prijzige kant, temeer omdat reclameplaten uit vergelijkbaar aluminium laagjes worden opgebouwd. De plaatjes werken wel en brengen rust in het geluidsbeeld.