Audioom > Audio bekabeling

Goede luidsprekerbekabeling en interlinks kunnen op een audioset een wereld van verschil maken. Er is een reusachtig aanbod aan merken en typen op de markt en de prijsverschillen zijn enorm. Er zijn “neutraal” klinkende en “warm” klinkende kabels. Kabels van koper, van zilver en een mengeling daarvan. Tweevoudig, viervoudig afgeschermde kabels met en zonder stabilisatoren. De twee belangrijkste vragen bij de juiste keuze is: wat vind je mooi klinken en past binnen je budget?

Cassiopeia
Ik heb deze kabel uitgebreid vergeleken met speakercable Audioquest CV-8 en Rockefeller. Kwamen afgeprijsd in een bi-amping-configuratie op 1.600 Euro. Cassiopeia SETI Perseus kwam op de helft, maar maakte vooral in de detaillering een wereld van verschil. En dat zonder toevoeging van stabilisatoren of batterijen. Gewoon goed afgeschermde kabel. Iets dergelijks gold voor mijn MIT CVT330 interconnect (500 Euro). Verloor met name in de precisie van de weergave ruimschoots van de Cassiopeia SETI Andromeda Alfa die ook weer de helft kostte. Inmiddels heeft het merk vele producten aan het assortiment toegevoegd en is de prijs-kwaliteitsverhouding nog steeds prima, maar behoren mijn kabels, enkele jaren geleden nog de topline, inmiddels tot de midprice-categorie.

Netsnoeren
Eigenlijk kwam ik het merk op het spoor doordat ik eens wilde gaan experimenteren met betere stroomkabels, maar wat ik op internet tegenkwam, vond ik veel te duur. Het begon zomaar bij 250 Euro voor 2 meter netsnoer. Bij Cassiopeia kon ik gaan experimenteren voor € 59,– . En voor een paar tientjes bouwde Ronald Overbosch, de bedenker van dit alles er nog een netfilter in. Heel goed voor de voeding van mijn computer, waar ik nu muziek mee speel.

Zoek op marktplaats
Het merk is moeilijk te vinden, maar even zoeken op marktplaats.nl en je vindt het.

Arthur

Tips en tricks

Tweedehands
Als je ongeveer weet wat je zoekt, kost een goede set tweedehands 1/3 van de prijs bij de gespecialiseerde audiozaak.
Demping
Stel je luidsprekers een stuk van de muur en goed gedempt van de vloer op, zodat er geen vermogen “weglekt” in de vorm van trillingen.
Merkverslaving
“Merkverslaving” kan een dure hobby zijn. Niet alle componenten van hetzelfde merk zijn per definitie immers even goed.
Gehoor
Vertrouw in de allereerste plaats op je eigen gehoor. Muzikaliteit is een kwestie van smaak en niet afhankelijk van budget en niet gebonden aan één merk.
Positieve recensies worden "gekocht"
Audio-fabrikanten bieden zolang apparatuur ter recensie aan, als het oordeel positief is. Recensenten zijn voor hun omzet afhankelijk van het aanbod door fabrikanten. Audiobladen en audiologische sites zijn dus zelden onafhankelijk.
Masterbase dempingsvoetjes
Vierkante plaatjes van ongeveer een centimeter dikte die onder de voetjes van audio-apparaten kunnen worden geplaatst en als extra demping onder de spikes van staande luidsprekers. Met ruim een tientje per voetje aan de prijzige kant, temeer omdat reclameplaten uit vergelijkbaar aluminium laagjes worden opgebouwd. De plaatjes werken wel en brengen rust in het geluidsbeeld.
Year of the Cat herbeleefd
Van All Stewart uit de jaren zeventig waar mijn oudere broer gek op was. Het leek alsof het nummer zich voor het eerst aan mij ontvouwde, alsof ik het voor het eerst hoorde, in al zijn melodieuze subtiliteit en instrumentale veelzijdigheid. En dat op de radio (Franse cultzender FIP). Dankzij mijn rondom gemodificeerde, hypermuzikale en optimaal geplaatste Linn/Densen/Sony set had ik een nostalgisch kippenvelmoment.
Soundcard
Een computer met een professionele geluidskaart kan zich meten met een hoogwaardige cd-speler en is een stuk goedkoper.
Audiomeubel
Stel je componenten naast elkaar op of van elkaar gescheiden in een audio-meubel. Onderlinge beïnvloeding door op elkaar stapelen beïnvloedt de weergavekwaliteit negatief.
De Mat
Een dun rubberen plaatje dat op elke cd past, maar niet in elke cd-lade. De Mat laat je cd stabieler draaien en voorkomt strooilicht van de afspeellaser. Voor € 19,95 verkrijgbaar bij Art Speak. Verhoogt de muzikale weergave van de meeste cd-spelers aanzienlijk. Werkt niet bij audio-dvd’s.
Kleine modificaties
Kleine aanpassingen om de “zwakke punten” uit je audioset te halen tillen je set naar een hoger niveau. Te denken valt aan een vergulde zekering voor de versterker of “bypassing” van condensatoren.
Mooi geluid
Je set laat levensechte instrumenten horen als je bezoekers uit zichzelf zeggen dat je “een mooi geluid” in huis hebt.
Dvd-audio
Een middenklasse dvd-speler met zelfgebrande audio-dvd’s presteert minstens zo goed als een top cd-speler.
Stroomvoorziening
Verbeter voordat je nieuwe speakerkabels en interlinks aanschaft de stroomvoorziening. Goede netsnoeren met of zonder filter zijn meestal goedkoper en leveren vaak meer winst op.
Geen toonregeling
De optimale combinatie van luidspreker en versterker heeft geen toonregeling nodig. Die zit immers ook niet op het Concertgebouworkest. Met andere woorden: de akoestiek hoort door de ruimte bepaald te worden en niet door een audio-instelling.
IEC-contact
Vervang een vast netsnoer van het platte “scheerapparaattype” door een eurocontact en een goed los netsnoer.
Audiomodificatie is onafhankelijk en bevat geen advertenties. Wij bevelen daarom graag Adblock Plus aan
Gratis plugin voor Firefox, Chrome, Android, Opera, Safari en Internet Explorer blokkeert bijna alle advertenties op het web: van Google ads tot Facebook en Twitter en verwijdert video advertenties op YouTube en pop-ups.
Advertentieblocker voor elke Internetbrowser